2020-09-16 19:00

Ferencvarosi TC - Dinamo Zagreb
2 - 1

Dinamo utslaget – Ferencvaros vidare

Det gick inte som planerat i år, Ungern blev slutdestinationen. Ferencvaros segrade med 2-1 i den tredje kvalomgången till Champions League.

Matchinformation
Ferencvarosi TC - GNK Dinamo = 2-1 (Lovrencsics 2', Uzuni sm. 23', Uzuni 65')

Arena: Groupama Arena

Första halvlek startade på allra sämsta möjliga sätt. Redan efter två minuter tog hemmalaget ledningen. Lovrencsics kunde sätta dit bollen bakom Livakovic och Dinamo satte sig i en väldigt dålig och komplicerad situation. Sett till matchbilden så stannade Dinamo inte av, tvärtom. Dinamo tryckte på efter målet, det syntes att bortalaget ville mer. Dinamo började hota från båda sidor, Petkovic kunde få yta framför sig och Orsic dra med sig ytterbackarna på ett fint sätt. Problemet som Dinamo nu länge inte blir av med är de små misstagen som vissa specifika spelare i startelvan gör. För att nämna några så har Gojak en otroligt hög högstanivå men lägre lägstanivå får man leta efter, Stojanovic som står för minst 25 procent av felpassningarna under denna match och den centrala planytan ”freezar” till ibland av oklar anledning. Enkelt beskrivet så rinner det förbi under ett par gånger under matchen vilket gör att både Ademi och Gojak hamnar i ingenmansland där de varken vet om de ska pressa eller falla bak. Stojanovic trasslar till det längst fram när han kliver upp vilket leder till att han sätter Gvardiol och Dilaver i väldigt svåra och komplicerade situationer längst bak i banan. Ja, listan kan bli långt men man kommer inte långt sett till Dinamos individuella misstag.

För att återgå till föregående stycke så tryckte Dinamo på efter underläget. Det såg stundtals bra ut, ingen diskussion om det men bortalaget missar och tar inte vara på sina lägen för fem öre. Petkovic är tillbaka och han är bra men han letar fortfarande efter den form som han hade innan skadan. Dinamo skulle dock få utdelning i den 23e minuten. Majer, som växer mer och mer även om han gör det svårt ibland, slog till med ett hårt inlägg från högerkanten vilket ledde till att Uzuni råkade trycka in 1–1-målet i egen kasse. Objektivt sett var det rättvist, Dinamo var bättre och tryckte på mer framåt sett till hemmalaget prestation under denna period. Från och med 1–1-målet fram till pausvilan så hade hemmalaget bollen under kontroll och även chanser till att ta tillbaka ledningen. Självaste Uzuni, som gjorde självmål, hade två riktigt bra lägen men det ville sig inte för honom. Det skulle dock visa sig Uzuni skulle få fira till slut...

Den andra halvleken började bra, för bägge lagen. Chanserna skapades från ena till andra sidan. Livakovic ingrep ett par gånger men Ferencvaros såg sig hotade på andra sidan också. Efter ca. 60 minuter började Dinamos problem att visa sig vara nyckeln till förlusten: felpass, idétorka och individuella misstag ledde till att Livakovic i den 65:e minuten fick ta ut bollen ur målet för andra gången denna kväll. Det kan hända alla men den unge Gvardiol snubblade vilket resulterades i att Uzuni kunde springa förbi och sätta dit bollen strax innan Leovac eventuellt lyckats peta bort den. Uzuni, som vi trott skulle bli Dinamos frälsare, blev Dinamo mardröm. Efter 2–1-målet hade Dinamo tappat koncentrationen och just idétorkan och de individuella misstagen blev allt synligare. Det började rinna från alla håll och kanter även om det fanns chanser till kvittering. Kastrati, Petkovic och Gavranovic hade varsina lägen men det ville sig inte bättre än en 2–1-förlust denna kväll i Ungern. Detta är nog ett bra kvitto på vart Dinamo står i nuläget, Kroatiens mesta mästare håller i nuläget inte Champions League-nivå. Europa League är både realistiskt och bra för laget, men inte för kroatisk fotboll och den kroatiska ligan.

Dinamo har satt sig själva i en svår position. Sedan föregående säsong har UEFA korrigerat regelverket vilket sätter Dinamo i en klurigare situation att ta sig till gruppspelet i Europa League. Enligt de gamla regelverken så var det bestämt att lagen som inte lyckats ta sig vidare till Champions League play-off står som seedade lag inför Europa League play-offen. Dessvärre, för Dinamos situation denna gång, gäller inte ovanstående regel längre. Nu kan Dinamo få vem som helst, även de lag som startar från Europa League Play-off, som egentligen skulle spela mot lag med lika höga ligarankning som ens egen. Lottningen är nu på fredag och då får vi reda på hur det ser ut framöver.

”Vi förväntade oss avancemang ikväll men det lyckades vi tyvärr inte med. Vi behöver landa och inse situationen som vi befinner oss i. Vi har inte lyckats med att kvala oss vidare till Champions League play-off och vi fortsätter att arbeta vidare med formen och fokusera på Europa League. Framför oss är det nya matcher, imorgon är det en ny dag. Vi förhåller oss inte till det som redan har hänt, vi letar efter nya chanser i Europa League och försöker korrigera med det vi inte lyckats att göra ikväll.” – Tränare Zoran Mamic