8 juli: Dagens EM

8 juli: Dagens EM

Det här har ni att vänta i EM 2022 under den tredje dagen.

Spanien – Finland

Var
: Stadium MK, Milton Keynes
När: 18:00
Sänds: TV4

För bara ett par dagar sedan var Spanien favoriter till att vinna EM. Sedan skadade sig världens bästa fotbollsspelare Alexia Putellas och nu är landslaget inte överlägsna längre. Visst, det är världsstjärna på världsstjärna i truppen där alla förutom Ona Batlle (Man City) spelar i inhemska ligan, men det är ett fortsatt ungt lag som saknar erfarenhet i mästerskap. Fram till 2013 hade Spanien enbart lyckats kvala in till EM vid ett tillfälle (1997) och bästa resultatet sedan dess är kvartsfinal (2013 och 2017). Det är vad som talar emot dem som, trots skador på Alexia Putellas och Jennifer Hermoso, ändå har det starkaste laget på pappret.

Finland har en semifinal som bästa resultat i EM-sammanhang, det från England 2005, men det ska mycket till om de ens tar sig vidare ur gruppen i år, som de delar med Spanien, Tyskland och Danmark. Flera spelare har rutin och spelar i damallsvenskan, likt Ria Öling (Rosengård) och Emmi Alanen (Kristianstad) – men lagets stora stjärna är anfallare Linda Sällström (Paris FC). Sällström har gjort 50 mål i sin landslagskarriär och det är henne finskorna förlitar sig på framåt. Resultaten har inte sett jättemuntra ut för Finland i år och det blir jättetufft direkt mot Spanien.

Tippar på en stabil 2–0-seger till Spanien.

Tyskland – Danmark

Var: Brentford Community Stadium
När: 21:00
Sänds: SvT

Nu är det giganterna Tysklands tur att gå in i mästerskapet, landslaget som vunnit EM hela åtta gånger, VM två gånger och OS en gång. Men det finns flera frågetecken om hur bra de är nu för tiden. I VM 2019 åkte de ur mot Sverige i kvartsfinalen och missade därmed att kvalificera sig till OS i Tokyo. Resultaten de senaste åren har inte övertygat och då hjälper det inte att deras bästa spelare Dzsenifer Marozsán (Lyon) ådrog sig en korsbandsskada tidigare i vår och missar årets EM, vilket såklart är ett jättetapp. Enligt spelbolagen är de tippade sjätte bäst inför mästerskapet och det kan väl ge en indikation hur denna stornation har flera tvivlare i år. Resultaten i vår har inte heller övertygat, med förlust mot bl a Serbien i VM-kvalet. Sara Däbritz (PSG), Lea Schüller och Lina Magull (Bayern München) är profilerna i landslaget.

Danmark vill jag lyfta en varningens finger för i sommar. De är uträknade av experter men har visat på jättefina resultat senaste åren. Visst, Danmark missade att kvala in till VM 2019, men de är regerande EM-finalister från 2017 och i år kvalificerade de sig till VM 2023 med resultatsraden 7-0-0 och otroliga 35–1 i målskillnad. Jag har övertygats av deras genrep i juni mot Österrike (2–1), Brasilien (2–1) och Norge (1–2), vilket gör att jag är väldigt nyfiken på hur de kommer spela i EM. De ingår i en form av dödens grupp med Tyskand och Spanien, därför vill det nog till att de får minst en poäng i premiärmatchen för att ha en chans på avancemang. Pernille Harder (Chelsea) är kapten och storstjärna – tillsammans med Nadia Nadim, men i truppen finns dessutom profilerna Sanne Troelsgaard (Reading) med 166 landskamper och Katrin Veje (Rosengård) med 137 landskamper. Av de yngre vill gärna lyfta fram Signe Bruun (Lyon), som jag hoppas får spela, trots tuff konkurrens. Danmark har definitivt den individuella styrkan i offensiven, men laget har varit stabila även defensivt. Hur långt räcker det måntro?

Jag hoppas och tror Danmark får med sig en "skräll"poäng i premiären. 1–1?

Philip Semmlerphilip.semmler@svenskafans.com@philipsemmler2022-07-08 06:12:00
Author

Fler artiklar om Landslaget – dam