Grekiska Notiser: Germán Burgos blir ny tränare för Aris, mästaren Cissé och utvecklingen i Alkis ärendet
Germán Burgos kommer att ta över Aris.

Grekiska Notiser: Germán Burgos blir ny tränare för Aris, mästaren Cissé och utvecklingen i Alkis ärendet

Aris och Akis Mantzios har gått skilda vägar vilket gjort att Thessaloniki-klubben nått en överenskommelse med German Burgos. Slutspelen av de europeiska cuperna igång där Olympiakos och PAOK varit i farten. Olympiakos mittback Pape Abou Cissé vann afrikanska mästerskapet med sitt Senegal och utvecklingen i det tragiska mordet av 19-årige Alkis Kambanos.

* Aris har gjort klart med en ny tränare efter att de gått skilda vägar med Akis Mantzios. Klubben har lyckats knyta åt sig den karismatiske argentinaren Germán Burgos på ett 2,5 års kontrakt och han kommer tjäna 800.000 euro per säsong. En förhållandevis rejäl summa för Aris räkning och senast de spenderade denna typen av pengar på en tränare var för lite mer än 10 år sedan på Burgos landsman, Hector Raul Cuper. Ägare Thodoris Karypidis och styrelsen var angelägna om få in en tränare som kan ta kommandot och försöka bygga upp något spännande. 52-årige f.d. målvakten Burgos har under en lång tidsperiod agerat assisterande tränare till Diego Simeone i Atletico de Madrid och har en intressant tränarprofil. Endast offentliggörandet kvarstår och det ska bli spännande att se hur hans arbete i Aris formar sig.

* I Europa Leagues första sextondelsfinal blev det förlust mot Atalanta för Olympiakos. 2-1 skrevs siffrorna till i Bergamo och det var aningen surt. Olympiakos gjorde en fin första halvlek där tränare Pedro Martins gameplan fungerade utmärkt. Storklubben från Piraeus hade ledningen i paus mot den italienska klubben som så sent som för 1,5 år sedan spelade semifinal i Champions League. Olympiakos mål tillkom via ett vackert distansskott från Tiquinho Soares. Under inledningen av den andra halvleken etablerade Atalanta ett ganska rejält tryck. Olympiakos presspel kom inte upp i samma nivå och Martins mannar fick ej heller vila med boll. Atalanta hade dock svårt att skapa riktigt kvalitativa chanser från öppet spel men kunde via flertalet fasta situationer få utdelningen två gånger om via Berat Djimsiti. Snöpligt att släppa till på det viset vilket gjorde att Olympiakos kastade en fin första halvlek i sjön. Matchen slutade 2-1 och bästa för Olympiakos var Kostas Manolas tillsammans med Vaclik, M´Vila och Tiquinho. Nästa vecka väntar returen på Karaiskakis. Viktigt att komma ihåg är att bortamålsregeln ej existerar från och med denna säsong.

PAOK i sin tur förlorade också med uddamålet i det första sextondelsfinalmötet i Europa Conference League. 1-0 vann Midtylland med hemma i Danmark och har således ett litet försprång inför returen på Toumba. PAOK hade bollinnehavet i matchen men avsaknaden av Jasmin Kurtic på det centrala mittfältet var påtaglig. Samtidigt hade Stefan Schwab en av sina sämre insatser för PAOK vilket inte var någon bra kombination. Vid vissa sekvenser sakandes också koncentration/uppmärksamhet i defensiven vilket tyvärr var fallet vid matchens enda mål. Ett spännande returmöte väntar kommande vecka.

*  Det har av uppenbara skäl varit ett stort efterspel till det tragiska mordet på 19-årige Alkis Kambanos i Thessaloniki natten till den 1 februari, [Länk]. Manifestationer mot våld och spelare/klubbar med flera har agerat på olika sätt i att markera mot det oacceptabla som inträffade i Charilaou i alldeles intill Aris hemmaarena Kleanthis Vikelidis stadion. På önskemål från Alkis pappa är det även på gång med en vänskapsmatch mellan Aris och PAOK. Polisen har arresterat över 10 personer för misstänkt inblandning i mordet där flera är välkända inom huligankretsar. Successivt är det dags för rättsväsendet att göra sitt i ärendet.

* Cupens kvartsfinaler fick sina avgöranden förra veckan. Det blev extra dramatiskt i hela tre av fyra kvartsfinaler. Lamia tog sig imponerande vidare mot Aris efter totalt 1-0. Panathinaikos avancerade behagligt mot Super League 2-klubben Anagennisi Karditsa. Olympiakos med ett visst B-betonat lag slog ut starka Panetolikos efter förlängning i returen och gick vidare. Giorgos Masouras inhopp blev en avgörande faktor på Karaiskakis. På OAKA tog sig PAOK vidare mot AEK efter ett sent och vackert distansskott från Jasmin Kurtic. PAOK - Olympiakos och Panathinaikos - Lamia är semifinalerna som också spelas över dubbelmöten.

* Apollon Smyrni är nära att värva in den erfarne och meriterade mittfältaren Manuel Fernandes. Den tekniske och spelskicklige portugisen är i Athen för att slutföra övergången. Hållhaken är dock att det inväntas papper från FIFA efter en fejd han ligger i med sin forna klubb Kayserispor. Dessa måste komma innan han kan signa på för Apollon. Viktig del i att Manuel Fernandes är på ingång är Bruno Alves som inför säsongen anslöt till klubben.

* Olympiakos mittback Pape Abou Cissé tog hem afrikanska mästerskapet med sitt Senegal. 26-åringen spelade i två av matcherna under turneringens gång där han fick agera första backup till den ordinarie mittbacksduon Kalidou Koulibaly/Abdou Diallo. Senegal var en av favoriterna till titeln och gick hela vägen för att vinna sitt första afrikanska mästerskap genom tiderna.

* Den nye förbundskaptenen Gustavo Poyet [Länk] har givit sin första presskonferensen. Det gjorde uruguayanen igår fredag (18/2) och den finns att se här. 54-åringen pratade bland annat om en restart och att han ska prata med alla spelare som är med på hans första lista över aktuella spelare inför vänskapslandskamperna mot Rumänien och Montenegro i slutet på mars.

* Publiktaket kommer nu äntligen från och med idag (19/2) att höjas igen. 50% av publikkapaciteten på arenorna är det numera som gäller. Beslutet medför till exempel att Thessaloniki-derbyt på söndag mellan Aris och PAOK kommer att spelas under dessa nya restriktioner. Aris leds av den trogne soldaten Tolis Terzis innan Burgos kommer att ta över laget. Mötet de bägge emellan är höjdpunkten denna omgång 24 i ordningen som även innehåller möten mellan Volos NPS och serieledande Olympiakos samt intressanta matcher som t.ex den mellan Panetolikos och Panathinaikos.

Fullständigt spelschema över helgens omgång ser ut enligt följande:

Lördag 19 februari: Ionikos - OFI 16.15, Atromitos - Asteras Tripolis 18.30 och Panetolikos - Panathinaikos 18.30

Söndag 20 februari: Lamia - Apollon Smyrni 14.00, Volos NPS - Olympiakos 16.15, AEK - PAS Giannena 18.30 och Aris - PAOK 18.30

Andreas Mitsis2022-02-19 10:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland