11 juli: Dagens EM
Falmer Stadium utanför Brighton blir spelplats för toppmötet England – Norge.

11 juli: Dagens EM

Det här har ni att vänta i EM 2022 under den sjätte dagen.

Österrike –  Nordirland

Var
: St Mary's Stadium, Southampton
När: 18:00
Sänds: SvT

Österrike gjorde en riktigt bra premiärmatch mot England på Old Trafford. Visst, England vann fullt rättvist med 1–0 men det fanns definitivt ljusglimtar i Österrikes spel som de kan ta med sig mot Nordirland. Arsenalmålvakten Zinsberger var stabil som vanligt och Zadrazil stack ut i ett lag där ingen underpresterade. Ska vi tro att striker Nicole Billa får mer tid med boll för att skapa oreda i motståndarförsvaret idag?

Nordirland föll med klara 41 mot Norge i sin öppningsmatch, men de fick göra sitt historiska första mästerskapsmål genom Julie Nelson. Det syntes tydligt att Nordirland inte har den individuella skickligheten att stå upp mot bättre motstånd och jag tror de får det tufft även mot Österrike.

3–0 tippar jag.

England – Norge

Var: Falmer Stadium, Brighton
När: 21:00
Sänds: SvT

England fick sin succépremiär, 1–0 mot Österrike inför 68 000 britter på läktarna. Offensivt såg det jättebra ut från alla fyra där framme. Lauren Hemp var matchens lirare även om Beath Mead blev matchhjälte med sitt tidiga ledningsmål. Finns mer att hämta från Fran Kirby och Ellen White nu när premiärnerverna har släppt. Defensivt såg det inte lika övertygande ut, trots hållen nolla. Jag vill se kapten Leah Williamson på ett centralt mittfält och få in Alex Greenwood som mittbackskollega till Millie Bright. I och med att Spaniens storstjärna Alexia Putellas blev korsbandsskadad dagen innan öppningsmatchen sänkte spelbolagen oddsen på England som EM-mästare än mer, till 4.50. Men jag tycker England måste spela upp sig för att förtjäna favoritskapet och det blir en bra prövning mot Norge.

Norge vann med 4–1 mot Nordirland och det var verkligen i underkant. Det hade kunnat bli både fem och sex mål framåt, samtidigt som jag tror Norge grämer sig över det insläppta målet som var ett av få avslut de fick emot sig. Offensivt hade Eikeland, Graham Hansen, Reiten och Hegerberg lekstuga, men jag skulle vilja lyfta fram de balanserande mittfältarna Maanum och Syrstad Engen. De blir direkt avgörande för att upprätthålla defensiven mot England. Manuum har dessutom haft en fin första säsong med Arsenal och känner motståndarna väl.

Jag tror att detta blir en av EMs allra bästa match. Gruppfinal och matchen som bör avgöra vilket lag som vinner gruppen. Då blir det kryss, 1–1, tror jag. 

Philip Semmlerphilip.semmler@svenskafans.com@philipsemmler2022-07-11 00:13:38
Author

Fler artiklar om Landslaget – dam