Grekiska Notiser: Domarstök, världsmästaren Sidibe till AEK och Pardew väntas ta över Aris
Djibril Sidibe har skrivit på ett 2-årskontrakt med AEK.

Grekiska Notiser: Domarstök, världsmästaren Sidibe till AEK och Pardew väntas ta över Aris

Det har under veckan varit rörigt runt ett specifikt domarval inför helgens huvudstadsderby mellan Panathinaikos och AEK. Ett AEK som också värvat in världsmästaren från 2018 Djibril Sidibe. Den karismatiske tränaren Alan Pardew väntas bli German Burgos efterträdare på tränarposten hos Aris.

* Under veckan och inför helgens ligaomgång har det pågått ett enda stort domarkaos. När det offentliggjordes att Tasos Sidiropoulos skulle döma söndagens (11/9) huvudstadsderby mellan Panathinaikos och AEK väckte det många frågetecken. Panathinaikos tolkade utnämningen som en markering av AEK:s ägare Dimitris Melissanidis som har stort inflytande inom förbundet och domarkommittén. Detta sannolikt eftersom de gröna bland annat varit emot anställningen av Steve Bennett som ny domarbas och att deras ägare Giannis Alafouzos närmat sig Olympiakos motsvarighet Vangelis Marinakis vid eventet när ligan lottades inför säsongen. Utåt sett har dock även AEK kritiserat valet av Sidiropoulos. Beslutet väckte reaktioner från alla håll eftersom storklubbarna kommit överens om att det ska vara utländska domare i samtliga derbyn de emellan. Förbundsordförande Tasos Baltakos kommenterade ärendet med att meddela att han inte hade det minsta inblandning i beslutet. Bennett fick snabbt krypa till korset och finna en utländsk domare (bulgaren Georgi Kabakov) till mötet.

* Olympiakos inledde i torsdags (8/9) Europa League-gruppspelet med en tung 2-1 förlust mot Nantes på bortaplan. Fransmännen gick till halvtidsvila med 1-0 men Olympiakos kunde kvickt kvittera i början av andra halvleken efter ett självmål från hemmalaget. Nantes gick dock segrande ur drabbningen eftersom Olympiakos återigen släppt in ett mål på tilläggstid denna säsong i europacupspelet. Tungt men de föll också tillbaka för lågt med laget vilket framkallade ett öde vi alltså sett redan vittnat ett par gånger tidigare denna säsong. Det var nämligen det fjärde målet Olympiakos släppt in på tilläggstid på sju spelade CL/EL-kvalmatcher. Insatsen var inget att skriva hem om förutom en 20 minuters period i början av den andra halvleken. Avsaknaden av lagets två bästa centrala mittfältare i Yann M´Vila och Hwang In-beom var stor och passningsspelet i den första halveken var undermåligt. Det finns ett visst kvarstående mentalitetsbekymmer inom truppen som tränare Carlos Corberán och hans team jobbar med att ändra på. Det kommer vara en säsong där ombyggnation står i fokus för Olympiakos. Nästa uppgift i Europa League är hemma på Karaiskakis mot formstarka Freiburg nästa vecka.

* Tidigare i veckan, närmare bestämt i måndags (5/9) ägde presentationen av Marcelo rum. Inför närmare 25.000 supportrar presenterade ägare Vangelis Marinakis det prestigefyllda nyförvärvet på ett kokande Karaiskakis. Ett enormt välkomnade för den brasilianske Real Madrid-ikonen. Hela eventet kan ni se här. Vad gäller hans debut pekar allt mot att den kommer ske efter stundande landslagsuppehåll.

Olympiakos har också släppt iväg nyförvärvet från tidigare i somras Philip Zinckernagel på lån till Standard Liege. Trots två mål i europacup-kvalet har dansken haft svårt att övertyga inledningsvis vilket dock kan vara fullt förståligt. Den offensiva mittfältaren värvades in när Pedro Martins fortfarande var ansvarig för laget och när nye tränaren Carlos Corberán valde att inte ta med honom i trupplistan till UEFA för spel i EL valde han att söka sig bort av rädsla för lite speltid. Den spanske tränaren har bedömt att Zinckernagel inte riktigt passar in i hans filosofi och det han strävar efter att åstadkomma med laget. Fler spelare har lämnat, däribland Ahmed ”Koka” Hassan. Anfallaren har återigen lånats ut till turkiska ligan men denna gång till Alanyaspor. Olympiakos förväntas ta in minst en spelare (en defensiv mittfältare) till under avslutningen på sommarens transferfönster som stänger för våra grekiska klubbar den 15 september. Milans Tiémoué Bakayoko är namnet det ryktas flitigast om.

* AEK har fortsatt med att hämta in förstärkningar till sin trupp. De senaste två spelarna att anslutna är världsmästaren Djibril Sidibe samt anfallaren Tom Van Weert. 30-årige Sidibe har tecknat ett tvåårsavtal och kommer på free transfer från Monaco, [Länk]. Ytterbacken/Wingbacken var med i Frankrikes VM-trupp 2018 när det blev guld i Ryssland. 32-årige Tom Van Weert köptes loss för en mindre summa från Volos där han som bekant hade ett magnifikt fjolår när han bland annat vann skytteligan i Super League. Han har även inlett tongivande denna säsong under de första ligaomgångarna med sin numera forna klubb. Nederländaren ska agera backup och avlasta Sergio Araujo.

* Volos har efter försäljningen av Tom Van Weert värvat in en ersättare till nederländaren. Spelaren som får den tuffa uppgiften att försöka fylla hans skor heter Ognjen Ožegovic. Det handlar om en 28-årig serb med landslagsmeriter på sitt CV. Han kommer senast från en tid i turkiska Manisa och innan dess i Adanaspor där det blev en del mål från hans sida. Volos sägs samtidigt också vara nära en värvning av Anthony Knockaert. Den 30-årige wingern är på väg in till Volos på lån från Fulham. Fransmannen blev för övrigt utsedd till säsongens spelare i Championship 2016-17. Knockaert kan i sin tur bli en ersättare till den offensiva mittfältaren Paolo Fernandes. 24-åringen har varit i Volos i 1,5 år och väck intresse från större klubbar. PAOK sägs nu vara endast detaljer från hans signatur.

*Aris ser av allt att döma ut att ha kommit fram till vem som ska ersätta German Burgos på tränarbänken. Mycket tyder på att engelsmannen Alan Pardew anländer till Thessaloniki i början av nästa vecka för att ta över laget. 61-åringen är mest känd för sina år i Newcastle mellan 2010-14 där han också blev utsedd till säsongens manager i Premier League 2011-12. Enligt uppgifter vill ägare Thodoris Karypidis få in en erfaren tränare med personlighet som lägger vikt vid disciplin. Undertecknad själv är skeptisk till anställningen och det skulle förvåna om det över sikt slår väl ut. En kortsiktig positiv reaktion är dock sannolik. I truppen finns många skickliga spelare men det kommer krävas hårt samt skickligt arbete för att få ihop till en stark helhet på planen. Det fanns inget tålamod med Burgos som under säsongsstarten inte riktigt lyckades svara upp till de kanske aningen för högt ställda förväntningarna som alla nyförvärv fört med sig. Vi får se om Pardew kan få Aris att klättra i tabellen.

* Omgång nummer fyra av Super League spelas i helgen och det är den näst sista innan vi har ett landslagsuppehåll för Nations Leagues-spel. Därefter är det full fart fram tills VM-uppehållet. Helgens omgång har de mest intressanta matcherna på söndag. Vi finner Olympiakos möte med Volos hemma på Karaiskakis samt det tidigare nämnda huvudstadsderbyt mellan Panathinaikos och AEK. De gröna toppar tabellen och är enda laget med full pott efter tre spelade omgångar. AEK kommer till Leoforos utan den schweiziske landslagsmittfältaren Steven Zuber som missar matchen på grund av skada. Hela spelschemat ser ut enligt följande:

Lördag 10 september: OFI - Panetolikos 17.30, PAS Giannena - Levadiakos 18.15 och Ionikos - Atromitos 20.30

Söndag 11 september: Olympiakos - Volos NPS 17.30, Asteras Tripolis - Aris 20.30 och Panathinaikos - AEK 20.30

Måndag 12 september: PAOK - Lamia 18.00

Andreas Mitsis2022-09-10 09:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland