Elfsborg utslaget ur cupen - stod för svag insats mot Degerfors

En avgörande match mot Degerfors. Det var upplagt för att bli dramatiskt och det blev det för Elfsborg - igen. Elfsborg hämtade upp ett tidigt underläge, men kunde återigen inte förvalta en ledning, då man släppte in en kvittering under matchens sista minuter.

När Elfsborg gick ut på hemmaplan under söndagen var förutsättningarna klara. Vid vinst mot Degerfors väntade en kvartsfinal i Svenska cupen. Vid förlust eller ett oavgjort resultat var cupäventyret slut för denna gången.

Det dröjde inte länge in i matchen förrän de mardrömslika minnesbilderna från den näst sista omgången av Allsvenskan i höstas mot Degerfors började att spela upp sig för Elfsborg. Genom ett taffligt försvarsspel där Gottfrid Rapp tappade sin markering i boxen, kunde Karim Mammar nicka in 1-0 till gästerna efter bara 15 minuter spelade. Ännu en mardrömsstart för Elfsborg i en avgörande match mot Degerfors.

Utöver det tidiga ledningsmålet var det ett Elfsborg som hade stor kontroll på bollinnehavet, men varken farten eller energin i anfallsspelet fanns. Spelet med bollen gick i stiltje, och de försök till anfall som fanns var mest genom chanslösa instick mot boxen genom Johan Larsson eller Jens Jakob Thomasen på mittfältet.

I den 22:e minuten var man dock nära att få till en kvittering när Thomasens frispelade Jalal Abdulai i straffområdet, men hans avslut gick rakt på målvakten och kunde rensas bort. Det var en av få konkreta målchanser som Elfsborg lyckades att skapa under den första halvleken, som var en av de svagaste halvlekarna man har sett Elfsborg göra på flera år.

Till det stod även Degerfors efter sitt ledningsmål för en stor del maskningar av olika slag, där bollar sparkades bort, en målvakt som fick ”kramp” och tränare på bänken som försökte att hjärntvätta domartrion mer än att fokusera på sitt egna lags prestation. Det var inte en vacker uppvisning.

In till andra halvlek var det ett helt annorlunda Elfsborg som kom ut, helt plötsligt hade  man hög energi och ville hela tiden trycka på framåt. En stor anledning till det var den inbytta duon Camil Jebara och Besfort Zeneli. De båda bidrog med kreativitet och löpvilja framåt och såg ut att inspirera sina lagkamrater.

Dryga tio minuter in i andra halvlek, såg även turen att vända för Elfsborg när en Degerfors-spelare försökte maska spelet vid en frispark och sparka bort bollen. Det gav spelaren sitt andra gula kort för dagen, och resulterade i ett rött kort.

Med en halvtimmas spel med en man mer tryckte Elfsborg på allt man hade efter det röda kortet. Vilket gjorde att det var spel på en planhalva under stora delar av den resterande perioden av andra halvlek. I den 64:e minuten kom även den förlösande kvitteringen när Niklas Hults inlägg nådde Simon Hedlund i boxen som enkelt nickade in 1-1.

Det skulle inte dröja länge förrän även ledningsmålet skulle komma. Bara två minuter senare var Simon Hedlund framme igen, och denna gången bröstade in 2-1 efter ett inlägg av Camil Jebara från vänsterkanten. Mardrömsbilderna från förra året var som bortspolade, och äntligen sågs ljuset i tunneln för Elfsborg. Man var bara dryga tjugo minuter från att ta sig vidare från gruppspelet i cupen.
Efter de två snabba målen som vände på matchen var det ett Elfsborg som hade ett stort självförtroende och spelade stundtals bra fotboll. Men skärpan i de avgörande sekvenserna var det som saknades för att utöka ledningen till 3-1 för Elfsborg.

Anfallsspelet drabbades dock hårt när Besfort Zeneli fick utgå efter att ha stukat foten, och blev ersatt av Noah Söderberg. Men en stor möjlighet lyckades Söderberg att skapa när han frispelade Jalal Abdulai i en kontring, men avslutet från Abdulai gick över målet.

Trots en man mindre var det gästerna från Värmland som tryckte på i slutet av matchen, och pressade ner Elfsborg på egen planhalva. En situation som inte ska kunna uppstå med en ledning och en man mer på plan.

Då Degerfors lyckats maska igenom sig stora delar av matchen, visade fjärdedomaren upp åtta tilläggsminuter av matchen. Minuter som skulle visa sig bli avgörande för Degerfors. I den 92:e minuten dök bollen in i straffområdet, där en katastrofal försvarsinsats ledde till att Degerfors kunde nicka in bollen i mål framför tre försvarare och Isak Pettersson i mål som inte var i närheten av bollen.

De sista minuterna försökte Elfsborg att pressa in ett avgörande mål, men det var aldrig riktigt nära. Historien från den näst sista omgången i Allsvenskan förra året upprepade sig återigen, och nu finns det många trådar att reda ut. Inte bara mentalt, utan även taktiskt och individuellt för Elfsborg. Om en månad börjar Allsvenskan, då behöver laget ha hittat sig själva igen och släppt sitt mörker.