Södertälje Fotbollsarena, 2024-03-30 16:00

United IK Nordic - AFC Eskilstuna

Inför Nordic United - AFC Eskilstuna: Äntligen!
AFC's nyförvärv Henry Meja! Foto: @benjiesfotomat

Inför Nordic United - AFC Eskilstuna: Äntligen!

Jag säger som Gert Fylking gjorde på presentationen av Nobelpriset 2010, äntligen! Äntligen är vi snart igång igen!

Det känns som att det var en evighet sedan AFC spelade en match som "spelar roll". På matchdag kommer det vara hela 90 dagar sedan man slog Örebro hemma med 3-0 på Tunavallen. Som alla vet räckte inte det för nytt kontrakt, och nu väntar en ny serie, med nya utmaningar. 

Sedan den senaste artikeln har AFC varit aktiva på marknaden under de sista dagarna. Henry Atola Meja, från AIK har blivit inlånad. Den kenyanske anfallaren har spelat flera träningsmatcher med AFC, och har nu skrivit på för säsongen. Han var förra året utlånad till Norrby i Ettan Södra, och mäktade med 4 mål i en annars skadefylld säsong för 22-åringen. Utöver Meja har man också värvat Hampus Myske ex IFK Eskilstuna, Makan Keita, som varit i AFC och Eskilstuna City tidigare, Tristan Hedman från Correggese i Italien, och Alai Ghasem har lånats in från IFK Göteborg. Man har också skrivit ett A-kontrakt med Reece Gaylor från U-19 laget. Keita, Hedman och Ghasem kom alla på transferfönstrets sista dag, så det var nog lite hektiskt ett tag i kontoren på Tunavallen. 

Föreningen har även meddelat att Tony Andersson har valt att lämna AFC's tränarstab. Efter att inte ha kunnat rädda kvar föreningen i Superettan 2023 valde fitnessprofilen att efter lite om och med stanna kvar i AFC som fystränare och assisterande till Melke Alan och Aziz Halimi. Nu väljer han alltså själv att avbryta samarbetet med föreningen. Så sa Tony själv till AFC's hemsida: "Det har varit jätteroligt att vara en del av den här tränartrion och det är verkligen ett härligt gäng men det är en utmaning att gå från att ha full kontroll till att vara assisterande. Berättar Tony och fortsätter. - Jag jobbar ju mer än heltid med 16 Weeks of Hell också och ska man då även ta ett sådant här uppdrag vid sidan av, som kräver rätt mycket, så måste allting klaffa". Jag och föreningen önskar Tony lycka till framöver. 

AFC har också hunnit med att spela ett genrep mot seriekollegan FBK Karlstad, som ligger under med 1-0 i paus mot Täby FK, medan jag sitter och skriver detta. Matchen mot FBK på Tunavallen blev en ganska komfortabel sådan för AFC's del. Man vann med 3-0 efter mål av Oliver Markulic, Aleksandar Azizovic och Lee Hanson, ett fullt rättvist resultat sett över 90 minuter. 

Vad man kan förvänta sig av AFC inför 2024 är det nog inte så många som vet. Rent spelmässigt kommer det nog spelas en underhållande fotboll, med ett ganska stort risktagande, men fortfarande på ett strukturerat vis. AFC har bjudit på mycket show i de träningsmatcher man har spelat, och det kommer nog leva vidare med in i seriespel. När Melke Alan fick frågan ifall man var redo för året, i Ettans nykomlingskoll svarade han: "Det har gjorts ett sjukt bra jobb från alla. Från sportchefen Mikael Larsson som satt ihop ledartemat, och haft stor del i att skapa förutsättningarna med spelarna, till att vi har plockat ut spelarna. Jag tycker att om vi får ihop vissa delar under året så kan det bli ett väldigt intressant år.". 

Preimärmotståndet står favorittippade Nordic United FC för. Tro det eller ej, men dom har faktiskt bytt namn flera gånger än AFC, hela åtta gånger. Man grundades som Assyriska FC Babylon 2004, och nu har man 20 år senare lyckats snirkla sig fram till namnet Nordic United FC. Förra året gjorde man sitt starkaste resultat i seriesystemet någonsin, när man lyckades knipa en kvalplats upp till Superettan. Dock förlorade man mot Örgrytes IS över två matcher, och får därmed slåss i Ettan Norra även 2024. Klubbens klättring i seriesystemen de senaste åren har dock varit fyllt med kontroverser. Det har kommit fram att flera i klubbens ledning, samt klubbens huvudtränare är dömda för flera brott, bla olovlig spelverksamhet, hot mot tjänsteman, narkotikabrott mm.  Detta har av förståliga skäl flyttat strålkastarna från klubbens imponerande resultat, till lite mindre imponerande sådana. 

Sportsligt har man rekryterat namntungt inför i år, med bland annat Seth Hellberg, Yoann Fellrath och Filip Rogic. Den sistnämnde är såklart ett namn som klingar lite extra i AFC-sammanhang. Rogic var bla lagakpten när AFC tog steget upp till Allsvenskan 2016. Utöver Rogic finns också Abdel Diarra i Nordics trupp, som spelat i AFC. 

Som alla andra år så har tippningar flugit runt till höger och vänster, bla från Svenska Spel som Ettan själva valt att framhäva som tabelltipset att hänvisa till. Där finns Nordic United på plats nummer tre, och AFC på plats nummer fyra. Dock när jag har lyssnat på många tippningar har de flesta tippat en topp tre bestående av Vasalund, FC Stockholm och Nordic United, och sedan har det varit en bit ned till resten av utmanarna. Det kommer oavsett att bli en mycket spännande säsong, och jag kan inte vänta på att det äntligen ska bli action igen! 

Forza AFC!

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2024-03-29 17:43:41
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna