Studenternas, 2022-06-26 15:00

Dalkurd FF - AFC Eskilstuna

Inför Dalkurd - AFC: Vi är tillbaka!
AFC firar 1-0 mot Östersund på vårsäsongen!

Inför Dalkurd - AFC: Vi är tillbaka!

Superettan är tillbaka och AFC gästar Dalkurd på Studenternas.

Superettan återvänder, så angenämt! Ett dilemma, skall vi fortsätta med den välkända frasen? Vi kör! ”AFC är inte favorittippade men känner nog att de kan blanda sig i toppstriden”.

AFC - Det är något speciellt med matcher efter uppehåll. Man vet inte riktigt vad man har att förvänta sig. Sedan AFC Eskilstuna slog Östersunds FK på Tunavallen med 4-1 har man gjort ett nyförvärv, haft sina anfallsstjärna krönt Månadens spelare och spelat en lyckad träningsmatch mot Allsvenskt motstånd.

Amar Mushin, nyförvärvet från Assyriska Jönköping har verkligen tagit Superettan med storm den här säsongen. 10 matcher, 9 mål, tre assist och nu kan han även titulera sig Månadens spelare för Maj. Motiveringen löd: ”AFC-anfallaren gjorde fem nya mål i maj och toppar skytteligan i Superettan - med sina nio baljor!”. De andra två nominerade var Halmstads back-duo Joseph Baffo och Andreas Johansson.

Sedan till nyförvärvet. På onsdagen meddelade AFC Eskilstuna på sin hemsida att Samir Maarouf ansluter till klubben. Enligt mina uppgifter var affären i rullning redan innan säsongen kom igång, men nu är alltså dealen helt klar. Maarouf skriver ett 3,5 års kontrakt med klubben. Det ligger sedan tidigare en intervju med Samir på sidan, kika in den om du inte redan gjort det!

En träningsmatch har man även hunnit med. Eller ja, tekniskt sätt en U-21 match, men både AFC och motståndarna GIF Sundsvall hade sedan tidigare kommit överens om att använda sina A-trupper, och behandla matchen som en A-lagsaffär. I matchen imponerade AFC stort och ägde större delar av tillställningen på Tunavallen. Man kunde lätt tro att AFC var laget med Allsvensk status, inte Sundsvall. Slutresultatet skrevs till 2-0 i hemmalagets favör, målskyttar var Andre Alsanati, och för första gången i AFC-tröjan, Ishak Shamoun.

Genom en intervju med Jawad Al-Jebouri genomförd av Eskilstuna Kuriren kom det i samband med den matchen ut att Sadmir Zekovic inte längre ingår i AFC’s planer. Anfallaren som har gjort 3 mål den här säsongen har fått grönt lyse att lämna klubben efter endast ett halvår i Eskilstuna. Detta eftersom Ashley Coffey nu är tillbaka i spel och AFC har helt enkelt inte råd att ha Zekovic sitta på bänken. Ingen flytt är officiellt klar än, men i dagsläget tränar den tidigare Catania-spelaren inte ens med AFC.

Vad gäller det som kommer förväntar jag mig inga överdrivna förändringar. Jag förmodar att AFC kommer fortsätta med den 4-3-3 som man provade under de senare delarna av vårsäsongen och som gav resultat i matchen mot Östersund, samt träningsmatchen senast. Med Coffey tillbaka finns det dock en chans att Al-Jebouri går tillbaka till ett tvåmanna-anfall. Något som är spännande för AFC är att klubben tidigare försvarare Alex Michel, bror till mittfältare Felix Michel har varit runt klubben under sommaren. Han skall bland annat ha gjort flera träningspass med klubben innan matchen mot Östersund. Enligt uppgifter går hans kontrakt ut med Al-Shahania SC ut den 30 Juni och AFC kan vara ett alternativ för den libanesiska landslagsförsvararen.

Dalkurd - Dalkurd Fotbollförening. Grundades den 26 september 2004 av kurder och spelade sin första seriematch 2005 i Division 6. En förening nästan lika ung som AFC. Klubben har under sin historia haft tre olika hemmaarenor vilket måste vara något form av rekord. Fram till 2017 var Domnarvsvallen i Borlänge klubbens hem. 2018 och 2019 spelade man på Gavlevallen i Gävle och sedan dess har Studenternas varit hemma. Dalkurd håller bland annat rekord för sämst publiksnitt någonsin i både Allsvenskan och Superettan. Hamnade förra året 2:a i Division 1 och kvalade sig upp genom en vinst mot gamla klassiska GAIS. Var inför säsongen tippade på en 14:e plats av ”experterna”.

Inför Superettan 2022 var man nykomling, hade en ny tränare och värvade nya spelare, från konstiga länder så det sjöng om det. Dalibor Savic blev presenterad som ny tränare, man värvade från Estland, Schweiz och Cypern och förlorade med 7-1 på Tunavallen på försäsongen. Hela listan på värvningar ser ut som följer: Rewan Amin (Östersunds FK), Hady Saleh Karim (IFK Haninge), Fabio Dixon (AC Bellizona), Pashang Abdulla (Piteå), Ahmed Awad (Östersunds FK), Andreas Katsantonis (Apoel), Sigitas Olberkis (TJK Legion) och Lukas Browning Lagerfeldt (Örgryte).

Under uppehållet har två nyheter kommit ut ifrån Dalkurds kanaler, delvis att Koen Kostons lämnar Dalkurd efter parterna bröt kontraktet, men också att Amir Azrafshan blir ny huvudtränare. Dalibor Savic eran blev inte så långvarig i Dalkurd, utan den 10 Juni presenterades den tidigare ÖFK tränaren hos Dalkurd. Han har sedan tidigare representerat Dalkurd som både spelare och ledare.

Man har även spelat en träningsmatch under uppehållet, mot Östersund, en match man förlorade 1-3. Jag såg inte matche. Själv men jag har hört att Dalkurd var ganska svaga. Dalkurds trupp är en ganska spännande sådan. Känns lite som ett ”mish-mash” av lite allt möjligt, ihopsatt och sedan har man hoppats att det skall funka. Det finns några bra namn, Kabashi, Montagna, Awad, Amin, Aras, alla duktiga spelare. Bobby Allain i målet som är spännande, kanske av fel anledning. Sedan, ni som läst denna sida tidigare vet att jag är en sucker för ett bra namn, och Dalkurd har en kille som lätt tar sig in i den kategorin. Arash Motaraghebjafarpour. Underbart.

När lagen senast möttes, i Superettan 2020 hade AFC ingen lycka med sig. Man torskade med 5-0 på Studenternas när Coviden var som värst, och 1-0 på Tunavallen. Domaren för dagen är Enzo Vesprini vilket förmodligen inte kommer ge AFC några fördelar…

Dalkurd - AFC Eskilstuna
26 Juni, 15:00
Studenternas IP, Uppsala
Domare - Enzo Vesprini

Isac Vestholmisac.w@live.seTwitter: Isacvestholm2022-06-26 00:52:30
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna