Regeringen stänger alla arenor i två månader
Samtliga ligamatcher spelas inför tomma läktare till och med 12 februari.

Regeringen stänger alla arenor i två månader

Under måndagen meddelade regeringen att de stänger ner samtliga Super League arenor i två månaders tid till följd av den senaste veckans incidenter inom grekisk fotboll och idrott i stort. Till och med 12 februari blir det spel inför tomma läktare. Häng med och få en helhetsbild av vad det är som skett och sker i Grekland.

Förra veckan var en händelserik sådan. Men tyvärr inte på fotbollsplanerna utan vid sidan av dessa vilket det med jämna mellanrum tyvärr brukar kunna vara inom grekisk fotboll eller idrott överlag. Som bekant för de flesta inleddes veckan med en domarstrejk med anledning av de hot domare Tasos Papapetrou fått utstå efter den stökiga 2-2 matchen mellan Volos NPS och Olympiakos förra helgen. 

Super League domarna med stöd från UEFA gick ut i strejk och det medförde en inställd omgång 14 av ligaspelet. Domarna har ställt en del krav på konkreta förändringar för att förbättra deras arbetsförhållanden. Tills dess är det oklart när domarna återigen tänker att sätta sina pipor till munnarna. 

Som om inte detta var nog skadades en en polisman allvarligt i sammandrabbningar mellan kravallpolis och huliganer utanför Melina Merkouri hallen i Rentis i torsdags (7/12) där ett volleyboll-derby mellan Olympiakos och Panathinaikos ägde rum. Den 31-årige polismannen vårdas fortfarande för livshotande skador på sjukhus. Grekiska polisen meddelade igår söndag (10/12) att de gripit den misstänkte huliganen som ska ha orsakat den livshotande skadan på polismannen. Det rör sig om en 18-årig kille och han har erkänt sitt brott. 

Under helgen har toppmöten med premiärminister Kyriakos Mitsotakis i spetsen ägt rum i Athen där olika åtgärder mot alla former av våld/hot inom idrotten var på agendan. 

Vid lunchtid idag måndag (11/12) kom besked om regeringens beslut. Regeringens företrädare Pavlos Marinakis gav besked om att det kommer bli spel inför tomma läktare i Super League och Super League 2 till och med den 12 februari. Detta gäller även cupmatcher. Övriga sporter omfattas inte av beslutet. Olympiakos kommer ha minst en ytterligare match inför ett tomt Karaiskakis efter deras bestraffning från derbyt med Panathinaikos tidigare i höstas. Eventuellt kan det bli fler matcher beroende på utfallet i Volos-ärendet. 

Olympiakos kommer dessutom till skillnad från övriga att spela sin sista och avgörande Europa League-match inför tomma läktare hemma i Piraeus mot Backa Topola. Panathinaikos och PAOK avslutande gruppspelsmatcher på hemmaplan i EL respektive UECL kommer spelas inför supportrar. Anledning till att Olympiakos bestraffas är att dem som klubb var inblandade i volleyboll-händelsen förra veckan. Dock får Olympiakos supportrar komiskt nog gå på Eurolegaue basket i vanlig ordning hemma i SEF på fredag mot Valencia. 

En annan fråga är sedan den tidigare nämnda domarstrejken och när Super League domarna känner sig redo att börja blåsa igen. Kaos är bara förnamnet. Återstår därmed att se om det blir någon ligaomgång till helgen efter den avslutande gruppspelsomgången i Europacupspelen. 

Reflektioner
Ett smärre erkännande av nederlag från regeringen. Vi talar om en bekväm ”lösning” eller nästintill kriminell sådan mot gemene man. Ett kollektivt, respektlöst straff vilket istället i full kraft slår mot den vanliga supportern som också är i klar majoritet. Giorgos i Agrinio, Kostas i Serres eller Giannis på Kreta får inte se sina klubbar spela på grund av ett fåtal individers idiotier. Idioter till huliganer vars största mål med sin nävarvo vid volleyboll-derbyt helt enkelt var för konfrontation med kravallpolis. 

Samma fina, haltande logik från regeringen som om t.ex. att all biltrafik ska stängas av på grund av att det är ett antal bilar som kör mot rött ljus. Regeringen har haft chansen både tidigare i år och ifjol när sorgliga fall av huliganism medfört dödsoffer men deras ord blev aldrig till några faktiska åtgärder. Dessa verkar åtminstone i dagsläget inte komma denna gång heller. Vi får se framöver om något konkret kommer att göras.

Jag vet inte om regeringen m.fl. är medvetna om scenerna från exempelvis Frankrike under hösten eller på annat håll i Europa beträffande huliganism. I varje fall bottnar det mesta i att ha en fungerande och tillförlitlig rättstat där myndigheterna gör sitt jobb samt lagarna följs. Ta samtidigt tag i problemet från roten eftersom det rör sig lika mycket om en samhällsfråga som om något annat. 

Besluten har av förklarliga skäl redan väckt raseri från flera håll. En tolkning av åtgärderna är den att Mitsotakis bedömer fotbollen vara roten till huliganismen och att han vill åstadkomma ekonomiska förluster för storklubbarnas ägare för att pressa dessa till att ta mer ansvar och dra åt samma håll gällande arbetet mot huliganerna. På tal om storklubbarna har Panathinaikos, AEK, PAOK och Aris mitt upp i allt lämnat in en misstroendeförklaring mot Olympiakos ägare därtill ligans ordförande Vangelis Marinakis. De vill ha bort honom från posten. 

Med dessa beslut vågar jag dock nästan till viss del påstå att risken är att Mitsotakis gör situationen aningen värre än vad den redan var. Slutligen är vi tyvärr allt annat än ovana vid matcher inför tomma läktare om det så är p.g.a. Covid eller vårt straffsystem.

Andreas Mitsis2023-12-11 17:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland