Försäsongsmatch 2: Manchester United - Lyon / samt beslut från DNCG

Försäsongsmatch 2: Manchester United - Lyon / samt beslut från DNCG

Transferfönster, DNCG, damfotbolls-VM och försäsongsmatcher. Det är mycket nu... På tisdagen flög både Manchester United och Olympique Lyon till Skottland, var och en från sitt håll. På onsdagen är det dags för bägge lagen att spela sin andra försäsongsmatch mot varandra på BT Murraryfield, en arena som kan ta in drygt 67.000 åskådare.

Lyons första försäsongsmatch spelades ju mot det holländska amatörlaget De Treffers, en match som Lyon, knappt, vann med 2-1. 
Manchester United spelade sin första försäsongsmatch mot Leeds, en match som Man U vann med 2-0. Erik ten Hag, som tog över som Man U's tränare för drygt ett år sedan, och hans lag kommer efter det att möta Arsenal, Wrexham, Real Madrid och Borussia Dortmund. 

Men vi kan börja med DNCG:
Beslutet efter Textors överklagande av deras första beslut, med sanktioner mot värvningar och löner kom på tisdagen och det hjälpte inte ett dugg. 
Och John Textor är riktigt arg! 
Jag lägger hans öppna brev HÄR
På engelska, så jag hoppas alla som vill, kan läsa det. 

Omständigheterna är så skumma så att nu börjar det muttras om att det är Aulas som ligger bakom krånglet. 
Själv säger JMA:
- Jag, jag var aldrig orolig av DNCG, minns han med en blandning av stolthet och misstro mot John Textor, som utan ceremonier tog bort hans presidentstol. Jag har aldrig haft några problem under 35 år som president. Fram till nu har DNCG alltid gratulerat oss till vår ledning! 

Det övertygar ingen om hans oskuld.
Jag vet inte hur vi kommer att krångla oss förbi detta. Det återstår att se. Som tur är så mitt namn inte John Textor.

Laurent Blanc
Han spelade i nio klubbar under sin karriär. Manchester United var hans sista, där avslutade han sin karriär åren 2001-2003 och vann f.ö ligan det sista han gjorde.

Från en intervju i Le Progrès hämtar jag följande:
Om jag kom tillbaka till en bänk i Frankrike så är det för att Lyon erbjöd mig den här möjligheten. OL är en av våra stora klubbar, strukturerad, enorm på den här nivån, och jag har det väldigt bra där.
Alvero och Mata (som Blanc "handlade") har ett fantastiskt sinnestillstånd. Det fanns inte tillräckligt med konkurrens i OL. När jag kom var det överfulla lekplatser. Och där måste vi rekrytera erfarna spelare. Och det saknas fortfarande. Vi kan bara titta på de 6 lagen som kom i mål före oss. Kvalitetsmässigt är vi inte långt efter, men vi ligger långt efter vad gäller erfarenhet.
Vi försöker hitta lösningar. Transferfönstret är svårt, det är mycket jobb. Och vi har en bevakad lönelista tack vare DNCG, det är inte lätt.
Jag hoppas att truppen kommer att var mer balanserad nästa säsong. Annars blir det en svår säsong. När jag kom förstod jag snabbt situationen, det var mer än komplicerat, vare sig det var i omklädningsrummet eller med spelarna. Och jag sa till min personal "om vi inte ändrar saker tror jag uppriktigt att vi kommer att lämna"! Det var svårt, jag sa "vi kommer inte att klara det, det finns för många spelare, och några som inte vill vara i klubben och det fanns klaner". 
VM-fönstret ändrade situationen, vi kunde höja nivåerna, som i en bil, vi lade i olja och vi gjorde starka val.


Läget i laget
Blanc använde sig av alla sina 25 spelare mot De Treffers. Det kan bli att han använder sig av färre mot Man U? 
Le Progrès menar att Taglifico förmodligen inte kommer att spela och att Blanc kommer att ställa upp med två olika 11:or. 
Dejan Lovren lämnade i söndags morse träningslägret och har återvänt till Lyon. Han smällde baksida lår 7 min. in i matchen mot De Treffers och har magnetsröntgats för att man skulle se skadans omfattning. Just nu ser han ut att missa matcherna mot Man U och Molenbeek, men det kan säkert bli fler. 
I Lovrens ställe kom Mamadou Sarr in, en spelare vi väntat på lika länge som vi väntat på Momo El Arouch. 
Och Sarr imponerade, och nu vill vi se mer.
En annan spelare som imponerade var Skelly Alveres. 2012-2014 så hade vi i Lyon en mittback, Naby Sarr, som var 1.98 lång. Han spelade f.ö U20 VM 2013 ihop med Umtiti. Han var fruktansvärt osmidig, bl.a pga sin storlek. 
Men 202 cm Alveres imponerade på mig med sin smidighet och rörlighet. Honom ser jag fram mot att se igen. 

OL har förlorat 5 av sina senaste 7 vänskapsmatcher mot engelska klubbar (2 segrar).

Truppen flög direkt från Nederländerna till Skottland, så det borde bli ungefär samma trupp som mot De Treffers:
Lopes, Riou, Patouillet, Bengui -  Chaïb, Laaziri, Diomandé, Lovren, Ndiaye, M.Sarr, Mata, Kumbedi  -  Alvero, Camilo, Diawara, El Arouch, Lepenant, Reine-Adélaïde, Sanchez, Tolisso - Jeffinho, Kadewere, Lacazette, Lega, Mboup, A.Sarr

Det kan ev. vara så att Sekou Lega, reservlagets bäste målskytt förra säsongen, och Abdoulaye Ndiaye inte finns med? 
Det finns info (ännu inte i min silly-artikel pga tidsbrist) som säger att Bastia, som lånade Abdoulaye Ndiaye med stor succé förra säsongen, nu vill låna Lega? 
Och Abdoulaye Ndiaye, som alla var säkra på skulle stanna med OL, enligt L'Equipe, så kan han vara på väg till Troyes för typ 4 m€. 
Troyes som ägs av samma holdingbolag som Manchester City.... 

Manchester United
Kommer med en ung trupp bestående av 24 spelare. 
Man lämnar sina landslagsspelare Bruno Fernandes, Casemiro, Marcus Rashford samt Christian Eriksen hemma. Inte heller av den tidigare Lyon-spelaren Anthony Martial finns med.

Den kallade truppen:
Nathan Bishop, Elyh Harrison, Matej Kovar - Jonny Evans, Alvaro Fernandez, Will Fish, Marc Jurado, Lisandro Martinez, Raphael Varane, Aaron Wan-Bissaka, Brandon Williams - Fred, Dan Gore, Hannibal, Isak Hansen-Aaroen, Kobbie Mainoo, Mason Mount, Donny van de Beek - Amad, Antony, Noam Emeran, Omari Forson, Joe Hugill, Jadon Sancho

Förslag på startelva:
Kovar - Wan-Bissaka, Varane, Martinez, Fernandez - Mainoo, Hannibal, Mount - Antony, Hugill, Sancho

Avspark 15.00. 
Lägger stream-länk i kommentarsfältet (hoppas jag).

Allez Les Gones, AHOU! 

Birgitta Malmborg2023-07-18 23:27:51
Author

Fler artiklar om Lyon

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos
Inför L'Olympico: Lyon - Marseille