Passionerat Polen föll sent i premiären
Det blev en tung förlust för Nicola Zalewski och Polen i EM-premiären.

Det blev precis den publikfest som förväntades när EM’s bäst placerade match geografiskt hade avspark i Hamburg. Ett orange hav hade tagit de cirka 400 kilometrarna från Nederländska gränsen till matcharenan och lika långt hade de rödvita fansen rest från den polska gränsen.

På plan blev det inte lika sprakande från Polens håll utan Michal Probierz mannar inledde avvaktande vilket var väntat. Man lät holländarna ha boll men frustrationen syntes tidigt hos bland annat Frankowski som inte verkade gilla försiktigheten. Första upprullningen kom i den 10e minuter när Simmons sköt tätt utanför.

Kacper Urbanski visade inga nerver vid första bollkontakten när han utmande två nederländska försvarare och tog sig förbi via en läcker tunnel. Detta verkade ge Polen självförtroende likt Rocky Balboa när han fick in första träffen på Ivan Drago. Sebastian Szymanskis snabba fötter löste matchens första gula kort och kort därefter fick Polen hörna. Piotr Zielinski skruvade den på Adam Buksas panna och van Dijk fattade ingenting när bollen plötsligt låg i nät. 1-0 Polen efter 16 minuter!

Lika lite fattade Jan Bednarek när Nederländerna fick hörna i den 20 minuten. Van Dijk fintade bort Southamptonbacken med några kvicka rörelser men hans hörda skott räddades undan av Wojtek Szczesny som började matchen bra. Minuten senare kom nästa farlighet för holländrna nnär mephis depay avslutade ett vackert anfall men tog i för kung Willem-Alexander och fosterland och sköt högt över.

Ett statiskt Polen fortsatte hålla positioner och lät Nederländarna rulla boll och frustrationen började sprida sig till Michal Probierz som lämnat bänken för att skrika vid sidlinjen. Där fick han se Piotr Zielinski bryta ett farligt inspel efter ännu ett fartfyllt anfall.

Målet hängde helt klart i luften och kvitteringen kom i den 29:e minuten efter att Nicola Zalewski på ett oförklariligt sätt tjongade bort bollen som han hade under kontroll. Bristen på passningsalternativ gjorde att han drog den rakt in i banan. Ake vann bollen och gav den till Gakpo vars avslut styrdes på Bartosz Salamon och bollen ändrade riktigt och ställde Szczesny i målet.

Polen skapade strax därpå ett jätteläge att ta ledningen men Kuba Kiwiors skott räddades av Verbruggen. Tempot gick därefter ner avsevärt men plötsligt blixtrade holländarna till och Gakpo valde höger utsida istället för vänster bredsida och styrde bollen över strax före paus. I de absoluta slutsekunderna tog sig Holland lite väl enkelt förbi på vänsterkanten och långbollen nådde Depay som så när fick fira men bollen smet utanför och Polen fick gå till en välförtjänt pausvila.

Akt II

Polen inledde andra halvlek med ett byte där Sebastian Szymanski återigen stod för en svag insats och ersattes av Kuba Moder. Nederländerna däremot inledde andra som de slutade första och skapade en första farlighet efter en knapp minut. Wojtek Szczesny räddande ängel igen.
Strax därpå hade Polen bollen på offensiv tredjedel men holländarna ställer om blixsnabbt och sekunder senare sitter nästan bollen bakom Szczesny men en snedträff räddar polackerna denna gång. Den intensiva starten på andra gör att Probierz bestämmer sig för ett dubbelbyte.
Swiderski och Slisz ersätter Urbanski/Romanczuk och vips ändrar matchen karaktär där Polen blir det spelförande laget. Vackert spel ger Kuba Kiwior ett nytt jätteläge men Verbruggen räddar.

Den nya och oväntade matchbilden tvingade Ronald Koeman att bläddra i kortleken och efter dryga halvtimmen kom så ett dubbelbyte för de Oranji som denna dag spelade i blått.

Matchen stod och vägde och bollinnehavet övergick återigen i hollendarnas favör. En snabb tempoväxling senare tvingade Wojtek Szczesny till ännu en parad. Med tjugo minuter kvar skruvade holländarna ihop skruvstädet ännu mer och pressade tillbaka polackerna till egen tredjedel. Probierz reste sig upp och manade på grabbarna att flytta upp samtidigt som ett fjärde byte förbereddes. Kapten Zielinski lämnade över bindeln till Wojtek the Great och gav plats för en tredje Kuba på plan nämligen Piotrowski.

Tio minuter från slutet kom nästa dubbelbyte av Koeman då Gakpo och Depay ersattes av Frimpong och Weghorst. Den sistnämnde stötte in segermålet med sin första bollkontakt då ett inspel touchade Bednareks vad och hittade en flygade Woust. Rättvist, men snöpligt ur polskt perspektiv.

I slutminuterna tråcklade Piotrowski sig igenom itill vänster i straffområdet och serverade Swiderski men Verbruggen gjorde en jätteräddning. Kort därpå visade assisterande domaren upp fem extra minuter på tavlan men det närmaste Polen kom var ett ivrigt långskott av Kuba Moder som Verbruggen kunde plocka relativt enkelt. I absoluta slutsekunden förlängde Buksa Szczesny långboll till Zalewski som chansade i regnet men återigen kunde Verbruggen mota bort skottet.

En hedersam förlust för Polen som ändå stod emot bra. Kvarten man hade i andra halvlek bådar gott men Nederländerna fick andas ut och ta med sig alla tre poäng.