Stade Bollaert-Delelis, 2021-04-25 15:00

Lens - Nimes
2 - 1

Pressat Lens löste en seger
En grupp spelare som fortsätter uppvisa stark mentalitet.

Pressat Lens löste en seger

Nimes gjorde allt de kunde i mötet med Lens, men Lens kraftsamlade och segrade – trots spel med en man mindre från matchminut 29.

Första halvlek
Hemmalaget kom till start efter en vår där man överträffat förväntningarna i såväl resultat som tabellplacering, bortalaget Nimes har famlat efter resultaten under året, och laget kom till spel med endast en seger på de sju senaste matcherna.

Med Gaël Kakuta och Cheick Doucoure utslagna av Covid och Florian Sotoca utanför matchtruppen med sin muskelskada har Lens tappat styrfart och kreativitet i anfallsspelet.
Stämningen innan match var smått nervös och pressad – då Marseille vunnit under fredagen och tagit över femteplatsen.

Lens öppnar matchen i ganska lågt tempo och spelarna är slarviga i passningsspelet. Det var gott om felpassningar, dåliga första touch och klumpig tajming i duellspelet. Första tio minuterna skickade ingen tydlig signal till konkurrenterna - att femteplatsen är viktig.

Trots tveksam inledning tog Lens ledningen i matchminut 17'. Det var Lens motsvarighet till Usain Bolt - Ignatius Ganago som först styrde in ett inlägg i knahöjd från David Costa – som gjorde sin första match från start för säsongen. Skönt att äntligen Ganago lyckades hitta nätmaskorna igen – Kameruniern har dragits med en muskelskada och femte december förra året var senast han gjorde mål.

Efter halvtimmen spelad uppstår en situation som förändrar matchbilden totalt. Vikarierande ytterbacken Issiaga Sylla blir utvisad efter att han karatesparkat Renaud Ripart rätt i nyllet - en otäck smäll där Ripart har tydliga dobbmärken ovanför ögat och blöder kraftigt från huvudet. Samtidigt som sjukvårdare behandlar Ripart gör båda lagen tidiga byten, Lens byter in Boura, och in från bänken hos Nimes kommer Niclas Eliasson.

Efter utvisningen agerar hemmalaget chockartat och lyckas inte återställa lugnet med bollen, ett nervöst Lens tjongar iväg långbollar och inväntar halvtidsvilan.

Andra halvlek
Andra halvlek blev inte mycket att orda om, total dominans för Nimes inledningsvis som fick utdelning av övertaget. 1-1 kom på straff när Jonathan Clauss stötte ner Kelyan Guessoum i eget straffområde. En flinande Zinedine Ferhat stegade upp och placerade in kvitteringen.

Nimes tryckte ner Lens utanför egna straffområdet och vaskade fram flera målchanser – farligast blev det när Niclas Eliasson drog en välriktad frispark i överliggaren. Bortalaget hade redan efter en timmes spel sprungit sönder all energi som fanns i Lens tröttkörda ben, och Franck Haise som spenderade söndagen på läktaren – såg ut att tappa ett hårstrå på huvudet för varje minut som gick. Men det skulle bli bättre.

Inhopparna Tony Mauricio och Arnaud Kalimuendo förändrar matchbilden i Lens favör.
Efter bara några minuter på planen skapar Arnaud Kalimuendo hemmalagets hetaste målchans, när han på egen hand vänder bort sin försvarare och piskar iväg ett avslut mot första stolpen, varpå Reynet parerar till hörna. På efterföljande hörna återtar Lens ledningen genom Massaido Haïdara som cykelsparkar in 2-1 i 76'.

Ledningsmålet gav Lens en välbehövlig vitamininjektion, och tio vilt kämpande hjältar orkade hålla ut till slutsignalen.

Kommentar
Det var inte tal om skönspel idag. Efter utvisningen var uppgiften enkel – att få med sig ett resultat. En poäng hade gjort mig nöjd, tre poäng är fantastiskt, efter förutsättningarna.

Det är tio hjältar på planen som alla bör lyftas, att lyckas grisa fram tre poäng när man är tvingade att vinna är ett tecken på en stark grupp med en god mentalitet.

Issiaga Sylla bör vara tacksam över att utfallet, efter hans överfall inte blev värre än rejäla skrapsår i ansiktet hos motståndaren, det är en huvudlös tackling – som hade kunnat resultera i en huvudlös Ripart bokstavligt talat.

Lens 3-4-1-2

             Ganago-Jean
                  Costa
Sylla-Fofana-Cahuzac (cap.)-Clauss
          Haïdara-Badé-Gradit
                     Leca


Avbytare använda: Boura 28', Mauricio 67', Kalimuendo 67', Farinez 80'
Avbytare ej använda: Medina, Diantela, Varane, Camara, Sow.

Tränare: Lilian Nalis assisterande, ledde laget idag.
Franck Haise (avstängd, satt på läktaren.)

Avstängda: Steven Fortes, Simon Banza
Skadade: Florian Sotoca, Cheick Traoré
Covid: Gaël Kakuta, Cheick Doucouré

Nimes 4-1-4-1

                  Koné
Ripart (cap.)-Sarr-Fomba-Ferhat
                  Deaux
Meling-Miguel-Guessoum-Alakouch
                Reynet


Tränare: Pascal Plancque

SPELARBETYG RC LENS 1-10 betygskala

1-2 Sök nytt jobb
3-4 Dags för ett tvåveckors ”Fatcamp” i bergen
5 Underkänt
6 Knappt godkänt
7 Godkänd
8 Mycket bra
9 Magnifik
10 Sang et or

Spelarbetyg
Jean-Louis Leca 6,5
Jonathan Gradit 7,5
Loïc Badé 7,5
Massaido Haïdara 8 Hur mycket löper du per match? Galen arbetsinsats idag, krönte det med årets viktigaste mål.
Jonathan Clauss 7
Yannick Cahuzac 7,5
Seko Fofana 7
Issiaga Sylla 4
Corentin Jean 6
David Costa 6,5
Ignatius Ganago 7

Avbytare:
Ismael Boura 6,5

Tony Mauricio 7 – slog hörnan till blytunga ledningsmålet, höll i bollen när vi behövde det som mest, kreativ i passningsspelet och stöttade backlinjen i slutskedet.

Arnaud Kalimuendo 7,5 – Förändrade matchbilen. Utmanade hela tiden, skapade chanser på egen hand, tog avslut, bjöd på vackra sulfinter, vände bort motståndaren på en femöring. Jag vill se mer, mer, mera!

Wuilker Farniez 6,5

Bäst i Lens:
Massaido Haïdara 8
Jonathan Gradit 7,5
Loïc Badé 7,5


Lens-Nimes 2-1 (1-0)
17' 1-0 Ignatius Ganago (ass David Costa)
52' 1-1 Zinedine Ferhat (straff)
76' 2-1 Massadio Haïdara (ass Tony Mauricio)

Domare: Aurelien Petit

Twitter @erkakarlsson

Erik Karlsson2021-04-25 20:05:00
Author

Fler artiklar om Lens