Bravida Arena, 2023-08-02 19:00

Häcken - KI Klaksvik

Inför: BK Häcken - KÍ Klaksvik

Inför: BK Häcken - KÍ Klaksvik

Häcken står inför en mycket viktig match. Under morgondagen gästas Häcken av Klaksvik i en match som kan bekräfta Europaspel i höst för Häckens del. Nedan finner ni en del tankar inför matchen.

Livsviktig seger mot Elfsborg

Efter en svit på ett par matcher där spelet hackat studsade Häcken tillbaka i helgen, när serieledarna Elfsborg besegrades på Bravida Arena i en minnesvärd match. Inte nog med att Häcken i och med den vinsten är tillbaka i den allsvenska guldstriden, den lär ha bidragit med en stor portion självförtroende till en spelartrupp som hade gått mållösa ur två raka matcher. Bara kvittot att man nyss har besegrat Sveriges för tillfället bästa lag, och dessutom gjort tre mål på dem, kommer att göra så att Häcken går in i returmötet mot Klaksvik med stor entusiasm. 

Defensivt starka motståndare

Jag lämnade den första matchen mot Klaksvik med en känsla av hopplöshet. Utöver Trpcevskis båda offside-mål hade Häcken det svårt att skapa någonting i offensiv väg. Motståndarnas elektriker till målvakt hade det inte direkt svettigt med andra ord. I morgon kommer det vara samma visa. Klaksvik kommer att ligga lågt, vilja komma på kontringar. Det känns livsnödvändigt för Häcken att göra ett tidigt mål, för då kommer motståndarna behöva jaga och därmed kommer det uppstå stora ytor för Häcken att operera på. Dock kommer det inte bli enkelt för Häcken att spräcka nollan på ett motstånd som har hållt nollan i tre raka matcher i årets Europaspel.

En match med en enorm betydelse

Rent ekonomiskt sett är det här den viktigaste matchen i Häckens 83 år långa historia (på sin 83-årsdag!). Vinst skulle bekräfta Europaspel i höst i någon av UEFA:s tre tävlingar. Det skulle vara Häckens allra första gång i en sådan kontext. Tanken av Häcken i Europa är kittlande, men det är även kittlande att tänka på vad detta kan betyda för Häcken över lång sikt. Som sagt är det stora prissummor på spel, men bra resultat i Europa skulle även förbättra Häckens UEFA-koefficient, och därmed göra deras framtida kval till Europaspel enklare.

En anfallare måste fortfarande komma in

Vinsten mot Elfsborg bidrog till att anfallssituationen i Häcken, som tidigare beskrivits som prekär av undertecknad, inte längre känns lika besvärlig längre. Men trots att Sadiq (fram till det röda) och Layouni gjorde det bra som nia i helgens match har jag, och förmodligen inte så många andra, ändrat sig, en anfallare måste in! Inför nästa kvalomgång, vare sig ifall det är UCL eller EL-kval, behöver det finnas en etablerad nia (som inte heter Ola Kamara) på Hisingen, anställd för att göra Häckens mål. 

Bättre mittfältssituation

Glädjande är att Romeo Amane äntligen gör sin comeback i matchtruppen under onsdagen. Dessutom visade Tobias Sana i helgen att han är mycket bättre lämpad för att spela som en innermittfältare, när han imponerade stort mot Elfsborg. En position där vi bara för några dagar sedan såg som en krispunkt ser nu mycket stark ut igen, och det ger Häcken chansen att lägga allt sitt värvningskrut på att rekrytera in en ny anfallare.

Truppen
Brattberg, Abrahamsson, Banozic, Totland, Lunddal, Sandberg, Tebo, Hovland, Hammar, Hodzic, Lund, Sa.Gustafson, Rygaard, Dahbo, Amane, Sana, Brusberg, Layouni, Youssef, Sadiq, Kamara, Trpcevski, Sonko

Potentiell startelva (4-3-3):
Abrahamsson; Lunddal, Hammar, Hovland, Lund; Sa.Gustafson, Rygaard, Sana; Layouni, Sadiq, Sonko

Melvin Malmberg2023-08-01 15:36:32
Author

Fler artiklar om Häcken