Notiser: Elvan mot England

Här kommer Ni att kunna läsa slovakiska fotbollsnyheter i korthet. Artikeln uppdateras varje gång en nyhet läggs upp och kommer även finnas tillgänglig under länken ''Notiser'' i vänsterspalten. Notiserna kommer inte att kunna kommenteras, då inte "artikeln" är bunden till en enskild nyhet. Frågor kan ställas i forumet eller via mail.

Elvan mot England
30/6 - 24

Åttondelsfinalen står runt hörnet och Fransesco Calzona väljer att mönstra exakt samma elva som mot Rumänien, där Dávid Strelec kliver in på forwardspositionen istället för Róbert Bozeník.

Dúbravka – Hancko, Škriniar (C), Vavro, Pekarík – Duda, Lobotka, Kucka – Haraslín, Strelec, Schranz
 



Elvan mot Ukraina
21/6 - 24


Fransesco Calzona ställer upp med exakt samma laguppställning som i genrepet och mötet med Belgien, med Bozeník längst fram samt med Haraslín och målskytten Schranz på varsin kant.

Dúbravka – Hancko, Škriniar (C), Vavro, Pekarík – Duda, Lobotka, Kucka – Haraslín, Bozeník, Schranz
 

Elvan mot Belgien
17/6 - 24


Om knappa timmen drabbar Slovakien samman med Belgien i sin EM-premiär. Startelvan som Fransesco Calzona presenterar är väntad och bästa tänkbara när storfavoriten står som motstånd direkt. På pappret en 4-3-3-uppställning, men som säkerligen kommer gå ner till en 4-5-1, med Bozeník på topp samt Haraslín och Schranz på ytterkanterna.

Dúbravka – Hancko, Škriniar (C), Vavro, Pekarík – Duda, Lobotka, Kucka – Haraslín, Bozeník, Schranz
 


Elvan mot Sverige
23/6 - 21


Gruppspelets sista fight är här. Slovakien har ställts mot samma typ av utmaning i två av två mästerskap innan - då har de också lyckats. Nu är det dags igen. Štefan Tarkovics elva ser ut som följer.

Dúbravka – Hubocan, Škriniar, Šatka, Pekarík – Kucka, Hromada – Mak, Hamšík (C), Haraslín – Duda
 

Elvan mot Sverige
18/6 - 21


Stefan Tarkovic har gjort ett par ändringar inför mötet mot Sverige. Förbundskaptenen ställer upp med följande lag.

Dúbravka – Hubocan, Škriniar, Šatka, Pekarík – Kucka, Hrošovský – Mak, Hamšík (C), Koscelnik – Duda
 

Elvan mot Polen
14/6 - 21


I den slovakiska EM-premiären har förbundskapten Stefan Tarkovic valt att ställa upp med följande lag:

Dúbravka – Hubocan, Škriniar, Šatka, Pekarík – Kucka, Hromada – Mak, Hamšík (C), Haraslín – Duda
 

Årets sista elva
18/11 - 20


Årets sista kamp är dryga timmen bort. I Doosan Arena i Plzen går Slovakien får tre poäng mot antagonisten Tjeckien - en seger som är ett måste för att ha chansen att stanna i den näst högsta ligan i Nations League. Štefan Tarkovic har ställt upp med följande elva, där Tomáš Hubocan är tillbaka:

Rodák - Hubocan, Škriniar, Gyömber, Pekarík - Lobotka - Mak, Hamšík C, Kucka, Rusnák - Duriš

Veríme.
Slovensko do toho!

 

Elvan mot Skottland
15/11 - 20


I ödesmötet mot Skottland klockan 15:00 har Štefan Tarkovic ställt upp med starkast tänkbara lag. Några större experiment ser vi inte och det stora egentliga utropstecknet är att Róbert Mazán har ersatt Tomaš Hubocan som drog på sig en skada i mötet med Nordirland i torsdags. Marek Hamšík återfinns även han från start, trots den mindre skavank han ådrog sig i playoffinalen.

Rodák - Mazán, Škriniar, Šatka, Pekarík - Hrošovský - Greguš, Hamšík C, Kucka, Duriš - Duda

Veríme.
Slovensko do toho!

 

Elvan mot Nordirland
12/11 - 20

Med knappa timmen kvar till matchstart presenterar Štefan Tarkovic sin elva till det direkt avgörande mötet mot Nordirland. Förutom Lubomír Šatka på mittbacksplatsen bredvid MIlan Škriniar är det inga större överraskningar som den nya förbundskaptenen bjuder på. Längst fram har han valt en icke-klassisk forward i form av Ondrej Duda - något som var likt hans föredetta kollega tillika förbundskapten Ján Kozák.

Rodák - Hubocan, Škriniar, Šatka, Pekarík - Lobotka - Mak, Hamšík C, Kucka, Rusnák - Duda

Veríme.
Slovensko do toho!

 



Elvan mot Israel
14/10 - 20


Till mötet på Anton Malatinský-stadion i Trnava får vi, till skillnad från mötet mot Skottland i söndags, se en mer ordinarie elva. Hamšík och Valjent finns från start ånyo - vilket blir deras tredje raka start på mindre än en vecka. Slovakien måste plocka samtliga tre poäng mot Israel på onsdagskvällen för att fortsätta hänga med i Nations League-gruppen. Elvan ser ut som följer:

Greif – Mazán, Valjent, Vavro, Pekarík – Hamšík C, Hrošovský – Mak, Duda, Rusnák – Boženík
 



Rejäla ändringar i elvan mot Skottland
11/10 - 20


Förbundskapten Hapal har stuvat om till Nations League-mötet med Skottland - och det rejält. Av de elva namnen ikväll är Marek Hamšík och Martin Valjent de enda (!) som fanns med från start i torsdagens playoff-möte mot Irland.

Kuciak – Koscelník, Ninaj, Valjent, Holúbek – Bero, Greguš, Hamšík C – Schranz, Boženík, Haraslín
 


Elvan mot Irland - Škriniar saknas
8/10 - 2020

Sent på onsdagskvällen började rykten att florera kring Interbacken Milan Škriniar. Den välkände journalisten Fabrizio Romano var först ut på Twitter med att rapportera kring den slovakiska stjärnan, som enligt honom testats positivt vid ett covid-test i Bratislava. Rykten som sedermera visade sig stämma. Slovakien får klara sig utan sin superstjärna och åker därmed på ännu ett tungt, tungt avbräck inför den viktiga playoffkampen mot Irland på torsdagskvällen. Pavel Hapal har ersatt Škriniar med Lazios Denis Vavro, som tillsammans med Martin Valjent bildar mittbackspar. Övriga elvan ser ut som följer:

Rodák – Mazán, Valjent, Vavro, Pekarík – Hamšík (C), Hrošovský, Kucka – Mihalík, Duda, Rusnák

Veríme.
Slovensko do toho!

 



Startelvan mot Israel
7/9 - 2020


Skador och andra bekymmer har fått förbundskapten Hapal att tänka om. I startelvan borta mot Israel har tjecken mönstrat en elva fylld av debutanter i sammanhanget, men som på förhand trots allt ser spännande ut.

Rodák – Gyömber, Škriniar, Valjent, Koscelník – Sabo, Lobotka, Kucka (C) – Mihalík, Duriš, Bero

Slovensko do toho!
 

Startelvan mot Tjeckien
4/9 - 2020


Årets första match är bara dryga timmen bort - och till den har förbundskapten Pavel Hapal ställt upp med följande elva:

Greif – Gyömber, Škriniar, Štetina, Pekarík – Lobotka, Hrošovský – Haraslín, Duda, Kucka (C) – Boženík
 

Idel bortamöten för slovaklagen i Europa League
10/8 - 2020


Efter måndagens lottning av Europa League-kvalet står det nu klart att samtliga (!) fyra slovakiska manskap kommer att spela den första kvalomgången på bortaplan. Med anledning av coronapandemin är samtliga kvalomgångar (fram till playoff-spelet) enkelmöten, vilket gör att hemmaplansfördelen blir än starkare.
   Efter måndagens lottning av kvalet till EL visar det sig att inte ett enda slovakiskt lag får dra nytta av den fördelen i sina respektive premiäromgångar. 

MŠK Žilina ställs mot walesiska New Saints, DAC Dunajská Streda mot isländska FH och Ružomberok, som åkte på klart tuffast motstånd, flyger till Schweiz för att gästa Servette. Samtliga möten spelas den 27:e augusti.

Samtidigt blev det också klart vilka Slovan får möta vid ett eventuellt avancemang från den första CL-omgången. Inte heller då får en slovakisk arena agera värd för ett kvalmöte då Slovan, likt Ružomberok, får åka till Schweiz och möta mästarna Young Boys. Värsta tänkbara lottning för den slovakiska huvudstadsklubben.
 

Slovan mot färöiskt motstånd i CL
9/8 - 2020


De regerande slovakiska mästarna Slovan Bratislava har fått sin första motståndare i Champions League-kvalet. I schweiziska Nyon lottades det på söndagen fram att Belasi kommer att ställas mot färöiskt motstånd, i form av KÍ Klaksvík. Mötet kommer att gå av stapeln den 18:e eller 19:e augusti, på Färöarna, och på grund av den rådande coronapandemin kommer samtliga tre kvalomgångar enbart att spelas som enkelmöten. 

Imorgon måndag lottas den första omgången till Europa League-kvalet, dit Slovakien skickar MŠK Žilina, Dunajská Streda och MFK Ružomberok.
 

Playoff-möte flyttas fram
17/3 - 2020


Precis som väntat kom under tisdagen beskedet - sommarens EM flyttas fram ett år och kommer att gå av stapeln juni till juli 2021. Detta bekräftade UEFA.

Med anledning av den rådande virusspridningen av COVID-19 flyttas föga överraskande också playoff-mötena, som skulle ha spelats i slutet av mars, fram i tiden. Det preliminära och något oklara datumet är nu satt till juni i år, men kan komma att ändras varefter. Slovakien skulle ha spelat mot Irland på Tehelne Polé i Bratislava den 26:e mars och under den förra veckan kom beskedet om att mötet skulle spelas inför tomma läktare. Huruvida det beslutet kommer att gälla i juni eller inte är i dagsläget oklart. 
 

Forwardstalangen klar för Feyenoord
27/1 - 2020


På sina åtta inledande A-landskamper gjorde den då 19-årige forwardstalangen från Terchova hela fyra mål. Han blev snabbt ett omtalat namn även internationellt och under måndagen blev hans övergång från slovakiska Fortuna Liga också ett faktum - Róbert Boženík huserar från och med i dag i den klassiska storklubben Feyenoord.

Spekulationerna - och kanske framförallt dusterna - har varit många, där kritik har riktats mot såväl talangen som hans föredetta agent, den forne backen Martin Petraš. Kritiken har mestadels grundat sig i att övergången sker för "tidigt" och att talangens samt hans respektive representanters beslut är för impulsivt. Men på måndagen kom det definitiva beskedet att den holländska klubben vunnit racet om den 20-årige stortalangen, som spås bli den lysande anfallsstjärna som det slovakiska herrlandslaget länge har saknat. 

Boženík har skrivit ett kontrakt som sträcker sig över fyra och ett halvt år.
 
 

Duda till Premier League
12/1 - 2020


Efter en knackig start på säsongen i tyska Hertha Berlin byter Ondrej Duda nu miljö. På söndagseftermiddagen blev det klart att den slovakiske mittfältaren lånas ut till Premier League och Norwich City för resten av säsongen.
– Det är en bra lösning för alla parter. Vi tar in en spelare som kan spela i nummer 10-rollen men också ute på kanterna. Han har även bevisat att han kan göra såväl mål som assist på den allra högsta nivån, säger tränaren Daniel Farke till klubbens hemsida.

Duda, som gjorde succé i Hertha förra säsongen, har haft det desto tuffare under den pågående. Ett miljöombyte kan få tillbaka honom till den gamla form han hade - och framförallt i ett lag där han kommer att få regelbunden speltid.
– Farke har varit rak och förklarat situationen i Norwich (bottenplaceringen i ligan etc, red. anm). När vi pratade första gången var han tydlig med att han ville ha mig i laget, kommenterar 25-årige Duda och fortsätter:

– Jag ska göra mitt allra bästa, men först och främst måste jag komma tillbaka i matchform. Jag hoppas att vi kan börja samla lite poäng och att vi alla kommer att vara nöjda i slutändan.
 

Elvan mot Azerbajdzjan
19/11 - 2019


I EM-kvalets sista möte måste Slovakien vinna hemma mot Azerbajdzjan för att överhuvudtaget bibehålla chansen till avancemang. Pavel Hapal utlovade ändringar i startelvan mot gruppjumbon och har bland annat överraskat med två namn i offensiven - samtidigt som han har "lyssnat" på kritiken Denis Vavro har fått efter sin bleka insats senast. Startelvan på Anton Malatinskýstadion ser ut som följer:

Dúbravka – Hancko, Gyömber, Škriniar, Pekarík – Hamšík (C), Lobotka, Kucka – Haraslín, Boženík, Bero

Slovensko do toho!

EM-avancemang fortsatt i egna händer
13/10 - 2019


Att krysset mot Wales har försvårat slovakernas chanser till EM-avancemang är sedan tidigare klarlagt. På förhand verkade det dessutom som att slovakerna inte längre skulle ha EM-platsen i sina egna händer men söndagens resultat i Cardiff pekar på annat. Mötet mellan Wales och Kroatien slutade oavgjort (1-1), vilket innebär att britterna är två poäng bakom - och numera med lika många matcher spelade. Pavel Hapals manskap har således allt i egna händer i de två återstående matcherna. Laget möter förvisso Kroatien på bortaplan i nästkommande match innan man avslutar mot Azerbajdzjan, medan Wales har Azerbajdzjan (borta) och Ungern (hemma) kvar att möta. Sistnämnda Ungern har endast en match kvar att spela. 
 

Elvan mot Wales
10/10 - 2019


Pavel Hapal presenterar följande väntade elva spelare från start i den viktiga kampen mot Wales. En god nyhet är bland annat att högerbacken Peter Pekarík är tillbaka och startar.

Dúbravka – Hancko, Škriniar, Gyömber, Pekarík – Hamšík (C), Lobotka, Kucka – Mak, Rusnák – Boženík 
 

Slovakien kvar i Nation Leagues B-liga
24/9 - 2019


Efter att endast ha plockat en seger av fyra möjliga hamnade Slovakien på sistaplats i grupp 1, liga B, i premiärsäsongen av UEFA Nations League. Tredjeplatsen innebar från början degradering till C-ligan men på tisdagen presenterade UEFA att konceptet ska göras om. Istället för 12 lag, uppdelade i fyra grupper om tre, ska det nu bli fyra grupper om fyra. Detta gör att lag som från början skulle ha degraderats från A-, B- respektive C-ligan kommer att bli kvar i sina respektive divisioner. I B-ligan kom Slovakien, Turkiet, Nordirland och Irland sist i sina grupper - alla blir alltså kvar. I toppdivisionen kom stjärnspäckade Tyskland och Kroatien sist samt Polen och Island. 

Nationerna i B-ligan blir således: Ryssland, Österrike, Wales, Tjeckien, Slovakien, Turkiet, Irland, Nordirland, Skottland, Norge, Serbien, Finland, Bulgarien, Israel, Ungern och Rumänien.
 

Gratisbiljett för barnen i EL-premiären
18/9 - 2019


Det är inte första gången en slovakisk klubb straffas och får spela inför tomma läktare i Europa-sammanhang. Spartak Trnava har varit där förut likaså konkurrenten Slovan Bratislava - som nu även i premiären av sin tredje Europa League-sejour kommer att få känna av sanktioner. Denna gång är det efter att Slovanfansen skanderat och haft tifon med texten "UEFA mafia, Kosovo je Srbija" under en match i sommarens kvalspel. UEFA straffade Slovan med böter samt spel inför tomma läktare - ett beslut som klubben har överklagat. Under onsdagen kommer det definitiva beskedet.

Men helt ekande tomt kommer det inte att vara på nationalarenan under torsdagskvällen. Ett reglemente möjliggör nämligen att Slovan istället kan fylla stolarna på Tehelne Polé med skolbarn upp till 14 år (en målsman per tio barn) från hela landet - som dessutom kommer att få bevittna matchen gratis. Detta gäller även om Slovan skulle få igenom sin överklagan och läktarna öppnas för allmänheten.

Fotnot: Slovakien har inte erkänt Kosovo. Läs mer om detta här.
 

Elvan mot Ungern
9/9 - 2019

I Budapest har Pavel Hapal gjort vissa ändringar i sin startelva:

Dúbravka – Hancko, Škriniar, Vavro, Šatka – Hamšík (C), Lobotka, Kucka – Mak, Boženík, Rusnák
 

Elvan mot Azerbajdzjan
11/6 - 2019


I mötet mot Azerbajdzjan på Olympiastadion i Baku har Pavel Hapal valt följande startuppställning:

Dúbravka – Hancko, Škriniar, Vavro, Pekarík – Hamšík (C), Lobotka, Kucka – Mak, Boženík, Rusnák
 

Elvan mot Wales
24/3 - 2019


Pavel Hapal har valt att ställa upp med exakt samma spelare som mot Ungern under torsdagen. Elvan är dock något mer offensiv (4-3-3) där varken Ondrej Duda eller Róbert Mak står som ensamma anfallare.

Dúbravka – Hancko, Vavro, Škriniar, Pekarík – Hamšík (C), Lobotka, Kucka – Mak, Rusnák, Duda
 

Elvan mot Ungern
21/3 - 2019


Mot Ungern i årets första EM-kvalmatch ställer Pavel Hapal upp med följande laguppställning;

Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka – Hamšík (C), Duda, Rusnák – Mak
 

Juraj Kucka tillbaka i Italien
16/1 - 2019


Efter två år i turkiska Trabzonspor stod det i början av veckan klart att Juraj Kucka återvänder till Italien. Mittfältstanken har skrivit på för Parma fram till sommaren 2022 och är därmed tillbaka i Serie A som han lämnade under sommaren 2017. Kucka representerade Genoa och Milan i Italien innan han lämnade för spel i Turkiet - och har figurerat i det slovakiska landslaget sedan 2008. I landslaget har Kucka fungerat som en solid, hårt kämpande mittfältare bakom den betydligt mer spelförande och kreative Marek Hamšík. Bojnice-sonen är också känd för sitt tunga avslut, som han bland annat visade upp med sitt frisparksmål i segermötet mot Spanien i kvalet till EM 2016.
 

Offensiv elva mot Tjeckien
19/10 - 2018


Pavel Hapal är beredd att satsa full fart framåt i ödesmatchen mot Tjeckien. 49-åringen ställer officiellt upp med en 4-3-3-uppställning med både Stoch, Zrelák och Rusnák från start. Hela elvan i Prag ser ut som följer:

Dúbravka – Hancko, Škriniar, Škrtel (C), Pekarik – Hamšík, Greguš, Bero – Stoch, Zrelák, Rusnák
 

Startelvan mot Tjeckien
13/10 - 2018


Startelvan mot Tjeckien på Anton Malatinskýstadion i Trnava ser ut som följer:

Dúbravka – Hubocan, Škrtel (C), Škriniar, Pekarík – Hamšík, Lobotka – Mak, Duda, Kucka – Nemec

Svensk TV sänder mötet i C More Fotboll (samt HD), sändningsstart 14:55.

Slovensko do toho!
 

Startelvan mot Ukraina
9/9 - 2018


Ján Kozák ställer upp med följande spelare i Nations League-premiären i Ukraina:

Dúbravka – Hubocan, Škriniar, Škrtel (C), Šatka – Lobotka, Kucka – Weiss, Hamšík, Mak – Nemec

Slovensko do toho!
 

Startelvan mot Danmark
5/9 - 2018


Detta är laget som startar mot Danmark, som alltså ställer upp med namn från tredje- och fjärdedivisionen samt från sitt futsallandslag.

Kozácik – Mazan, Šatka, Škrtel (C), Hubocan – Hrošovský, Kucka – Weiss, Hamšík, Rusnák – Nemec

Slovensko do toho!
 

Uppfräschning av liga- och arenasidan
8/8 - 2018


Under tisdagen och onsdagen uppdaterades sidorna "
Fortuna Liga" och "Arenor" här på Slovakiska Fans. Utöver att de båda fått en mer stilren och fräsch design har de även fyllts på med mer nödvändig information, så som hur ligan är uppbygd samt lagstatistik, men också turistvänlig information som avstånd till arenorna från olika platser, tips på vilka matcher man ska se och mycket annat. Spana in Fortuna Liga och Arenor i vänstermenyn.
 

Europa League: Klar seger för Trencín - fiaskostämpeln räddad för Slovan
2/8 - 2018


De tre slovakiska kandidaterna i kvalet till Europa League har blivit två. Detta efter att både AS Trencin och Slovan Bratislava plockat varsinn seger och avancerat vidare på torsdagskvällen, medan DAC Dunjaska Streda tämligen väntat föll även i sin andra match. Dinamo Minsk blev för svåra och vann det första mötet med 3-1 på slovakisk mark - och sedan även returen hemma i Vitryssland med klara 4-1.

Trencín kom till Myjava (lagets hemort under renoveringen av arenan i Trencín) med en 1-0-seger från polska Zabrze, vilket gav laget ett fint utgångsläge inför returen. Mot gästande Gornik fick man en smakstart med två snabba mål och hade efter en halvlek ett försprång på totalt tre mål - varav ett bortamål och var med ena benet i omgång tre. I den andra halvleken fortsatte laget att mata på och kunde sätta trean innan Zabrze reducerade, men sista ordet fick trots allt hemmalaget som vann med 4-1, där Hamza Catakovic blev tvåmålsskytt.

Slovan å sin sida inledde den andra kvalomgången med något av ett prakfiasko. På Malta föll man mot Balzan FC med 2-1 i den första fighten och det var föga överraskande en hel del höjda röster från medie- men framförallt supporterhåll efter den bleka insatsen i förra veckan. Huvudstadslaget skulle dock revanschera sig och gå segrande ur returen hemma på Pasienkystadion. Redan efter sju minuter var det 1-0 när Aleksandar Cavric öppnade målskyttet - ett mål som hade räckt för avancemang. Därefter dröjde det ända till den 70:e matchminuten, där Andraz Sporar inom loppet av minuten gjorde både ett och två mål. Gästerna reducerade i den 77:e, men närmare än så kom dock inte malteserna som fick nöja sig med premiärsegern på hemmaplan.

För Trencín väntar nu den holländska Rotterdamklubben Feyenoord i den tredje kvalomgången. Laget flyttar från Myjava till Žilina där också det första mötet går av stapeln den 9:e augusti. Returen spela en vecka senare, den 16:e.

Slovan ställs mot huvudstadsgrannen Rapid Wien samma datum och förutsättningar, med hemmamatch först, som Trencin. 

Sedan tidigare är det klart att Spartak Trnava i Champions League-kvalet ställs mot serbiska Röda Stjärnan. Det inledande mötet sker i huvustaden Belgrad den 7:e augusti med returen i Trnava den 14:e. 
 

31/7 - 18

Spartak Trnava stod för något av en miniskräll i den andra omgången i kvalet till UEFA Champions League. Polska mästaren Legia Warszawa slogs med totalt 2-1 - där bortasegern i den första ronden lade grunden för avancemanget.

Trnava vann med 2-0 i den polska huvudstaden förra veckan, i en match som kunde ha slutat i betydligt högre siffror. Slovakerna var det klart bättre laget matchen igenom och vann välförtjänat efter mål av Erik Grendel och Ján Vlasko. För Legia innebar förlusten en rad mörka rubriker hemma i Polen - trots allt behövde laget bara två mål för att utjämna den totala ställningen och dra tåget vidare i sin kvalresa.

Så blev det dock inte. Trnava stod för en stark försvarsinsats även i returen och skapade till och med ett flertal fina möjligheter i framförallt första halvek. Chanserna till avancemang ljusnade än mer när Marko Vesovic visades ut för sin andra varning i den 37:e minuten och Legia fick spela med en man mindre i över en halvlek.
  Trots det faktum fick gästerna in ett mål i nät när Carlos Lopez skickade in bollen i straffområdet till Inaki Astiz. Målet gav polackerna mer energi vilket gjorde att laget forcerade framåt, vilket i sin tur gav Trnava flera öppna lägen till att definitivt säkra avancemanget. När Domagoj Antolic visades ut innebar det att Legia hade ytterligare än spelade mindre på planen - men trots det fick man till ett par avslutande jättechanser att kvittera den totala ställningen.

Majoriteten av åskådarna på de nästintill fullsatta läktarna (17 204) på Anton Malatinskýstadion fick inte se något hemmamål, men inte heller någon ytterligare fullträff från det polska bortalaget. Trnava stod för en fin skalp och avancerar därmed till nästa omgång i kvalet till Champions League, där med största sannolikhet serbiska Crvena Zvezda (Röda Stjärnan) står för motståndet. Snacka om ytterligare en supporterfest!

 

20/7 - 18

Samtliga slovakiska lag är vidare till den andra omgången i kvalet till Europa League. Övertygad mest har Slovan Bratislava gjort, som mot moldaviska Milsami vann med klara 9-2. Första mötet nere i Orhei slutade 4-2 medan Slovan i returen hemma i Bratislava gasade ifrån än mer och segrade med 5-0.
 
Trencín slog montenegrinska Budúcnost Podgorica med totalt 3-1 efter en solid 2-0-seger på bortaplan - medan Dunajska Streda fick det tuffast av de slovakiska lagen. Öppningsmötet med Dinamo Tbilisi på hemmaplan slutade 1-1 och även returen såg ut att få ett liknande öde, innan Vakoun Issouf Bayo satte avgörande 2-1 i matchens 94:e minut. 21-åringen från Elfenbenskusten gjorde samtliga av Dunajska Stredas mål i den första kvalomgången. 

Nu väntar den andra omgången för samtliga slovakiska lag. Slovan Bratislava ställs mot maltesiska Balzan FC, Trencin mot Górnik Zabrze från Polen och Dunjaska Streda får mäta sina krafter med vitryska Dinamo Minsk. Både Slovan och Trencín inleder sina respektive fighter på bortaplan den 26:e juli, returerna spelas den 2:a augusti.

 

19/7 - 18

FC Spartak Trnava har avancerat vidare till den andra omgången i kvalet till Champions League. Mötet med HŠK Zrinjski Mostar från Bosnien blev en tight kamp över två matcher, där de regerande slovakiska mästarna öppnade med att segra med 1-0 på hemmaplan. Matchens enda mål gjordes i den 79:e minuten, när Jakub Rada serverade en elegant långboll i djupled till Erik Jirka, som i sin tur lobbade över målvakten Ivan Brkic.

Returen i Bosnien blev desto tuffare. Trnava satte sig förvisso i förarsätet när Boris Godal nickade in Jakub Radas frispark till 1-0 efter kvarten spelad, men i den andra halvleken kom kvitteringen när Ognej Todorovic skickade in ett långskott. Trnava vann således med totalt 2-1 och avancerar nu till nästa kvalomgång, när polska Legia står för dörren. Slovakerna inleder på Arméstadion i Warszawa den 24:e juli med returen hemma i Trnava den 31:a - denna gång med publik på läktarna. Trnava straffades av UEFA efter att supportergrupper yttrat sig rasistiskt i kvalmatchen mot Austria Wien i 2016. Utöver att laget fick spela inför tomma läktare i sin första match i årets Champions League-kval, blev det också en saftig bot på knappt 82 000 euro.

 

19/6 - 18

De slovakiska mästarna FC Spartak Trnava ställs mot bosniska HŠK Zrinjski Mostar i Champions League-kvalet. Trnava är med från den första kvalomgången och inleder på hemmaplan den 10:e juli - returen i Mostar spelas den 18:e. Vinnaren ur mötet ställs mot antingen irländska Cork City eller polska Legia Warszawa.

 

22/3 - 18

På torsdagsförmiddagen, svensk tid, inleds King's Cup i Thailand. Slovakien gör comeback i turneringen efter att ha deltagit - och då också vunnit - 2004. Ján Kozák presenterade sitt lag där både stjärnor samt nya namn återfanns. Marek Hamšíks skada mot Inter senast gjorde att mittfältsgeneralen dessvärre missar turneringen.

Målvakter: Martin Dúbravka (Newcastle), Martin Polacek (Mlada  Boleslav), Michal Šulla (Slovan Bratislava)
Försvarare: Peter Pekarík (Hertha Berlin), Boris Sekulic (Slovan Bratislava), Martin Škrtel (Fenerbahce) C, Milan Škriniar (Inter), Tomáš Hubocan (Trabzonspor), Norbert Gyömbér (Bari), Róbert Mazán (Celta Vigo), Lubomír Šatka (Dunajská Streda)
Mittfältare: Stanislav Lobotka (Celta Vigo), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzen), Ján Greguš (FC Köpenhamn), Erik Sabo (Beitar Jerusalem), Róbert Mak (PAOK), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Filip Kiss (Al-Ittifaq), Ondrej Duda (Hertha Berlin), Jaroslav Mihalík (MŠK Žilina), Erik Pacinda (Dunajská Streda)
Anfallare: Adam Nemec (Dinamo Burarest), Michal Duriš (Anorthosis)

Slovakien inleder mot UAE på torsdagen klockan 10:30. Vid vinst avancerar man till final mot segraren mellan Thailand och Gabon och förlust innebär en match som tredjeplats. Matcherna spelas 25/3, klockan 19:30 respektive 16:30.

Matcherna i King's Cup är officiella.

 

11/2 - 18

Efter övergången till Newcastle United i förra veckan får nu äntligen Martin Dúbravka göra debut mellan stolparna. Den slovakiske målvakten får debutera mot inget mindre motstånd än Manchester United när The Toon Army tar emot ligatvåan hemma på St James' Park på söndagseftermiddagen. Dúbravka blir den förste slovakiske målvakten att starta i Premier League sedan Ján Mucha i Everton 2013. 
 

14/11 - 17

Årets sista landslagstrupp är här. Föga överraskande ställer Kozák upp med de spelare som har gjort flest matcher med Ján Durica - och som är tillgängliga - i vad som bekant blir mittbacksikonens sista match i den slovakiska landslagsdressen.

Kozácik – Pekarík, Škrtel, Durica (C), Hubocan – Škriniar, Lobotka – Mak, Hamšík, Rusnák – Nemec

TV-tider:
Sverige: Viaplay (start 17:55)
Slovakien: JOJ Plus (start 17:55)
Norge: MAX (start 18:00)

 

10/11 - 17

Startelvan i träningslandskampen mot Ukraina i Lviv ser ut som följer:

Dúbravka – Hubocan, Štetina, Škrtel (C), Gyömber – Škriniar, Hrošovský – Rusnák, Hamšík, Duda – Nemec

Avspark klockan 19:00.

 

8/10 - 17

Förhoppningsvis är så inte fallet, men på söndagen presenterade Ján Kozák den potentiellt sista elvan i detta kval. Överraskningarna är få: Milan Škriniar tar plats i mittbackslinjen tillsammans med Martin Škrtel, istället för Ján Durica. På avstängde Maks position återfinns Vladimír Weiss och från start finns också Albert Rusnák, Vladimír Weiss och Ondrej Duda.

Dúbravka – Hubocan, Durica, Škrtel (C), Pekarík – Lobotka –  Rusnák, Duda, Hamšík, Weiss – Nemec

 

5/10 - 17

Förbundskapten Ján Kozák bjuder på en relativt stor förändring i laget. Tidigare 4-2-3-1-uppställningen har ersatts med en klassisk 4-4-2, med bland annat Marek Hamšík längst fram tillsammans med Adam Nemec. Dessutom inleder Vladimír Weiss på bänken och kan komma att bli en riktig supersub. Den största överraskningen är att Martin Dúbravka tar plats mellan stolparna - trots att Matúš Kozácik är frisk och återfinns på bänken.

Dúbravka – Hubocan, Durica, Škrtel (C), Pekarík – Mak, Lobotka, Greguš, Kucka – Hamšík, Nemec

 


4/9 - 17

Slovakien ställs inför årets tuffaste utmaning på måndagskvällen. England på Wembley Stadium står för dörren i match där segraren sakta kan börja boka biljetterna till Ryssland. Som väntat får Juraj Kucka börja på bänken - in istället med de talangfulla yngligarna Stanislav Lobotka och Milan Škriniar på det defensiva mittfältet. Förbundskapten Ján Kozák ställer upp med följande lag ikväll:

Dúbravka – Hubocan, Durica, Škrtel (C), Pekarík – Lobotka, Škriniar – Mak, Hamšík, Weiss – Nemec

 

1/9 - 17
Med dryga timmen kvar till matchstart på Anton Malatínsky-stadion i Trnava, presenteras Ján Kozáks startande elva. Det stora utropstecknet är att Stanislav Lobotka, den nye Marek Hamšík, får förtroendet för start.

Dúbravka – Hubocan, Gyömber, Škriniar, Pekarík – Weiss, Hamšík (C), Lobotka, Kucka, Mak – Nemec
 

30/8 - 17

Fortuna Liga-sidan har äntligen fått sig en uppfräschning. Faktakort om varje lag samt kortare sammanfattningar om ligans format. Ta en titt här
.

Glöm heller inte att rösta på vilken spelare du vill ska pryda omslagsfotot på SlovakiskaFans. Omrösningen hittar du i forumet eller på löpsedeln.
 

1/7 - 17

Milan Škriniar blev, tillsammans med italienaren Federico Bernardeschi, den ende ickespanjor-/tysk i U21-EM:s allstarelva. Den slovakiske mittbacken gjorde en guldinsats och har på bara några dagar lockat till sig uppmärksamhet från en rad storklubbar runt om i Europa. Enligt bekräftade källor är han klar för Inter och kan bli den dyraste slovaken någonsin.
 Någon som dock missade en plats i EM-elvan var Stanislav Lobotka. Detta trots att flera experter ansåg den slovakiska mittfältaren att vara den bäste spelare i turneringen.

Elvan i sin helhet: Julian Pollersbeck (Tyskland) - MILAN ŠKRINIAR (Slovakien), Jeremy Toljan (Tyskland), Niklas Stark (Tyskland), Yannick Gerhardt (Tyskland) - Maximilian Arnold (Tyskland), Dani Ceballos (Spanien), Max Meyer (Tyskland), Saúl Ñíguez (Spanien) - Marco Asensio (Spanien), Federico Bernardeschi (Italien)

 

28/6 - 17

Det har länge varit ett omtalad rykte - men nu står det äntligen klart. Den 22-årige slovakiske mittbacken Milan Škriniar lämnar Sampdoria för spel i konkurrenten Inter till nästa säsong. Detta bekräftade Sampdorias president Massimo Ferrero i veckan. Škriniar var en av de bästa spelarna i det slovakiska U21-EM-laget och har varit en betydande pjäs i I Blucerchiati under den gångna säsongen. Storklubbar som Bayern München samt icke namngivna i England, Spanien och Italien har varit ute efter backen, som i nuläget är en av de mest lovande slovakerna i sin ålder.

 

22/6 - 17

Först mot Polen - nu också mot Sverige. Slovakiens mittfältsgeneral, Stanislav Lobotka, har ett mycket lyckat europamästerskap såhär långt. Nordsjälland-mittfältaren, som jagas av en rad större klubbar runt om i Europa, har blivit utsedd till matchens lirare i två av tre framträdanden - och är enligt flera experter en toppkandidat till att utses som turneringens bästa. Om vi får se mer av Lobotka och det slovakiska laget återstår att se, då man i nuläget slåss om platsen som bästa tvåa.

 

26/3 - 17

I den femte kvalomgången i resan mot VM 2018, ställs Ján Kozáks Slovakien mot Malta. Elvan förbundskaptenen väljer att ställa upp, bjuder på en överraskning, då Marek Hamšík inte får plats från start.

Kozácik – Hubocan, Škriniar, Škrtel (C), Pekarík – Weiss, Hrošovský, Mak – Kucka, Greguš – Nemec
 

11/11 - 16

Kvällens laguppställning i mötet med Litauen ser ut som följer:

Kozácik – Pekarík, Škrtel (C), Durica, Hubocan – Škriniar, Kucka – Mak, Hamšík, Weiss – Nemec
 

11/10 - 16

Kniven mot strupen. Ján Kozáks falkar måste plocka alla tre poäng i tisdagskvällens möte, om man överhuvudtaget ska ha en chans att konkurrera om placeringarna i toppen av grupp F.
 Ett rejält desarmerat Slovakien ställer upp med flera otippade namn, framför allt i backlinjen. I Skottland återfinns Darren Fletcher, trots rapporterna som uppgav att den forne Manchester United-spelaren skulle saknas.

Slovakien: Kozácik – Sabo, Škrtel, Durica, Holúbek – Škriniar, Kucka – Mak, Hamšík, Duriš – Nemec

Skottland: Marshall – Paterson, Martin, Hanley, Tierney – Snodgrass, Bannan, D. Fletcher, McArthur, Ritchie – S. Fletcher
 

4/9 - 16

Efter Stochs petning och Weiss mystiska skada, uppges nu även Juraj Kucka vara skadad. Sedan tidigare fattas också Ondrej Duda. Ján Kozáks laguppställning är därmed rejält försvagad inför mötet med England klockan 18:00 (Kanal 9, start 17:30) ikväll.

Kozácik – Hubocan, Durica, Škrtel (C), Pekarík – Pecovský, Švento, Hamšík, Greguš, Mak – Duriš
 

25/6 - 16

Juli har varit en flyttens månad för de slovakiska stjärnorna. Efter EM-slutspelet i Frankrike florerade en rad rykten kring de slovakiska spelarna, där de flesta faktiskt också stämde, vilket har inneburit att en hel drös med slovaker fått nya klubbadresser. Under den gångna helgen blev det klart att Róbert Mak flyttar från grekiska PAOK till Ryssland och Zenit St Petersburg, vilket är den senaste slovakflytten vi har fått skåda. Övriga spelare som har bytt klubbar under sommaren är de som följer:

László Bénes: MŠK Žilina –> Borussia Mönchengladbach
Dušan Švento: 1. FC Köln –> Slavia Praha
Tomáš Hubocan: Zenit St Petersburg –> Marseille
Martin Škrtel: Liverpool –> Fenerbahce
Ondrej Duda: Legia Warszawa –> Hertha Berlin
Matúš Bero: AS Trencín –> Trabzonspor
Ján Durica: Lokomotiv Moskva –> Trabzonspor
Róbert Mak: PAOK –> Zenit St Petersburg
 

22/6 - 16

Slovakerna blev under gårdagen definitivt klara för åttondelsfinal. Tyskland och Kroatien var de två kandidaterna man kunde ställas mot - något som skulle avgöras på onsdagskvällen. I mästerskapets kanske galnaste match, mellan Portugal och Ungern, blev det till slut 3-3, vilket innebär att slovakerna ställs mot Tyskland. Ungern ledde tillställningen samtliga tre gånger, och var också närmast att vinna, men portugiserna kvitterade gång på gång. Hade Ungern vunnit hade vi fått vänta på ett avgörande i Sveriges grupp. Slovakerna spelar därmed klockan 18:00 på söndagskvällen i Lille.

Slovakien blev turneringens bästa trea.
 

11/6 - 16

Ett av tre plan som skulle lyfta från den slovakiska huvudstaden Bratislava, till franska Bordeaux, blev inställt på lördagsförmiddagen. Anledningen ska enligt slovakiska TASR vara ett tekniskt fel. Detta innebär att uppemot 150 slovakiska supportrar, innehållandes bland annat familjer till spelarna, kommer att missa premiärmötet i Wales. Resan arrangerades av FutbalTour.sk, som uppges ha försökt söka efter nya plan som skulle ta fansen till den franska staden, men utan att lyckas.
 

4/6 - 16

I genrepet på ett fullsatt Anton Malatinsky-stadion, ställer Ján Kozák upp med följande lag:

Kozácik – Pekarik, Škrtel, Durica, Švento – Hrošovský – Kucka, Hamšík, Mak – Duriš
 

27/5 - 16

Som väntat är det ett betydligt mer namnkunnigt lag än senast mot Georgien, när Ján Kozák ställer upp med följande spelare i mötet med Tyskland:

Kozácik – Švento, Durica, Škrtel, Pekárik – Hrošovský, Kucka – Weiss, Hamšík, Duda – Duriš
 

29/3 - 16

Ján Kozák var tydlig med att göra ändringar i elvan efter matchen mot Lettland. Mot irländarna på tisdagen får bland annat spelare som Greguš och Sabo chansen från start. På mittfältet finner vi också Miroslav Stoch på ena kanten och Šesták på andra. Längst fram - Róbert Vittek!

Kozácik – Pekarik, Škrtel, Greguš, Saláta – Sabo, Švento – Stoch, Hamšík, Šesták – Vittek

Införrapport finner du här.
 

25/3 - 16

Årets första match är runt hörnet, när Lettland besöker City Arena i Trnava på fredagskvällen. Och Ján Kozáks första elva för året ser ut som följer:

Mucha – Pekarík, Škrtel, Durica, Hubocan – Hrošovský – Mak, Duda, Hamšík, Weiss – Duriš
 

12/10 - 15

EM-kvalets sista match har om drygt en timme avspark. På Stade Josy Barthel tar Luxemburg emot Slovakien, och kvalspelets sista startelva, ser ut som följer:

Kozácik – Švento, Škrtel, Hubocan, Gyömber – Kucka, Pecovský – Weiss, Hamšík, Mak – Nemec

Ján Durica får återigen infinna sig på bänken, medan Hubocan flyttar från kanten in i mitten. På hans kant återfinns Gyömber, som är tillbaka efter avstängning. Framåt ser det sig likt ut - förutom att nu Nemec får chansen. Den forne New York City FC-anfallaren som var en av målskyttarna när Žilina senast.

Införrapport hittar du här.
 

9/10 - 15

Drygt en timme kvar till matchstart mellan Slovakien och Vitryssland. Ján Kozáks elva var tämligen väntad, men istället för nyligen skadefria Ján Durica, spelar Kornel Salata mittback tillsammans med Martin Škrtel. Resterande elvan ser ut som följer:

KozácikŠvento, Škrtel, Saláta, Hubocan – Kucka, Pecovský – Weiss, Hamšík, Mak – Duriš

Läs införrapporten här.


Veríme.
Slovensko do toho!

 

8/9 - 15

Med en knapp timme kvar till matchstart i mötet mellan Slovakien och Ukraina, presenterades de officiella startelvorna. En överraskning är att Róbert Vittek får starta längst fram. Tillbaka är även Martin Škrtel och Juraj Kucka.

Kozácik – Pekarik, Škrtel, Hubocan, Gyömber – Kucka, Pecovský – Mak, Hamšík, Duriš – Vittek

Nu håller vi tummarna för en seger. För en trepoängare i kväll, innebär avancemang till EM 2016.

Veríme.
Slovensko do toho!

 

5/9 - 15

Om dryga timmen är det avspark på Estadio Carlos Tartiere i Oviedo. Ján Kozáks elva ser ut som följer:

(4–1–4–1)
Kozácik – Pekarik, Hubocan, Salata, Tesák – Gyömber – Greguš, Hrošovský, Hamšík, Švento – Mak

Mötet kan du följa på Kanal 9, med sändningsstart klockan 20:30.
 

4/9 - 15

Lördagens EM-kvalmöte mellan Spanien och Slovakien, kommer att sändas på Kanal 9, enligt TV-programmets tablå. Sändningen startar klockan 20:30.

Klockan 10:00 på fredagen, kommer en ingående införrapport inför mötet mot Spanien. Håll utkik!
 

1/9 - 15

I takt med att arenor byggs (och inte byggs...) samt renoveras runt om i landet, har nu "Arena"-sidan uppdateras (klicka på länken eller i menyn till vänster). Det har lagts till nya bilder och ny info, samtidigt som det också finns länkar till nya projekt som väntas byggas i bland annat Trencin samt Košice. In och kika!
 

21/8 - 15

Se målen (HD) i mötet mellan PAOK och Bröndby som slutade hela 5-0. Slovaken, Róbert Mak, bidrog till samtliga (!) fem mål, med sina tre mål och två assist.


 


6/8 - 15

Det slovakiska herrlandslaget nådde under förra månaden en ny rekordplacering på FIFA:s officiella världsranking. I världen rankades man i juli som nummer 15 (10 i UEFA), vilket slog den förra topplaceringen, från 2010, med en plats. När FIFA:s nya lista utkom på torsdagen, har Slovakien flyttats fram ytterligare ett snäpp - nämligen till plats 14. En ny historisk placering är därmed ett faktum.
 



22/6 - 15

Medan Trencín åkte på en nitlott i Champions League-kvalet, blev det desto behagligare motstånd för både Slovan Bratislava och MŠK Žilina i kvalet till Europa League. Slovan kommer att ställas mot College Europa FC från Gibraltar medan Žilina kommer att få åka till Nordirland för att ta sig an Glentoran FC. Spartak Trnava får det däremot aningen tuffare, då man ställs mot bosninska FK Olimpic Sarajevo. Slovakerna kommer att få inleda på bortaplan alla tre; den 2:a juli, med returen den 9:e. 
 



28/5 - 15

På torsdagseftermiddagen rapporterade italienska Gazzetta dello Sport att den 20-årige slovaken, Ondrej Duda, är klar för spel i Serie A och Inter. Legia Warszawa-spelaren har gjort det bra i såväl sitt klubblag som i landslaget, där han senast gjorde matchens enda mål i träningsmatchen mot Tjeckien tidigare under våren.

Mittfältaren förlängde nyligen sitt kontrakt till 2019, men kommer alltså att lämna den polska huvudstaden under det stundande transferfönstret. Legia värderar slovaken, som också har varit jagad av bland annat Borussia Mönchengladbach, till dryga 8 miljoner euro. Bland annat har också klubbar som Southampton, Everton, Newcastle, Dortmund, Hannover och Benfica varit ute efter Dudas signatur.
 



18/11 - 14

Ján Mucha vaktar buren i träningsmatchen mot Finland. Längst fram finner vi också Filip Hološko och på mittfältet Patrik Hrošovský, som är något av överraskningar i Ján Kozaks elva.

Mucha - Hubocan, Škrtel, Durica, Švento - Pecovský, Hrošovský - Šesták, Hamšík, Mak - Hološko
 



12/10 - 14

Ján Kozáks elva mot Vitryssland ser ut som följer:

Kozácik - Pekarík, Škrtel (C), Durica, Gyömbér - Pecovský, Kucka - Mak, Weiss, Hamšík – Nemec
 



9/10 - 14

Ján Kozák har ställt upp en intressant elva inför matchen mot Spanien i kväll. Ingen renodlad anfallare finns med, utan längst fram hittar vi Marek Hamšík. Gyömber tar plats bland de defensiva mittfältarna, medan Weiss och Mak, planenligt, tar varsin kant.

Slovakien:
Kozácik – Hubocan, Durica, Škrtel (C), Pekarik – Kucka, Gyömber, Pecovsky – Weiss, Mak – Hamsik.

Spanien:
Casillas (C) – Jordi Alba, Albiol, Pique, Juanfran – Busquets, Koke – Iniesta, Fabregas, Silva – Diego Costa
 



30/8 - 14

På fredagen blev det klart att Tomáš Hubocan lämnar Zenit St Petersburg efter blott sex år i klubben. Sedan den nye tränaren, Andre Villas-Boas, tog över, har det inte blivit någon speltid för försvararen, som nu lämnar klubben för spel i Dinamo Moskva. Hubo är främst känd för sin inställning och sitt hårda slit på planen där han i Zenit har varit en av lagets främsta backar under de senaste säsongerna. 28-åringen avlöste slovakkollegan, Martin Škrtel, i 2008 och lämnar nu alltså klubben efter sex år. Senaste matchen han gjorde var förra säsongens segermatch i Champions League, borta mot Dortmund. Mötet slutade 2-1, där slovaken gjorde en fantastisk insats som mittförsvarare.
 



20/8 - 14

Under tisdagen blev det definitivt klart, att Erik Jendrišek skriver på för Europa League-jagande, FC Spartak Trnava. Detta uppger klubben på sin hemsida.

Jendrišek har varit i Tyskland sedan 2006, där han har representerat klubbar som Hannover 96, Kaiserslautern, FC Schalke 04, SC Freiburg och Energie Cottbus. Nu står det alltså klart att han flyttar hem till Slovakien, men inte för att representera sin moderklubb, Ružomberok, utan ligarivalen från Trnava. 27-åringen kommer att finnas tillgänglig redan till torsdagens första play-off-möte till Europa League, när Spartak tar emot FC Zürich, och tröjnumret han kommer att bära, blir 21 - ett nummer som en gång bars av Miroslav Karhan. Kontraktet gäller för resten av höstsäsongen (halvår).
 



18/8 - 14

Med nya arenor och nyrenoveringar av befintliga arenor, var det på sin plats att uppdatera arena-sidan. Länk hittar du här, eller går in på "Arenor" i vänsterspalten.
 



9/8 - 14

Slovan Bratislava kommer som bekant att ställas mot BATE Borisov i Champions League-play-offet. Datumet för det första mötet är den 20:e augusti klockan 20:45 på Štadión Pasienky i Bratislava. Returen spelas samma klockslag sex dagar senare, den 26:e, på vackra Borisov Arena.

Vad det gäller Europa League och FC Spartak Trnava, byter man spelplats ännu en gång. Från Zlaté Moravce och Štadión FC ViOn, till Senec och NTC-stadion. Trnava börjar på hemmaplan den 21:a augusti och gästar sedan Zürich den 28:e. Matchstartstiderna är ännu inte fastställda.
 



8/8 - 14

Vid lunchtid på fredagen skedde lottningen av den sista kvalomgången till UEFA Champions League. I play-offet deltar totalt 20 lag, varav tio ingår i "ligarutten", vilket betyder att de fick en play-off-plats efter sin ligaplacering den gångna säsongen. 
   Slovan Bratislava, som slog ut moldaviska Sheriff med totalt 2-1 i den tredje kvalomgången, kommer att ställas mot vitryska BATE Borisov. BATE har nått Champions League-play-offet, genom att först slå ut albanska Skënderbeu Korçë och sedan ungerska Debrecen. Senast laget var i Champions League, var säsongen 2012/13, då man kom på en tredjeplats i F - en tredjeplats som man plockade, tack vare bland annat en 3-1-seger mot Bayern München.

Slovan börjar på hemmaplan den 19:e eller 20:e augusti, med returen i Vitryssland den 26:e eller 27:e samma månad. Vid seger tar sig laget till Champioons League-gruppspelet, medan en förlust gör att de direkt avancerar till gruppspelet i Europa League.

Uppdaterat:

FC Spartak Trnava, som har klättrat upp till Europa Leagues play-off från den första omgången, kommer att ställas mot schweiziska FC Zürich. Detta blev klart under den officiella lottningen i Nyon. Zürich var det tredje bästa laget i den andra "seedingpott" som Trnava lottades in i, med lag som bland annat Tottenham, Dnipro, Tel Aviv m.fl. Trnava var lägst rankat i sin seedingpott.

Slovakerna börjar på hemmaplan den 21:a augusti, för returen i Schweiz, den 28:e.
 



5/8 - 14

Spartak Trnava, liksom Slovan Bratislava och AS Trencín, tuffar på i klubbeuropa-kvalen. Trnava segrade med 2-1 borta i skotska Perth i den tredje kvalomgångens första möte och har nu chansen att, på hemmaplan, ta sig vidare till playoff. St Johnstone står som motstånd i Zlate Moravce och på FC ViOn-stadion, som enligt klubbens hemsida, kommer att vara fullsatt på torsdagen. Det statliga TV-bolaget, RTVS, kommer att sända mötet på RTVS 2.
 



23/7 - 14

AS Trencín, som segrade med behagliga 4-0 hemma mot FK Vojvodina i Europa League-kvalets första möte i den andra rundan, kommer vid avancemang till den tredje omgången att ställas mot Hull City AFC. Hull, hemmahörandes i Premier League, kliver direkt in i den tredje omgången och ställs med största sannolikhet mot den slovakiska fjolårstvåan.

Övriga eventuella motståndare för de slovakiska lagen ser ut som följer:
FC Luzern (Schweiz) / St Johnstone (Skottland) 1-1 efter första - FC Spartak Trnava / FC Zestafoni (Georgien) 0-0 efter första
FC Astra (Rumänien) - MFK Košice / Slovan Liberec (Tjeckien) 0-1 efter första

Den tredje omgången av Europa League-kvalet spelas den 31:a juli med returen den 7:e augusti.



19/7 - 14

Efter 1-0-segern (med mersmak) mot New Saints FC under veckan i den andra kvalomgången till Champions League, har Slovan ett behagligt utgångsläge inför returen. Vid seger mot de walesiska mästarna, kommer man att ställas mot antingen moldaviska FC Sheriff eller FC Sutjeska, från Montenegro. De förstnämnda vann med 2-0 i det första mötet och ses som favoriter att gå vidare, med sett till klubbens ranking. Sheriff ligger på plats 118 och Sutjeska på plats 369, medan Slovan har parkerat på plats 191 och New Saints på 243 i UEFA-rankingen. Returmötet spelas den 22:a juli.
 



7/7 - 14

Miroslav Stoch har tillhört turkiska Fenerbahce sedan 2010. Efter en lyckad säsong 2011/12, då han bland annat fick FIFA:s Ferenc Puskas-pris för årets mål, gick det knackigt för 24-åringen, som under förra säsongen var utlånad till grekiska PAOK där han gjorde ett gott intryck.

Nu står det klart att yttern kommer att tillhöra Al-Ain FC, från Förenade Arabemiraten, under säsongen 2014/15 för en kostnad på en miljoner euro. Klubben har möjlighet att köpa loss slovaken, för fem miljoner euro.
 



26/5 - 14

Ján Kózaks startelva i Slovakiens möte mot Ryssland ser ut som följer.

(4-2-3-1) Mucha - Pekarík, Gyömbér, Durica (C), Hubocan - Kiss, Pecovský - Mak, Weiss, Stoch - Nemec

Mötet i St. Peterburg sparkar igång klockan 16:00 CET.
 



18/4 - 14

Dunajska Stredas 23-årige anfallare, Ákos Szarka, stängs av nio månader för sin tackling på FK Senica-spelaren, Tomáš Kona, uppger det slovakiska fotbollsförbundet på sin hemsida. Disciplinnämnden har också beslutat att anfallaren kommer att betala 2000 euro i böter för tacklingen som skedde under mötet mellan Dunajska Streda och FK Senica den sjätte april.

Kona bröt vadbenet och kommer nu att behandlas i ett flertal månader, där vissa rapporter visar på att hans karriär kan vara över.

– Szarkas förseelse ber vi som klubb om ursäkt för. I hans försvar, är jag övertygad om att han inte var ute för att skada. Vi hoppas att Tomáš blir återställd snart, sade DAC-tränaren, Mikuláš Radványi, på presskonferensen efter mötet.

Ett videoklipp på förseelsen och presskonferensen finner du här.
 



5/3 - 14

Inför onsdagsaftonens möte med Israel, var det som bekant en del intressanta namn uttagna på mittfältaren. Därbland Norbert Gyömber och Samuel Štefánik. Med timmen kvar till match, är nu elvan avslöjad och visst får de bägge yngligarna chansen - redan från start.

4-2-3-1
Mucha; Pekarík, Škrtel, Durica, Hubocan; Gyömbér, Štefánik; Šesták, Hamšík, Weiss; Jakubko
 



11/2 - 14

Med mindre än en månad kvar till att den slovakiska, Corgon Liga, återigen sparkar igång efter vinteruppehållet, ställdes de regerande mästarna, Slovan Bratislava, mot ryska Zenit St Petersburg på tisdagen. Belasi stod för en mäktig insats när man besegrade den ryska ligatvåan med 2-1 på bortaplan, efter mål av Igor Žofcák (5 min), Hulk (11 min) och slutligen Seydouba Soumah som i matchens 77:e minut satte det avgörande 2-1-målet. Slovan hade dessutom innan segermålet en boll i nät genom Erik Grendel, som dock dömdes bort för offside.

Startelvor:
Zenit: Lodigin - Anjukov, Neto, Lombaerts, Criscito, Ansaldi - Witsel, Fajzulin - Arsjavin - Hulk, Rondon
Slovan: Perniš - Bagayoko, Gorosito, Ninaj, Josimov - Žofcák, Grendel, Kladrubský, Mészáros - Halenár, Peltier
 



8/2 - 14

Martin Škrtel bjöd på två tidiga mål i Liverpools förkrossande 5-1-seger hemma mot Arsenal under lördagen. Redan efter knappa minuten styrde han in 1-0 på Steven Gerrards frispark - och nio minuter senare nickade han vackert in tvåan efter en hörna. Liverpool segrade med makalösa 5-1 och klättrar därmed allt närmare Chelsea, Manchester City och just ligaledande Arsenal i toppen.
 



31/7 - 13

När tjeckiska Viktoria Plzen gästade Estland och JK Nömme Kalju, skulle samtliga fyra mål göras av slovaker. Marián Cišovský stod för ett hattrick när han i den första halvleken svarade för två snabba mål. Emellan hans tredje, såg Michal Duriš till att utöka till 3-0, innan Cišovský kunde fullborda sitt hattrick. Bägge spelare kan bli aktuella för landslagstruppen, när man tar sig an Rumänien borta i Bukarest den 14:e augusti.
 



29/6 - 13

På fredagseftermiddagen avslöjade Vladimir Weiss på sin Instagram att han under kommande säsong kommer att tillhöra grekiska Olympiacos. Weiss tillhörde Pescara under den gånga säsongen, där han rent poängmässigt gjorde en stark säsong, som annars präglades av skador. Hans lag åkte ur den italienska högstaligan direkt efter att ha hamnat sist.
 



21/6 - 13

Marek Mintál var en av många slovaker som gjorde stor succé i tyska Bundesliga och FC Nürnberg under hans åtta år långa period i klubben. Han plockade hem skytteligan i säsongen 2004/2005 och var en bidragande faktor till klubbens existens i det tyska finrummet, med bland annat en cuptitel 2008. I hans sista säsong i klubben, hyllades den slovakiske mittfältaren i två mäktiga och emotionella avskedsmatcher (mot Dortmund) (länk 2 - mot Hoffenheim) (fler videor: Youtube: Marek Mintál Abscheid).
Karriären lade han på nyligen, efter att ha spenderat några sista månader i Nürnbergs B-lag - men står det dock klart att han tar över rollen som assisterande tränare i klubben från och med nästa säsong, vid sidan av huvudtränaren Michael Wiesinger, uppger slovakiska Pravda.sk.
 



7/6 - 13

Nyförvärvet David Depetris kommer inte att finnas tillgänglig i kvällens match mot Liechtenstein. Enligt rapporter från förbundet ska den nyblivne slovaken ha någon form av hälsoproblem och kommer därmed inte heller att finnas med på bänken. Tungt avbräck för slovakerna, som istället spelar med Filip Hološko längst fram. Startelvan ser ut som följer:

Kuciak - Hubocan, Cišovský, Durica, Švento - Sapara, Lásik - Mak, Hamšík, Stoch - Hološko
 



29/3 - 13

Martin Škrtel har tillhört Liverpool FC sedan 2008. Efter snart fem år i den röda tröjan, har 28-åringen över 150 matcher på sitt CV och totalt sju mål. Efter en skadedrabbad säsong, har speltiden och en plats i startelvan minskat drastiskt och nu talar mycket för att Odjuret från Handlova kommer att lämna till sommaren. Dessutom ska han varit i dispyt med tränaren Brendan Rodgers, om just hans vara eller icke vara i startelvan. Brittiska The Daily Mail, skriver att en återkomst till den ryska ligan är hetast, men att han helst av allt vill stanna i England och Premier League.
 



2/4 - 13

Liverpool-försvararen och landslagskaptenen, Martin Škrtel, fick priset för 2012-års slovakiske spelare. Hans insatser och prestationer i The Reds-dressen har gjort att han växt till en av lagets nyckelspelare i försvaret och har även i det slovakiska landslaget gjort nämnvärda insatser. På andraplats hamnade Napoli-stjärnan Marek Hamšík och på plats tre röstade slovakerna fram Trabzon-mittfältaren, Marek Sapara.
 



17/11 - 12

ŠK Slovan Bratislavas trotjänare, anfallaren Filip Šebo, lämnar klubben, uppgav Slovan Bratislava på sin hemsida i veckan. Man har valt att inte förlänga kontraktet med anfallaren, som tillbringat två år i Slovan och satt ett kolosalt avtryck i klubben. Han är ännu inte säker på var han hamnar, men säger också att Slovan för all framtid kommer finnas i hans hjärta och att han en dag kommer att komma tillbaka. En hyllningsvideo till 28-åringen finner du här.

Šebo gól, Šebo gól, Šebo gól!
 



22/8 - 12

Den slovakiske mittbacksstjärnan, Martin Škrtel, förlänger med anrika Liverpool FC. Han har skrivit på ett långtidskontrakt och haft en viktig nyckelroll i klubben, enda sen han kom från Zenit St Peterburg 2008. Škrtel blev som bekant ''Årets Liverpool-spelare'' den förra säsongen och vill bli en legend i ''en av världens bästa klubbar'', sade han till klubbens hemsida.
 



30/7 - 12

Vladimír Weiss bekräftade på söndagen att han avgår från ŠK Slovan Bratislava. Mer info kommer i en artikel under måndagen.
 



28/6 - 12

Truppen har fräschats upp. Numer finner du bilder på de aktuella landslagsspelarna, vilken klubb de spelar i, samt hur många matcher (och mål) de har gjort i landslaget. Truppen hittar du till vänster eller klicka här.
 



25/6 - 12

Samtidigt som de slovakiska Europa League-lagen fick besked om vilka som stod som motstånd, var MŠK Žilina tillbaka i Champions League-kvalet. För två år sedan gick man sensationellt vidare till gruppspelet, men föll pladask i grupp F, innehållande Chelsea, Spartak Moskva och Olympique Marseille. I årets andra kvalifikationsomgång ställs man mot israeliska Hapoel Shmona FC. De gulgröna slovakerna kommer att börja på hemmaplan den 17:e eller 18:e juli, för att sedan spela returmötet i Israel den 24:e eller den 25:e.

MŠK Žilinas högsta dröm är att återigen få uppleva ett Champions League-gruppspel och förhoppningsvis gå längre än för två säsonger sedan.
 



16/6 - 12

Den slovakiske mittfältsstjärnan, Miroslav Stoch, har haft ett lyckat år i turkiska Fenerbahce. Han valdes in i årets Süper Lig-elva och stod för 12 mål i den blå-gul-randiga tröjan. Ett av de blev dessutom framförstat som ett av Europas snyggaste mål denna säsong!

Det står nu klart att han förlänger med Fener till 2015-2016. Stoch säger att han aldrig tänkt att lämna Fenerbahce och att han inte tvekade en sekund när erbjudandet om ett förlängt kontrakt kom.
 



5/3 - 12

Nu har äntligen den nya designen kommit upp för den slovakiska SvenskaFans-sidan. Uppe i bannern hittar vi det nya emblemet till vänster, centralt ser man Fenerbahce-undret Miroslav Stoch och i bakgrunden skymtar man de vackra Tatra-bergen. "Slovenská futbalová reprezentácia" betyder givetvis "Slovakiska fotbollslandslaget".

I vänsterspalten skymtar vi en topp av ett berg i Tatra, under länkarna står den slovakiska nationalsångens första vers skriven och under detta ser vi landets legendarer samt den slovakiska skölden. Kan du inte se den nya designen? Uppdatera sidan! (F5 eller högerklicka någonstans på sidan och klicka sedan "Uppdatera", alt. "Hämta om".

Lukas Landllukasclandl@gmail.com@lukaslandl2024-06-30 17:00:00
Author

Fler artiklar om Slovakien

Minuter från superbragd - smärtsamt avslut på EM