Bravida Arena, 2023-11-05 15:00

Häcken - Malmö FF

Inför: BK Häcken - Malmö FF

Inför: BK Häcken - Malmö FF

Under söndagen gör Häcken säsongens sista match på Bravida Arena. Motståndet som väntar är ett guldjagande Malmö FF. Nedan finner ni förutsättningarna inför matchen!

Kriga för heder
Häcken är klart för Europaspel även 2024. I och med Djurgårdens 2-4-förlust mot Sirius under lördagen blev detta ett faktum. Det betyder att Häcken, tabellmässigt, inte har något kvar att spela för i Allsvenskan. Guldet är borta, europaplatsen bärgad. Någonstans är det en lättnad att Häcken tillslut får en topp-tre placering efter en svajig höst. Men samtidigt är det tråkigt att gå miste om en match som denna som potentiellt hade kunnat bli avgörande i guldstriden om Häcken bara hade gjort sitt. Häcken får göra det bästa av situationen, en vinst mot Malmö under söndagen hade säkerligen bidragit med viktigt självförtroende inför torsdagens Europa League-match mot Molde. Dessutom är det alltid skoj att grusa andra lags gulddrömmar, särskilt när det handlar om svensk fotbolls stora stygga varg. 

Den prekära mittfältssituationen
Simon G är sedan tidigare skadad och Rygaard och Amane är båda avstängda i söndagens match efter deras varningar i matchen mot Mjällby förra helgen. Samuel Gustafson är därmed den enda startvana mittfältaren som är tillgänglig till morgondagens match. Det blir mycket spännande att se hur Högmo väljer att formera mittfältet. Att Pontus Dahbo kommer få förtroendet från start är jag rätt säker på, men det blir spännande att se vem som blir den tredje mittfältaren i kedjan. Isak Brusberg och Ishaq Abdulrazak känns båda aktuella att fylla den platsen. Dessutom är Tobias Sana tillbaka i matchtruppen igen efter skadefrånvaro, och mittfältet är en plats där Sana stod för ett gäng bra prestationer i somras. Dessutom är Sigge Jansson tillbaka i matchtruppen igen. Jansson har spenderat hösten i Division 1 med Tvååkers, men är alltså nu tillbaka och tillgänglig för årets sista hemmamatch i Allsvenskan. 

Ett hypertaggat Malmö 
Samtidigt som söndagens match bara är av akademiskt intresse för Häcken är det en match av hög dignitet för Malmö. Skulle Häcken vinna mot Malmö i morgon har Elfsborg chansen att säkra guldet under kvällen, då deras match mot Degerfors har en senare avsparkstid än Malmös match mot Häcken. Vid Häcken-förlust är plötsligt fördelen Malmös, som möter inga mindre än Elfsborg på hemmaplan i den sista omgången. Malmö kommer med andra ord hypertaggade, och möjligen aningen nervösa, till Hisingen. 

Sista (riktiga) hemmamatchen 
Matchen i morgon blir även Häckens sista på Bravida Arena under 2023. Hemmaplansmässigt har det varit ett helt otroligt år. Under året har få kunnat rubba Häcken på Bravida, de enda som har lyckats hittills är Kalmar och Klaksvik. 13 vinster och 45 mål på 14 matcher har det blivit på hemmaplan i Allsvenskan under 2023, vilket är ett helt otroligt facit. Om Häcken ska kunna fortsätta konkurrera i toppen måste det här bli en vana. 

Läget i truppen
Blair Turgott, Valgeir Fredriksson och Filip Trpcevski följer tidigare kommunicerad plan. Ali Youssef har en känning i baksida lår och missar matchen mot Malmö. Även Simon Gustafson missar matchen hemma mot Malmö FF till följd av en känning i baksida lår. Mikkel Rygaard och Romeo Amane missar morgondagens match på grund av disciplinära skäl. 

Truppen:
Abrahamsson, Brattberg, Totland, Hovland, Ousou, Faye, Sandberg, Hodzic, Hammar, Sa.Gustafson, Ishaq, Dahbo, Sana, Brusberg, Jansson, Chilufya, Hrstic, Sonko, Dembe, Layouni

Potentiell startelva (4-3-3):
Abrahamsson; Sandberg, Hammar, Ousou, Totland; Sa. Gustafson, Dahbo, Ishaq; Layouni, Hrstic, Sonko

De fem senaste matcherna lagen emellan
2023: Malmö - Häcken 2-2, Allsvenskan
2022: Häcken - Malmö 2-1, Allsvenskan
2022: Malmö - Häcken 1-2, Allsvenskan
2021: Malmö - Häcken 2-2, Allsvenskan
2021: Häcken - Malmö 1-2, Allsvenskan
 

Melvin Malmberg2023-11-04 20:19:49
Author

Fler artiklar om Häcken