Polen föll i Berlin - Österrike vann rättvist
Krzysztof Piatek jublar efter första landslagsmålet på två år, men Polen föll tungt mot Österrike

Polen föll i Berlin - Österrike vann rättvist

Polska fansen slöt upp bakom sitt landslag även inför mötet med Österrike och sjöng sig hesa sent på kvällen utanför spelarhotellet. I fönsterna sjöng bland annat Puchacz och Szczesny ikapp med supportrarna.

Skönsången fortsatte i polska tv-studion där tidigare spelare som Blaszczykowski, Piszcek, Fabianski och Wawrzyniak – totalt 281 landskamper tillsammans – pratade upp chanserna inför match. Bland annat diskuterades Michal Probierz överraskande startelva med Piatek och Buksa på topp medan Lewandowski och Swiderski stannade på bänken. Säkert med en tanke att de båda kommer in i andra halvlek då samspelet är fint.

Nere på innerplan bland spelarna fanns dessutom Arek Milik.

”Jag ska inte göra mig själv till ett offer, ibland är det så livet är men jag får vara här på planen tillsammans med grabbarna och träffade dem på hotellet igår. De var avslappnade trots allvaret och det är en bra start” sade han i sin nya, icke frivilliga roll som tv-expert. Arek missade ju som bekant EM på grund av knäskada som han ådrog sig i näst sista träningsmatchen inför mästerskapet.

Senast Polen föll mot Österrike var för 20 år sen. Samma år Sverige grävde brons i USA – 1994 alltså. Den sviten ville man gärna förlänga men när spelet väl var igång var det Österrike som hade taktpinnen. Full fart direkt på avspark och när Polen för första gången i matchen fick andas ut och byta ett par passningar hade 3-4 minuter gått. Men det var man förberedda på. Något man var mindre beredda på var det inkast som föranledde 1-0. Eller, inkastet fick man ju faktiskt undan men inte det efterföljande inlägget som Trauner fick nicka in tämligen ostört.

Spelet lugnade ned sig efter målet och Polen stack upp med en fin chans när Frankowski från höger spelade in bollen som hittade Zalewski till vänster men hans skott gick högt över.

Efter dryga 20 spelade klev Wojtek Szczesny in som räddande ängel och räddade ett jätteläge från österrikiskt 2-0. Efter det tog Polen över spelet något och etablerade sig mer offensivt. Frankowski kom återigen förbi på högerkanten men inlägget mot första stolpen nickades undan till hörna. I nästa anfall kom kvitteringen. Denna gång anföll man från vänstern och sist på bollen blev El Pistolero Krzysztof Piatek som efter 17 mål i turkiska ligan äntligen hittade rätt för Polen igen – det första på nästan två år.

Målet gav polackerna nytt självförtroende och man blev mer bekväma både i försvarsspelet som anfallsspelet. På stopptid stod Österrikes målvakt för en fin räddning på Piotr Zielinskis frispark men 1-1 stod sig efter första 45.

II akten
Michal Probierz är inte rädd att göra byten under paus. Mot Nederländerna kom Kuba Moder in och det gjorde han även denna gång istället för Piotrowski. Inledningen av andra var inte lika intensiv som första men ändå tilläts Österrike skapa lite halvchanser.
Med halvtimmen kvar inleddes Sagan om konungens återkomst när Robert Lewandowski kom in tillsammans med Karol Swiderski. Helt enligt förhandsspekulationerna, men sagan skulle inte få ett lyckligt slut.

Lewy tog över kaptensbindeln från Zielinski men hans första aktion blev en armbåge i ansiktet på motståndaren och ett gult kort. Kort därefter kom Österrike förbi på vänsterkanten och spelet in centralt hoppades läckert över av Arnautovic som öppnade upp för Baumgarter som lade in 2-1.

Firma Lewandowski/Swiderski var så när att kvittera men den senares tunga skott räddades av Pentz i Österrikes mål. Strax därpå visade Wojtek the Great hur viktig han är för detta landslag när han räddade ett skott från mitt i boxen. Med kvarten kvar rann Österrike igenom när man snuvade Bednarek på bollen. Szczesny tog en fot i ansiktet och rev ned sin motståndare. Gult kort på målvakten och straff till Österrike. Arnautovic rullade behärskat in trean och EM var över för Polen denna gång. Polen försökte trycka upp laget men det var Österrike som skapade chanserna. Wojtek enhandsräddade vackert och i nästa kontring blev han rundad men bollen rullade strax utanför.

Med tre minuter kvar kom unge Urbanski in och fick tanka lite rutin. Han lös av självförtroende men blev lämnade lite för mycket på egen hand då hoppet lämnat hans kollegor på plan.

En väldigt ojämn insats av Polen som alldeles för sällan kom upp i nivå med vad man kan. Säkert var det precis så Österrike ville få matchen. De var det bättre laget. Rättvis förlust men Polen får ett försök till detta mästerskap att bygga vidare på generationsskiftet när Frankrike väntar i den avslutande matchen.
 


 

Thomas Pitura2024-06-21 20:09:00
Author

Fler artiklar om Polen