
Göteborg
2025-05-20 19:15
Adrian Pihl efter hotet mot Mild: “Vi är tydliga med var gränsen går”
Håkan Mild har fått allvarliga hot riktade mot sig och IFK Göteborg har polisanmält. Det är inte det enda gällande säkerhetsläget runt Blåvitt denna veckan, i och med förra veckans planstormning. Supporterklubben Änglarnas ordförande, Adrian Pihl, ger sin bild av läget runt IFK Göteborg.

Arvid Larsson
nils.arvid.larsson@gmail.com
larsson_1904
IFK Göteborg kommunicerade under tisdagen att en medarbetare blivit allvarligt hotad, varför en polisanmälan upprättats. GP avslöjade att det riktade sig till Håkan Mild. Hur reagerade du på det?
– Givetvis väldigt tråkigt att höra. Rätt av föreningen att polisanmäla det. Det finns en gräns mellan att kritisera det någon gör och att hota någon, en gräns vi inte får gå över och när någon går över den måste vi gemensamt kraftigt markera mot det. Jag hann se inlägget på Twitter innan det försvann och en liten tröst i mörkret var att se hur många som ändå tog kraftigt avstånd från inlägget och markerade tydligt att det inte är okej.
Styrelsen gick ut och sade att IFK Göteborg som förening måste hjälpas åt att förändra kulturen runt klubben, vad kan ni i Änglarna göra för att hjälpa till i ett sådant läge?
– Vi och andra supportergrupperingar är tydliga med var gränsen går och kanske kan backa ett steg eller två från den. När tonen är så hård som den stundtals varit mot framför allt Håkan Mild så blir det lätt att någon får för sig att ta ett steg till och gå över gränsen.

Förra veckan stormade en supporter som bekant planen och mottade slag mot en spelare. Hur allvarligt är säkerhetsläget runt IFK Göteborg och behöver något göras?
– Det är många uppretade känslor runt Blåvitt just nu. Planstormningen verkar ju baserat på det vi vet just nu främst vara resultatet av en serie olyckliga händelser, men det är klart att all frustration och irritation runt Blåvitt spelar in. Den allmänna sinnesstämningen gör ju att de här enskilda individerna får för sig att deras agerande är okej. Saker sätts på sin spets just nu med all kritik mot klubbledningen, polisens hårdare tag mot fotbollssupportrar, och Blåvitts kräftgång sportsligt, skriver Adrian och fortsätter:
–Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att sociala medier bygger på interaktioner med sina användare, och att ilska är en av de starkaste känslorna som driver interaktion. När vi ser citat som ser konstiga ut så kan vi fråga oss om det verkligen är så personen menar, eller finns det en annan tolkning som inte är lika upprörande? Samma gäller vad vi väljer att göra på sociala medier. Hjälper det någon att dreva mot anställda på Kamratgården genom att ha återkommande polls om vilket förtroende man har för olika anställda t ex? Eller är det bara mer bensin på elden? Här kan vi alla (jag är själv en stor syndare) ta ett personligt ansvar för att inte vräka ur oss saker i frustration. Jag menar inte att man ska tysta kritik, men vi kan alla göra vårt för att uttrycka den sakligt.