Europakollen: Benfica

Europakollen: Benfica

I en artikelserie kommer vi ta tempen på lagen som i februari går in i Champions League, Europa League samt Conference League-slutspelet.

Christopher Palmer – Portugal-skribent

Hur är läget i laget just nu? 

- Situationen i Benfica, just nu, är väldigt bra. Spelartruppen är stark och nästan densamma som under höstens gruppmatcher. Laget leder fortsatt Liga Portugal och kan nog vila spelare i ligamatcherna kring åttondelsfinalerna. Enzo Fernandes såldes och det har påverkat laget i vissa spelfaser men laget är fortsatt väldigt starkt. Joao Mario är i väldigt bra målform och Ramos är tillbaka från skada vilket hjälper mycket framåt. 
 
Hur skulle du summera lagets väg fram till slutspelet? 
- Otroligt imponerande höst och till viss del nästan lite för bra. Man vann en grupp som innehöll både PSG och Juventus. Juventus är ganska svaga just nu men två kryss och väldigt positivt spel mot PSG är imponerande.  

Ni lottades mot Club Brugge. Dina spontana tankar kring det? 
- Jag är väldigt nöjd. Inte många av lagen Benfica kunde ha mött har presterat allt för väl det senaste, men Club Brugge skrämmer inte lika mycket som exempelvis ett Dortmund eller Inter men de spelade väldigt bra under hösten och var väldigt starka bakåt så de blir inte att köra över. Jag är dock optimistisk. 
Benfica är favoriter i dubbelmötet, men det är lite svårt att sia om belgarnas styrka just nu för att motståndet hemma i ligan är ganska svagt och en svår referenspunkt att utgå ifrån. Kan Benfica återskapa höstens spel så går de vidare. 
 
Vad ger du laget för chanser att avancera vidare i turneringen? 
- Stora. Ligaformen för båda skiljer sig mycket. Benfica är i en mycket bättre form just nu och är på pappret det bättre laget. Men som tidigare nämnt är Brugge ganska starka bakåt så det kan också bli en ganska frustrerande match om de håller Benfica borta från deras mål. Vanaken är alltid farlig men Brugge är utan några av sina bästa anfallare i Jutgla och Skov Olsen, vilket gör att de nog kommer att fokusera på försvaret.  Allt kommer att handla om anfallet med Joao Mario, Guedes etc, kan bryta ner deras försvar.

 
  
Vilka ser du som favoriter att ta hem turneringen och hur långt går ni själva? 
- Oj, väldigt svårt att säga. Inget lag ser särskilt övertygande ut just nu (förutom möjligtvis Napoli). Vinnaren mellan PSG och Bayern Munchen går nog rätt långt men allt som oftast påverkas sånt här av lottningen. Skulle jag gissa en vinnare så går jag på Man City men det beror på allt från skador till lottning. Napoli spelar bäst fotboll i Europa så i detta nu skulle de förtjäna det men jag tror inte de håller hela vägen. Jag tror att Benfica kan gå ganska långt men det beror på lottning i en kvart. Undviker de två eller tre av de traditionellt sett större lagen i kvarten så är en semifinal väldigt nårbart.  
 

SvenskaFans.com2023-02-14 15:00:00

Fler artiklar om Portugal