Lagbanner
Haveriet i Solna

Haveriet i Solna

Det tog många dagar att smälta debaclet mot AIK. I den här krönikan tar jag en titt på vad som felade i den matchen men försöker även se den större bilden med truppsammansättning, tränare, teknisk direktör och hur stora eller små möjligheter de har att påverka saker i rätt riktning.

Vad var det som hände på Jordgubben?
Det tog ungefär tjugofem sekunder av matchen för att förstå varthän det barkade.

Därefter var det i stora drag en match där våra mittfältare konstant tappade boll i fel lägen och inte sällan helt utan anledning.
Man måste kunna kräva mer av spelarna runt omkring i det här läget. De måste på något vis "väcka" sina kamrater och få dem att förstå allvaret och i värsta fall, ja då får det väl bli mer av ett spel med hängslen och livrem.

Sedan blir det ju inte bättre av att backlinjen agerar huvudlöst och oskickligt så många gånger att jag ids inte räkna tillfällena.
Visst, man kan även hävda att en del av det uppstår som en direkt reaktion på mittfältets ageranden men inte allt kan avfärdas på sådan grund.


Utöver det så var det exakt noll rörelse av mittfält och anfall när det var dags för speluppbyggnad. Det syntes stundtals även i mötet mot Mjällby, då hela laget mer eller mindre förväntade sig att Malick skulle ta bollen, ruscha en sisådär 60 meter och samtidigt dribbla av halva motståndarlaget.




När Blåvitt har varit som allra bäst under säsongen
Som referens och visa på skillnad kan nämnas de tjugo minuter i början på andra halvlek borta mot Sirius där Blåvitt fullständigt flög fram.
Det var rena rama infernot av rörelse, löpvägar, visa sig för bollhållare, "screena" av motståndare samt smarta och finurliga uppspelsvarianter.
Något som i viss mån har drunknat i kritiken för svängdörrar bakåt i matchen.

Men om du frågar Jens och Ola hur de vill att Blåvitt ska spela som slutprodukt när allt sitter med lagbygge och trupp, ja då är jag fullständigt övertygad om att de kommer peka på de där tjugo minuterna. För det var helt fantastisk fotboll av Blåvitt där och då.





Vems var felet och vilka motmedel sattes in?
Jag är tämligen övertygad om att vi har för Blåvitts räkning åtminstone  två man på läktaren som står i direktförbindelse med någon på den Blåvita bänken och under matchens gång kan ge "tv-perspektivet" till tränarna.

Med det i åtanke då borde det ju ha varit uppenbart och övertydligt för Sindre och framförallt Jens som huvudtränare, att det här kommer aldrig gå vägen, vi måste agera. Om det inte sker i matchens inledning så borde det definitivt ha skett vid den för oss så turliga 2-1 ledningen. (Makalöst fint avslut av Wendt.)

Tränarnas team måste ha slagit larm om icke påkopplade spelare, stort antal livsfarliga bolltapp, hav av ytor och sistnämnda inte sällan på grund utav en i det närmaste panisk skräck till att gå tätt på "sin gubbe". Den viljan fanns först vid fasta situationer.


Så frågan är, varför agerar inte Jens under matchens gång? Höll han inte med sina kollegor eller vad var det som bidrog till att det var lika passivt på bänken som på planen.






Felbyggd trupp?
- I år har vi inte så många duell-starka och fysiskt stora spelare. Utan vi har mer gått för de lite mindre och tekniskt skickliga spelarna, för att på så vis kunna utveckla vårt spel och så småningom ta oss dit vi vill vara som förening. (Ola blir här parafraserad av mig i det han delgav i en Blåvitt+ intervju och han ger där uttryck för saker som gör att andemeningen är exakt i vart fall.)


Jo tack! För oss som såg matchen mot AIK så såg det i det närmaste ut som pojkar vs män vid fasta situationer.
En liknelse som har sin poäng då vi sedermera blev överkörda i stuk med just det.
Det är hårda och kanske onödiga ord men det här går inte att förskönas på något vis.
Vi har väldigt svårt vid fasta situationer både offensivt såväl som defensivt och det här är en delförklaring i sammanhanget.


En annan är den att vi har ett enormt överflöd av mittfältare i truppen och knappt en back som är just det i grunden.
Jag behöver nog inte heller ens nämna för er hur många 9:or vi har att tillgå.

Det märkliga är att i Olas värld så har vi ett överflöd av 9:or och han vet helt uppriktigt inte vart han skall göra av alla dessa.


Något som han även det ger uttryck för i den där Blåvitt+ intervjun. Han säger det i samband med att han får frågan om han tänker värva någon ytterligare 9a.
Nog för att Ola är skarptänkt (vill påstå att han har ett knivskarpt intellekt) och att man inte alltid förstår Olas plan eller ser den stora bilden som supporter och utomstående men här är det någonting annat det är frågan om.




Tomma ord
Jag vill gå så långt som att säga att Ola här far med osanning och talar till oss som om vi vore barn och inte begriper vad de vuxna sysslar med.
Nog fasen har vi alla tillräckligt med tankeförmåga och slutledningsförmåga för att förstå att nej Ola, vi har inget överflöd på 9:or utan tvärtom, vi har knappt en enda 9a att tillgå för stunden, oavsett vad du försöker tuta i oss. (Carlstrand är den enda skadefria vi har att tillgå.)

Som jag förstått det så är det den tekniska direktören som sätter direktiv till tränaren om vilket spelsystem som skall anammas för att få laget att spela det spel som den tekniska direktören på sikt vill få till. Vilket i praktiken gör tränaren bakbunden i att han då måste spela laget med 4-3-3 samt måste förhålla sig till bristen på vissa komponenter och göra det bästa av situationen.




Bakbunden tränare
Jag har full förståelse för att man måste ha kontinuitet för att klara av att sätta ett nytt sätt att spela på
Samt att en förutsättning för det är att man kör samma val av formation i match efter match. I vårt fall en 4-3-3a.


Men nog fasen måste man kunna få göra avkall på det här, i det fall att man ser att skadesituationen gör det omöjligt att spela en 4-3-3a i en given match.
För finns inte det här manöverutrymmet för tränarna då kommer det att se ut som mot AIK fler gånger den här säsongen.
Vi har med andra ord inte blivit avklädda för sista gången inför öppen ridå. Och vad gör det med spelarnas psyken kan man ju då undra.

Jag tror att vi redan har svaret på det. Det ser ut exakt så som det nu gjorde mot AIK.


Sedan att det bara inte får se ut så, det är en annan femma.






Goda råd är dyra
Nu är Malick tyvärr avstängd till matchen mot Elfsborg men med tanke på den värdeminskning som bara AIK-matchen i sig självt utgjorde, så kanske det är att föredra.
För oavsett hur bra Malick är (för mig är han en Sadio Mané i vardande) så kommer varje sådan här match som han deltar i, att sänka hans värde vid en försäljning.

Vi har med andra ord inte råd att ha honom på planen så pass sjukt är det. Fast å andra sidan, har vi råd att inte ha det?
För ser det ut så här med en otroligt vass spelare i vårt lag hur ser det då ut när han inte är med oss? Hemska tanke...





Miljoner hit och miljoner dit
Det spekuleras vilt ifrån oss supportrar såväl som hos rutinerade journalister likt Laul, Wulcan, Janlind i de stora dagstidningarna om vilken prisbild det kan tänkas bli vid en försäljning av Malick samt hur mycket av dessa miljoner som till slut kommer bli över till Blåvitt.

Allt det där är egentligen för stunden helt oviktigt. Vi kommer inte kunna uträtta några mirakel med spelarköp utan vi är där vi är.


Vilket leder mig in (och tillbaka) på att Ola måste ge Jens ett mandat att ta ut den formation han själv tillsammans med Sindre anser är bäst lämpad i att kunna göra jobbet.
Att man får lov att köra Olas 4-3-3a på i princip alla konstgräsmatcher (där vi presterat som bäst i år) och sedan som i mötet mot ett tungt och fysiskt AIK få lov att sätta en 3-5-2 eller om man så vill 5-4-1. Sistnämnda hade väl varit ypperligt att gå över till i samma sekund som  bollen lämnar Wendts vrist vid 2-1.




Summering
Jag vill poängtera att jag själv är 110% övertygad om att Ola är rätt man att ta oss till en vettig nivå som är värdig alla de supportrar som stöttar Blåvitt i ur och skur.

Men samtidigt, det är något som inte riktigt fungerar för stunden eller sjunger falskt om man så vill.
Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är men om jag får gissa, så lägger jag min peng på att Jens vill ha en 3-5-2a och än viktigare, få spelarna till att kunna sätta en sådan formation.

Något annat i mig vill tro att Ola själv i viss mån är bakbunden och att han inte haft fullt mandat att göra allt det han vill och blivit lovad inför sin anställning.
Jag vill även tro att sportrådet idag omdöpt till "fotbollsutskottet" är helt fel väg att gå. Även om Ola bedyrar att fotbollsutskottet är grejen och allt annat är nonsens.





Supporterprofil som borde ges fem minuter med Ola, Mild och Berkling
Vi har säkert alla någon gång på våra jobb, i vårt umgänge eller i vår yttre bekantskapskrets stiftat bekantskap med någon som är extremt passionerad och inte sällan går upp i varv så som man kastat in en enkrona i henne eller honom. Det kan gälla allt ifrån jobb, hobby, politik eller religion.

Inte sällan stänger vi då av och slår dövörat till efter en stund. Främst för att man bara kan tillgodogöra sig en viss mängd information innan det blir ointressant för den oinvigde. 

Min variant på det där är "Erik".

Han lägger ner enormt med tid, pengar och kraft på Blåvitt.
Han missar inte en enda match och det gäller även de mest obskyra bortamatcherna. 
Själv trodde jag det fanns få om ens någon som den mer kända supporterprofilen Maggan.
Den dag Maggan går ur tiden, då lär hon få ett tifo i klass med det för våra största spelare.
Det är jag fullständigt övertygad om. (Det räcker med att man ser henne på läktaren eller på tv-bilder så blir man varm inombords.)



Erik är värd att lyssnas på
Vart vill jag då komma med den här historien?

Att den här supportern har ända sedan drygt ett halvår tillbaks  fullständigt hamrat sönder alla som vill lyssna (och inte) med att truppen är fullständigt felbyggd och att det är hål i huvudet mer eller mindre, att gå in i säsongen med en trupp som den här.

I början avfärdade jag honom.
Så småningom började jag luta åt att han delvis har rätt.
För att till slut landa i "du hade fullständigt rätt hela tiden Erik".


Kan en snubbe på Kommandobryggan se det här redan före det att vi har spelat en enda Allsvensk match den här säsongen, då kanske alla de välbetalda på Kamratgården borde ta sig en funderare över vad de håller på med.

Så varför inte bjuda in den här passionerade supportern och låt denne få ge sin syn på saken?


Om inte annat för allt det engagemang som vederbörande lägger ner på Blåvitt i ur och skur, år efter år, motgång efter motgång utan att göra avkall på sin kärlek till laget och föreningen.
Det finns fler "Erik" och Maggan där ute och de är alla värda en hommage.

 

Fredrik Ekdahl2024-05-30 17:40:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg