Pavlidis målkavalkad i Eredivisie
Det ena målet efter det andra tickar in för Pavlidis i Nederländerna.

Pavlidis målkavalkad i Eredivisie

Vangelis Pavlidis har hittat nätmaskorna i varje ligaomgång av Eredivisie för sitt AZ och senaste helgen stod han för ett hattrick i lagets 3-0 seger mot Heerenveen. Landslagsanfallaren har därmed producerat 13 ligamål på 9 spelade omgångar och fortsätter att dra åt sig blickar från flera håll och kanter.

13 mål på 9 omgångar är Vangelis Pavlidis facit för AZ hittills denna säsong i Eredivisie. Senaste helgen noterades han för ett hattrick i lagets hemmaseger mot Heerenveen. Hattricket kan ni ta del av längst ner i artikeln. Den snart 25-årige landslagsanfallaren har gjort mål i varje ligaomgång sedan premiären. Endast legendaren Johan Cruyff har tidigare åstadkommit samma bedrift, säsongen 1966-67 för sitt Ajax när han gjorde mål i hela 14 raka omgångar. En bit kvar till det rekordet för Pavlidis.

Pavlidis ryktades friskt till bland annat Sevilla samt Milan under sommaren men blev kvar i Nederländerna efter att AZ begärt en för stor summa för hans tjänster enligt intresserade klubbar. Han själv har borrat ner huvudet och på ett beslutsamt sätt kört på som aldrig förr. Pavlidis har prioriterat att söka avslut lite oftare och hålla sig aningen mer i boxen vilket tillsammans med god effektivitet är ett par av faktorerna till att han redan i skrivande stund gjort fler ligamål än på hela fjolårssäsongen när han stannade på något blyga 12 mål. I Europa Conference League förra säsongen var han desto hetare målmässigt med 9 mål på 13 spelade matcher med sitt AZ som åkte ut i semifinal mot West Ham. Totalt på 70 spelade ligamatcher för AZ sedan han anslöt sommaren 2021 har Pavlidis gjort 40 mål.

Han delar skytteligaledningen i Eredivisie på sina 13 fullträffar tillsammans med Feyenoords utmärka mexikanske landslagsanfallare Santiago Gimenez. Extra imponerande är deras siffror ur ett xG-perspektiv (Expected Goals). Pavlidis har 6.67 i xG medan Gimenez har 6.17. Två av de senaste tre säsongerna har vi haft en grekisk skytteligavinst i Eredivise med Tasos Douvikas ifjol för Utrecht och Giorgos Giakoumakis säsongen 2020-21 för VVV-Venlo. Chansen finns onekligen att det kan bli en ny blåvit vinnare av skytteligan i Nederländerna. Både Pavlidis men likaså Gimenez ryktas dock av förklarliga skäl bort från ligan. En av klubbarna som främst kopplas samman med Pavlidis inför vinterns tranferfönster är just tidigare nämnda West Ham. Londonklubben fick som tidigare nämnt lära känna Pavlidis på nära håll i våras och de är på jakt efter en anfallare. West Ham värvade i somras Pavlidis landslagskollega Dinos Mavropanos.

I landslaget har Pavlidis tyvärr haft det tuffare de senaste 12-18 månaderna. Han har inte riktigt kommit till sin rätta under Gustavo Poyet och det är en kombination av bland annat att han inte utnyttjats på rätt sätt i form av t.ex. uteblivna bollar att jobba på och att insatserna samt måltorkan (senaste målet i juni förra året) satt sig i hans huvud till viss del. På andra sidan Atlanten har hans anfallskollega i landslaget Giorgos Giakoumakis precis avslutat grundserien av MLS. Giakoumakis avslutade sista omgången med att göra två mål i bortamatchen mot Cincinnati. Totalt stannade han på 17 gjorda mål vilket räckte till en delad andra plats i skytteligan. Hans Atlanta ställs mot Colombus Crew i Eastern Conference kvartsfinalspelet. 

 

Andreas Mitsis2023-10-25 07:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland