Grekiska Notiser: Heroiskt AEK säkrade dubbeln och meriterade Antonio Cordón ny sportdirektör i Olympiakos
Cordón har fått nycklarna av Marinakis för att sätta sin prägel på Olympiakos.

Grekiska Notiser: Heroiskt AEK säkrade dubbeln och meriterade Antonio Cordón ny sportdirektör i Olympiakos

AEK tog hem cupfinalen mot PAOK med 2-0 vilket medförde en fullbordad dubbel för de gulsvarta. Olympiakos har gjort klart med en minst sagt stark värvning till den sportsliga organisation i form av den meriterade spanjoren Antonio Cordón. I Panathianikos går vi mot byggstart av nya arenan i Votanikos medan det också är bekräftat att Zeca återkommer till de gröna för att avsluta sin karriär.

* AEK nöjde sig inte med att vinna ligan. Under gårdagskvällen (24/5) tog de också hem cupfinalen mot PAOK inför tomma läktare på Panthessaliko Stadion i Volos. Dubbeln var klubbens tredje genom tiderna. Segersiffrorna skrev till 2-0 efter en heroiskt insats av tränare Matías Almeydas manskap. Detta eftersom laget tvingades spela mer eller mindre hela matchen med en man mindre efter Lazaros Rota röda kort fem minuter in på finalen. Trots det kunde AEK ta ledningen efter att Harold Moukoudi prickat in 1-0 efter en fast situation när dryga halvtimmen var spelad. PAOK hade bollinnehav och avslut men kunde inte riktigt få till det fullt ut i avslutsmomenten på sista tredjedelen. Varken i första eller andra havlek trots många hyfsade chanser, däribland en stolpträff i första halvlek. Kronan på verket för AEK:s del kom på tilläggstid när inhoppande Paolo Fernandes stiligt prickade in 2-0 och kunde fira på sina gamla hemmaplan, [Highlights]. En fantastisk säsong för hela ”Enosis” fick ett perfekt slut. Förlusten för PAOK innebär att dem kommer få kvala till Conference League medan Olympiakos som tredjeplacerade i ligan erhåller EL-kvalbiljetten. 

* Olympiakos omstrukturering inom den sportsliga organisationen är i full gång sedan en tid tillbaka. En sällan skådad kaotisk för storklubben från Piraeus har medfört att en beslutsam ägare i Vangelis Marinakis svarat upp genom att hämta in en sportdirektör från översta hyllan, närmare bestämt den 59-årige spanjoren Antonio Cordón. Marinakis var i egen hög person högst delaktig i förhandlingarna med Cordón vars tjänster också Barcelona, Aston Villa samt Valencia var intresserade av. Spanjoren ska ha blivit mäkta imponerad av Olympiakos eminenta träningsanläggning vid Renti samt fått sina krav/önskemål till stor del uppfyllda eller utlovade av Marinakis. 

Cordóns främsta merit är att han kort och gott är en av de mest framstående männen bakom Villarreals framgångssaga under 2000-talet. Från år 1999 till 2016 var han nämligen sportdirektör för ”den gula u-båten” från östra Spanien. Han ser dessutom ut att att ta med sig Betis tidigare chefsscout Juan Ignacio Navarro till Olympiakos. Navarro började jobba i Sevillas scoutingverksamhet år 2014 under den kände sportdirektören Monchis ledning. Han jobbade sedan för Cordón i Villarreal med ansvar mot bland annat sydamerikanska samt portugisiska marknaden. Cordón kommer senast från sportdirektörsjobbet i Real Betis. Tappet av i synnerhet f.d. chefsscout Francois Modesto förra sommaren har varit kännbart för Olympiakos och nu ska det bli mäkta intressant att se hur saker och ting utvecklar sig på det stora hela med Cordón i nyckelrollen inom den sportsliga organisationen. För stunden är högsta prioritet att göra klart med ny tränare vilket väntas bli klart i början av juni. 

* Samtliga pusselbitar är numera på plats för att bygget av Votanikos ska ta fart på allvar. Arenafrågan har varit omdiskuterad och kontroversiell i över 15 års tid men äntligen kan de gröna från huvudstaden med säkerhet veta vart laget i framtiden kommer spela sina hemmamatcher. Panathinaikos nya arena ska förhoppningsvis stå klar för invigning om c.a. 36 månader. Vad som mer är noterbart från Panathinaikos lägret är att dem presenterat Giannis Papadimitriou som ny teknisk direktör i klubben. Han har tidigare jobbat på olika poster i AEK och var dessförinnan teknisk direktör i Xanthi under en 10-årsperiod. Vidare har de grönas också gjort klart med sitt första nyförvärv till nästa säsong och det rör sig om ingen mindre än en klubblegendar i Zeca. 34-åringen återvänder till klubben i hans hjärta efter många år i FC Köpenhamn. Den mångsidige mittfältaren återansluter för att sätta punkt för sin karriär, vara en truppspelare samt viktig del vid sidan av planen för tränare Ivan Jovanovic. 

* I Super League 2 är det klart att Panserraikos flyttas upp från den norra ligan. Senaste gången de spelare i Super League var säsongen 2010-11. Det andra SL-kontraktet går i sin tur till vinnaren av sydligan. Där har Kifisia ett försprång i dagsläget men har konkurrens från andra huvudstadsklubbar i form av Kalithea samt Apollon Smyrni. 

Andreas Mitsis2023-05-25 07:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland