Ekonomin och framtiden i OL

Ekonomin och framtiden i OL

För någon vecka sedan så intervjuades Jean-Michel Aulas angående det ekonomiska läget i klubben och de framtida planerna man eventuellt har. Dessa resultaten kommer från den sista juni men Aulas presenterade dem nu i tisdags. Tänkte även ta upp lite annat som är aktuellt i klubben.

Vi börjar med ekonomin. 
OL Groupe redovisar ett underskott på 150 m€ för säsongen 2020-21. Det är ett underskott som är tredubblat jämfört med föregående år. 
Detta är vad Covid 19-pandemin kostat klubben. 
Intäkterna minskade med 35 % till 177,4 m€ och det ger en nettoförlust för OL Groupe på 107 m€! 

EBITDA är ett ord som JMA gillar att svänga sig med, det står för ”earnings before interest, taxes, depreciation and amortisation”, dvs ”resultatet före ränteintäkter och räntekostnader, skatter, avskrivningar på materiella tillgångar och avskrivningar på immateriella tillgångar (goodwill)”.

EBITDA dvs bruttorörelseresultatet på 33,9 m€ är "starkt påverkat"  av pandemin! 
De stängda matcherna förra säsongen och bristen på evenemangsaktiviteter (konserter, seminarier, etc.) minskade biljettkassan med -94 % under ett år. 
Det är den första förlusten sedan OL Groupe öppnade Groupama Stadium, en affär där man ökat intäkterna för vart år.

- Vi hade en mycket bra dynamik innan Covid, vi var verkligen på väg att slå alla rekord före epidemin, underströk Thierry Sauvage, VD för OL Groupe. Gruppen hade höjt sina tillväxtprognoser i februari 2020, en månad innan man stängde ner ligan i Frankrike.

Tjugo månader senare räknar OL Groupe fortfarande med en omsättning på 400-420 m€ och en EBITDA på över 100 m€, men med målet försenat med ett år, det vill säga i slutet av räkenskapsåret 2024-2025.

Underskottet kopplat till de "direkta och indirekta" effekterna av pandemin inkluderar misslyckandet med Mediapro (sändningrättigheterna för Ligue 1) hösten 2020 och OL:s icke-deltagande i Champions League under säsongen.

Framtiden då?
Ja, framtiden är ju då bl.a laget naturligtvis.
Jag personligen menar ju att vi saknar en spelare eller två. Hur blir det med det?
Jo, JMA säger att det är mycket möjligt att man värvar en anfallsspelare i vinterfönstret!

Jag har sett uppgifter om att det finns långt gångna förhandlingar med Zenit St.Petersburgs om Sardar Azmoun, den iranske anfallaren som ryktades till oss i somras och vars kontrakt går ut sommaren 2022. 
Jag har sett att OL nu bjuder 8 m€ för honom. Han var ett av Peter Bosz önskemål när han tog över OL. 

JMA kan inte lova att han kan behålla alla spelarna, särskilt inte de bästa (Paqueta, Guimarães antyds). 
Är det någon som vill lämna för t.ex högre lön så kan han inte göra något. 

- Men om någon lämnar så kommer den att ersättas. På den franska marknaden kommer vi att vara de största investerarna på lång sikt, säger JMA.
Dessutom så finns det spelare i akademin som vill uppåt, framåt.
Här såg jag att någon klubb tydligen skickat ett erbjudande till Bruno Guimarães. Huruvida han är intresserad förtäljer inte historien. 

Lucas Paqueta säger:
- Jag har redan sagt att jag var väldigt glad i Olympique Lyonnais, jag upplever här det bästa ögonblicket i min karriär. Jag känner mig bra, tillfreds. Jag gör alltid mitt bästa varje dag på träningen. Det här är det viktigaste, underströk han först, innan han pratade om sin tid i AC Milan:
- Jag är en spelare som alltid har jobbat mycket. Milan fungerade som min lärlingsutbildning. Efter denna upplevelse blev jag en bättre människa. När jag kom hit hittade jag vänner, ett nytt band, publikens kärlek. Jag har fått tillbaka mitt självförtroende, jag är en lugn man. 

- Inför vinterns transferfönster, angående rekrytering, bestämmer vi oss i december. Juninho förbereder  sig för det ihop med Vincent Ponsot. Men vi är ännu inte säkra på att vi behöver göra det. 
Vi har snart Jeff R-A tillbaka precis som Moussa Dembélé (efter detta landslagsuppehållet) och Rayan Cherki är otålig efter mer speltid,
säger JMA

CAN
Det som kan vara en orsak till värvningar är bl.a den Afrikanska Cupen. 
Det Afrikanska mästerskapet i fotboll 2021 spelas i Kamerun mellan 9 januari och 6 februari 2022, och det spelas då för den 33:e gången.
Här påverkas ju OL som har ett antal afrikanska spelare som kommer att kallas. 
Sinaly Diomandé, Karl Toko Ekambi, Tino Kadewere, Islam Slimani samt unge målvakten Malcom Barcola ska iväg.

Europa League
Nu ska vi ju spela returen mot Sparta Prag på torsdag. 
Då ber vi en stilla bön om att vi vinner den matchen. Då blir livet lite lättare.
För då är det klart att vi slutar som grupp-etta och då är vi vidare direkt till åttondels-finalerna. 
Skulle vi missa och så småningom sluta som grupp-tvåa så blir det slutspel i en slutspelsrunda, innan åttondelsfinalen. 
De matcherna kommer att spelas den 17 och den 24 februari mellan de åtta tvåorna i EL-grupperna och de åtta treorna från Champions League-grupperna (i skrivande stund Club Brugge, Porto, Sporting, Inter, Barcelona, Atalanta, Lille, Zenit - detta kan ju ändras) 
Den sista gruppspelsmatcen spelas den 9 december. 
Är vi då vidare så kan vi glömma EL, och koncentrera oss på ligan, ända fram tills åttondelsfinalerna ska spelas den 10 och 17 mars.

Houssem Aouar
Är en spelare som bekymrat mig. Under två års tid bar jag runt honom som bakgrundsbild på min mobiltelefon. Men han gjorde mig väldigt besviken. För i samma veva som Memphis framhöll att han och Aouar var så bra att de förtjänade spel i någon av Europas topp 3-klubbar så såg Aouar ut att lägga ner sitt spel.
Jag har hoppats att Peter Bosz skulle, på något sätt, motivera honom, och Cherki, att sparka liv i sina talanger. Och i matchen senast, mot Lens, väcktes mitt hopp om att det var på gång.
 
 Så publicerade bl.a L'Equipe, att nu, äntligen, har den 23-årige anfallande  mittfältaren bestämt sig för att fördubbla sina ansträngningar för att utvecklas och må mycket bättre på planen. En radikal mentalitetsförändring som mycket väl skulle kunna göra det möjligt för honom att hitta ett bra betyg på transfermarknaden. 

Efter matchen mot PSG, där han satt de 65 första minuterna på bänken så gick han till Bosz och sa:
- Jag såg matchen, laget var väldigt bra. Så jag ifrågasätter inte dina val, men vad ska jag göra för att förbättra mig själv i dina ögon? 

Aouar nöjde sig inte med ord utan bestämde sig för att gå upp en växel på det personliga planet. Han tog hjälp av en fysisk tränare, en tränare från friidrott, för att hjälpa honom få explosivitet i de första stegen. Men det är inte allt! 
Aouar är exemplarisk genom att komma tidigare och avsluta senare efter träningen. Slutligen jobbar han framför burarna tre gånger i veckan för att öka på förmågan att göra mål. Och se, det har gett resultat. Till och med gjorde han mål med huvudet mot Lens!  
Det här glädjer mig otroligt och jag hoppas att Cherki hänger på! 

Peter Bosz
L'Equipe hade även en artikel om Peter Bosz häromdagen. Man skriver att JMA och resten av ledningen stödjer honom. Naturligtvis.
Men när det gäller JMA så är ju det inget nytt. Han stödjer sina tränare ända fram tills den dagen som det inte går längre. 
Men denna gången är han nog ändå ärligt nöjd? 

Spelarna ska ha varit riktigt irriterade och skrikit Aldrig mer!! i omklädningsrummet efter matchen mot Nice!!
Bosz var förstående för deras irritation men redan dagen efter hade han gått vidare och var nöjd. Med det som trots allt varit positivt. Han sa till sina spelare att det är "Ingen fråga om att sänka huvudet. Titta på vad som har varit framgångsrikt tidigare. Detta är vad vi måste få på plats".

Spelarna ska ha gått ihop och diskuterat situationen och sedan pratat med ledningen. 
Dessa gick sedan till Bosz och sa åt honom att "fortsätta på den inslagna vägen".
De menar att allt inte var perfekt mot Nice, långt ifrån, men att riktningen som tagits förblir den rätta.
Spelarna säger att de uppskattar arbetet som gjorts på träningarna och spelstilen. De har roligt, vill inte ändra sin filosofi och tror att resultaten kommer om de fortsätter så här.

JMA sa i sin intervju att "alla våra analytiker tror att vi kommer att avsluta säsongen väldigt bra, det är väldigt tydligt och klart". 
Så det finns spänning, men ingen oro. 
Säger JMA....

Övrigt
Ni som har OL Play /OLTV och gillar basket, kan nu titta på Tony Parkers ASVEL Baskets matcher där! 

Källor: L'Equipe, Le Progrès, UEFA

Birgitta Malmborg2021-11-02 23:27:59
Author

Fler artiklar om Lyon

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos
Inför L'Olympico: Lyon - Marseille