Grekiska Notiser: Vänskapsmatch i fredens tecken, Votanikos och Stade Velodrome byts mot Toumba
PAOK ska försöka vända 2-1 underläge mot Marseille på Toumba kommande vecka.

Grekiska Notiser: Vänskapsmatch i fredens tecken, Votanikos och Stade Velodrome byts mot Toumba

Shakhtar Donetsk gästar Karaiskakis Stadion för en vänskapsmatch mot Olympiakos i fredens tecken. Panathinaikos planer om en ny arena i Votanikos tar steg i rätt riktning och PAOK:s hopp om ett avancemang från Europa Conference League kvartsfinalspel lever vidare när Stade Velodrome ska bytas mot Toumba kommande vecka.

* För att ta till vara på sin spellediga helg på bästa tänkbara sätt har Olympiakos styrt upp en vänskapsmatch i fredens tecken. Storklubben från Piraeus kommer gästas av Shakhtar Donetsk ikväll (9/4) på Karaiskakis Stadion. Alla intäkter från matchen kommer gå till att hjälpa ukrainare på flykt från kriget i deras hemland. Matchen sänds bland annat på ONE Channel som innehas av Olympiakos ägare Vangelis Marinakis med start klockan 19.00 svensk tid.

* I förra veckan gick medlemmarna i Panathinaikos amatörsektion till val och röstade för ett bygge av en ny arena i Votanikos området. Planerna kring denna långdragna historia som fördröjts i evigheter med anledning av byråkrati, ekonomisk kris med mera gick framåt igen sedan Kostas Bakogiannis tillsattes som borgmästare för Athen och är nu inne i sin slutfas innan bygget kan dra igång. Det rör sig om en fyrstjärnig UEFA-arena för fotbollen, grönområde, komersiella verksamheter och en hel del annat för t.ex. amatörsektionen. Bakogiannis har i uttalanden varit tydlig med att klubben kommer äga arenan precis som fallet är med Apostolos Nikolaidis Stadion vid Leoforos Alexandras. Nuvarande hemmarenan kommer stå kvar tills dess bygget i Votanikos är slutfört.

Vad beträffar bygget av AEK:s nya arena Agia Sophia i Nea Filadelfeia flyter det på och strax ska bland annat gräsmattan läggas in på stadion. ”Enosis” beräknas inviga sitt nya hem någon gång kommande säsong, [Länk].

* PAOK spelade i torsdags kväll (7/4) den första kvartsfinalen i Europa Conference League borta mot Marseille. Uppladdningen inför matchen var aningen kaotisk mellan polis, Marseille-supportrar samt tillresta PAOK-supportrar på plats (även Partizan och AEK fans var med i det hela på olika sidor) i den sydfranska staden och det var en hel del oroligheter både utanför och inne på arenan under matchdagen. Drabbningen på Stade Velodrome hade vissa vibbar av våra egna grekiska derbyn. Hemmalaget tog hem matchen med siffrorna 2-1. Marseille som var vassa gjorde bägge sina mål i den första halvleken i väldigt lägliga tidpunkter för deras del och olägliga för PAOK:s. 2-0 målet var en mäktig pärla från artisten Dimitri Payet som visade vilka världsklassnummer han kan utföra. PAOK hade en tuff första halvlek där de hade svårt att till exempel hitta rätt i sina defensiva positioner och saknade rörelse i offensiven.

Lucescu fick chans att prata med hela laget i pausen och agerade även med att byta in Omar El-Kaddouri. Ett byte som gav omedelbar effekt på bästa tänkbara vis. Andrija Zivkovic klackade elegant fram marockanen som i sin tur snyggt prickade in 2-1 reduceringen. PAOK gjorde en bättre insats i den andra halvleken och vi kan se fram emot en het och intressant retur när Velodromen byts ut mot Toumba i Thessaloniki kommande torsdag.

* George Baldock kan vara på väg in till landslaget. Dessa rykten är inte färska utan har funnits i över två års tid. Den 29-årige högerbacken från Sheffield United har grekiskt påbrå på sin fars sida och spelar på en position där vi har brist på kvalitativa alternativ. Ärendet med hans grekiska pass har tagit längre tid än väntat med anledning av Brexit, pandemin och byråkrati.

* Tasos Bakasetas som tillsammans med Manolis Siopis defilerar mot den turkiska ligatiteln med sitt Trabzonspor ryktas allt intensivare till Sporting. Portugiserna har haft noggrann bevakning av Bakasetas under en längre tidsperiod och den offensiva mittfältaren kan återfinnas på Jose Alvalade stadion kommande säsong. Trabzonspor har utåt sett kommunicerat att de ej är villiga att släppa honom för mindre än utköpsklausulen på 12 miljoner euro.

* Tiderna för de första semfinalmötena i cupspelet har offentliggjorts. Det blir under den grekiska påskveckan och strax före den spellediga ortodoxa påskehelgen. Panathinaikos mot Lamia ska spelas onsdagen 20 april medan PAOK mot Olympiakos torsdagen den 21 april. Speldatum för returerna är ej fastställda.

* I helgen fortsätter Super Leagues playoff och playoutspel. Detta utan några covid-restriktioner eller publiksbegränsningar numera sedan en liten tid tillbaka. I playoffens fjärde omgång av tio finner vi möten mellan PAS Giannena och Panathinaikos samt AEK och Aris. Det är fortsatt en tät strid mellan dessa bakom ettan Olympiakos på 70 poäng och tvåan PAOK på 59. Det tilltänkta mötet denna omgång mellan PAOK och Olympiakos är uppskjutet. Detta eftersom PAOK fick sin ansökan om att skjuta upp matchen beviljad i enlighet med en ny artikel i reglementet därför att PAOK är mitt emellan sina två kvartsfinalmötet med Marseille i ECL.

Andreas Mitsis2022-04-09 09:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland