AFC Eskilstuna - IF Karlstad

Inför AFC Eskilstuna - IF Karlstad: Hemmapremiär!
AFC siktar på sina första 3 poäng hemma mot IF Karlstad. Foto: Fotograf Tommy LS

Tunavallen har inte sett Ettan spel på över 10 år. Nu återvänder serien till den välkända arenan, och AFC Eskilstuna är laget som hoppas kunna bjuda publiken på sina första poäng för säsongen.

27 oktober 2013. Ja, det var det senaste datumet en Division 1 match spelades på Tunavallens konstgräs. Matchen var mellan Eskilstuna City och IK Sirius. City hade redan blivit nedflyttade till Division 2, och IK Sirius hade redan vunnit serien och säkrat avancemang till Superettan. Matchen slutade 2-4 till Sirius, som med vinsten säkrade bragden att gå en hel serie utan en enda förlust. AFC United, som man då hette, var också med i samma upplaga av Division 1 Norra, och slutade på en tiondeplats. Året efter vann man serien, och AFC's resa i elitfotbollen inleddes. Hoppa fram 10 år, och man är tillbaka i samma serie igen, Ettan Norra. Dock med samma mål, att ta sig tillbaka till eliten.

Återtåget inleddes dock inte riktigt som Melke Alan och hans mannar hade önskat. Man reste till Södertälje för ett möte med topptippade Nordic United, och man fick tidigt känna på hur det är att möta ett topplag. 64 sekunder tog det, sen small det. Efter en tilltrasslad situation som innehöll ett kontroversiellt domslut, kunde en spelare som inte är främmande till kontroverser, Seth Hellberg, stöta in 1-0. Precis den starten AFC inte behövde. Tyvärr skulle det inte dröja länge innan 2-0 också kom. Ett bra inspel i boxen möttes återigen av samme Seth Hellberg, som kunde dunka in 2-0, och göra AFC's mörker, ännu lite mörkare.

Efter vad som ändå får klassas som en mardrömsstart växte AFC in i matchen. Man började äga bollinnehavet, och hotade längs kanterna. Nordic täppte dock till väl med sin fembackslinje, och speciellt Filip Rogic styrde hemmalaget väl med sin stora närvaro. I mitten av den första halvleken var matchens tvåmålsskytt tvungen att kliva av, vilket såg ut att tända AFC något. Oliver Markulic skapade AFC's första riktigt heta läge, när han sköt precis utanför innan pausvilan. 2-0 stod det i paus, och vi som var på plats på Södertälje Fotbollsarena kände att AFC nog behövde ett tidigt mål i andra halvlek för att få lite darr på hemmalaget. Just det fick man. 4 minuter in i andra halvlek reducerade Nya Zeeländaren Otto Ingham till 2-1. En fin drivande löpning avslutades med ett skott mellan benen på hemmamålvakten Dejan Garaca, och så var AFC med i matchen igen.

Knappa 10 minuter senare skulle Ingham få ett drömläge att kvittera. Yttern kom fri med målvakten Garaca, men denna gången stod den tidigare Syrianska-spelaren för en vass räddning. AFC hade jobbat tillbaka sig i matchen och det kändes verkligen som att ett till bortamål låg i luften. Som en blixt från klar himmel stod istället Nordics Mass Sise för ett drömmål till 3-1. Svagt försvarsspel bäddade för dragningen, och målet. AFC's försvar hade problem med den store gambianen hela eftermiddagen, och anfallaren fick kröna sin insats med ett mål. Efter 3-1 gick luften ur AFC lite, och man lyckades aldrig rikigt skapa någon forcering. Matchen i Södertälje slutade 3-1 till Nordic.

I hemmapremiären välkomnar man IF Karlstad till Tunavallen. Dessa två lag möttes på försäsongen, där det blev 2-1 till AFC efter mål av Sixten Sköldqvist och Gustav Severinsen. IF Karlstad vann sin första match för säsongen med 2-0 på hemmaplan, mot Hammarby TFF. Målen gjordes av Jonathan Johnsson och José Segura Bonilla. Den sistnämnde är invärvad för att göra målen för Karlstad, han kommer senast från Åtvidaberg där han förra året gjorde åtta mål. Ett till namnstarkt nyförvärv är Rômulo Cabral Pereira Pinto, elle helt enkelt bara Rômulo. Brassen kommer senast från Khon Kaen United i Thailand, men är mest känd i Sverige för sin sejour i Hammarby. Där blev han titulerad derbyhjälte, med bland annat ett hat-trick mot Djurgården, i en 4-2 vinst 2016. Nu gör anfallaren alltså comeback i Sverige, med IF Karlstad.

Efter matchen mot United Nordic presenterade AFC en omorganisation i föreningen, där Melke Alan har gått från tränare till manager, ett resultat av Mikael Larssons beslut att lämna sin roll som sportchef. Larsson som har varit både sportchef och VD kom till föreningen officiellt i februari 2020, och lämnar alltså nu efter drygt 4 år. Jag tackar Micke för allt han gjort i föreningen och önskar honom lycka till framöver.

Jag vill avsluta dagens artikeln med att be så många som möjligt att komma till Tunavallen imorgon lördag, den 6 april, kl 16:00, för att se AFC ta sina första poäng för året. Vädret verkar inte vilja visa sig från sin bästa sida, men låt det inte stoppa dig från att ta dig till vallen. Vi ses där. Forza AFC!

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2024-04-05 14:18:56