Stade Oceane, 2024-01-14 17:05

Le Havre - Lyon

Inför: Le Havre - Lyon

Inför: Le Havre - Lyon

Denna matchen, som kan bli en vändpunkt för OL, kommer att spelas inför en slutsåld arena. 25.000 åskådare väntas för 5:e gången i rad och det är "lapp på luckan". 850 av besökarna är OL-fans. Vi har sjutton ligamatcher att spela under våren. Matchen i Le Havre är den första.

- Vi behöver sex segrar (18 poäng) och oavgjorda matcher för att hålla oss i L1. Ju tidigare vi presterar, desto mindre kommer vi att hamna i "mentala knutar" i våra huvuden. Om vi ??förlorar elva gånger och vinner de sex sista kan vi nå målet. Men omvänt, om vi går snabbare kan vi kanske se över våra ambitioner. Vi vill vara lyckliga, säger Pierre Sage.

I september 2023 tog OL emot Le Havre på Groupama Stadium. Fabio Grosso hade precis anlänt, men ännu inte tagit över laget, utan coachningen sköttes av interimtränaren Jean-François Vulliez, med hjälp av Jérémie Bréchet och Sonny Anderson.
Matchen slutade 0-0. 

Nu är det dags för returen, som då spelas på Le Havres arena Stade Océane. Medan Les Filles rest dit och spelat match mot Havres damlag så är det första resan till Le Havre, för herrlaget, sedan 2008. Den sista matchen vann då OL med 1-0 och vi såg då bl.a Lloris, Mensah, Makoun, Ederson, Pjanic och Piquionne spela. 
Kul att lära sig att, senaste gången när Le Havre besegrade OL (1999), då var Adryelson 11 månader och 28 dagar gammal. Och Cherki var inte född....
Vi har avverkat Blanc och Grosso denna säsongen, och nu och fram till sommaren, så tränas laget fortsatt av Pierre Sage och hans assistenter. 
OL har nu spelat fyra matcher utan förlust, och det är fyra matcher då vi dessutom hållt nollan. 

CAN
I år spelas, med start den 13/1, Afrikas största fotbollsturnering, CAN. 
Detta brukar drabba Ligue 1 hårt, runt 50-60 spelare brukar lämna Frankrike under ca 1,5 månad (januari- mitten av februari). 
Lyon kommer under CAN att spela ligamatcher mot Le Havre (3), Rennes (1), Marseille (7) och Montpellier (5). Siffrorna inom parentes säger hur många spelare som är borta från de lagen. Marseille kan drabbas riktigt illa?
Vi drabbas tack och lov inte jättehårt, vi har endast två spelare som är iväg och det är Mama Baldé och Nuamah. Möjligen står vi utan dem även i matchen mot Nice (3 spelare / 18/2) beroende på hur det går för Guinea-Bissau resp. Ghana. 

Lyon
Tog sig upp på tabellens 15:e plats innan juluppehållet. Vi ligger där med 16 poäng och har 12 poäng upp till närmaste Europa-plats. 
Lyon kommer till match utan tidigare nämnda Baldé och Nuamah. 
Dejan Lovren är avstängd en match till.
Lepenant är fortsatt skadad och Skelly Alvero är sjuk. 

Å andra sidan så har Lyon tre nykomna spelare och det tippas att mittbacken Adryelson kommer att starta mellan Jake O'Brien och Duje Caleta-Car. Den senare är f.ö den spelaren i L1 som vunnit flest luftdueller (84,2%) denna säsongen (Jake O'Brien 66,7% och Lovren 65,2%)

Angående nyförvärven så säger Pierre Sage:
Om Lucas Perri/ För tillfället är vi av den åsikten att Lopes presterar bra och att han förtjänar sin plats. Så länge hans prestationsnivå är på denna höjd blir det ingen ändring. Det handlar inte om senioritet, om status, det är en historia om prestation. Det kan bli konkurrens om denna position. Det har alltid funnits, kanske inte för målvakten, men hade Antho haft 5 dåliga prestationer i rad eller t.o.m 3, så hade det säkert hänt saker. Tanken är att se till att alla är på sin bästa nivå och att det är sunt och tydligt.
Om Adryelson / Adryelson, är väldigt aggressiv. Han tillför något till träningen, det vill säga att hans partners, som då är hans motståndare, måste spela och bygga saker baserat på dessa egenskaper, och det är intressant för allas framsteg.  
om Malick Fofana/ Han är en spelare som har mycket energi, som är kapabel att göra skillnad vid sina första beröringar av bollen för att eliminera sin motståndare. Han är en variationsrik spelare som är kapabel att spela på olika positioner. Och att anpassa sin position efter spelets behov. Sedan är han ju en ung spelare som kan utvecklas vidare genom kontakt med erfarna spelare i den här delen av spelet och vi kommer att se intressanta saker. 

Tippad startelva (fast jag tror personligen att AMN kommer att starta på någon position):
Lopes – O’Brien, Adryelson, Caleta-Car – Mata, Caqueret, Tolisso, Tagliafico – Cherki, Lacazette, Moreira

Le Havre
Tränas sedan sommaren 2022 av Luke Elsner, en tränare som kommer från Slovenien och som under sin karriär som fotbollsspelare spelade back. Han har tidigare tränat bl.a Amiens och Standard Liège. 
Le Havre vann L2 under honom säsongen 2022-23. 
Le Havre ligger inför denna matchen på tabellens 11:e plats med 19 poäng.
Man är vidare i CdF där man i den första matchen slog ut Caen. 
Havres fem senaste ligamatcher har slutat med en vinst och tre förluster. Vinsten, den 16 december, var en hemmamatch mot Nice. Det var den första vunna hemmamatchen sedan den 24 september. 

Le Havre har större problem med frånvaro än vad OL har.
André Ayew, Abdoulaye Touré och Mohamed Bayo är alltså iväg och spelar CAN.
Rassoul Ndiaye är avstängd. 
Den unge anfallaren Élysée Logbo var ute en kväll i januari och blev knivhuggen i baken/låret.
Försvararen Oualid El-Hajjam väntar på övergång (till Troyes?). 
Backen Yoann Salmier har för ont i ryggen för att spela, medan ytterligare två spelare är osäkra: skyttekungen Nabil Alioui (vaden), han kom tillbaka först i fredags, och mittfältaren Oussama Targhaline, för vilken prognosen är mer optimistisk.

Domaren i denna matchen heter Gaël Angoula. Det är första gången han dömer OL, och även Le Havre denna säsongen.

Avspark söndag kl.17.05.
Vi streamar.

Allez Les Gones, AHOU! 

Birgitta Malmborg2024-01-13 23:12:51
Author

Fler artiklar om Lyon

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos
Inför L'Olympico: Lyon - Marseille