Tele2 Arena, 2022-10-16 15:00

Djurgården - AIK
1 - 2

Inför Djurgårdens IF – AIK
Ett stekhett Stockholmsderby väntar och det är dags för nya Järnkaminer att kliva fram.

Inför Djurgårdens IF – AIK

Under söndagseftermiddagen är det dags för säsongens sista derby när Djurgården tar emot antagonisterna från Solna. Förutom den enorma prestigen som finns i att vinna ett derby står även tre livsviktiga poäng för vardera lag på spel. Forum 1891 ger er förutsättningarna inför ett utsålt och stekhett derby.

Efter två raka förluster i Allsvenskan är det kniven mot strupen för Blåränderna inför söndagens heta batalj. AIK, som dessvärre varit ett mardrömsmotstånd de senaste åren, står på andra sidan.

AIK:s säsong – en berg- och dalbana
AIK har möjligheten att vara grus i maskineriet i Djurgårdens guldjakt samtidigt som man själva jagar Europaplats. Det är med andra ord ett laddat motståndarlag som Kim och "Tolles" mannar ställs mot under söndagen. AIK inledde säsongen starkt, men efter sommaruppehållet har laget gått tyngre. Laget var tydligt påverkat av det täta spelschemat under sommaren och efter en svag period resultat- och spelmässigt sparkades Bartosz Grzelak. Tog över skutan gjorde Henok Goitom, som inledde starkt med en vinst borta mot IFK Norrköping, men därefter har det gått tyngre spelmässigt. Goitom har lett laget i sju allsvenska matcher och klubben har under hans ledning tagit tre vinster (Norrköping, Sundsvall och Helsingborg), tre oavgjorda (Hammarby, Degerfors och Sirius) och en förlust (Varberg).

AIK huserar för tillfället på en femteplats i den allsvenska tabellen, fyra poäng bakom Djurgården som ligger på en andraplats. Argentinaren Nicolas Stefanelli trivs bra i derbyn och är även lagets bästa målskytt hittills den här säsongen med sju gjorda mål. I övrigt bör Djurgården se upp med Bilal Hussein, Sebastian Larsson, Erick Otieno, John Guidetti och Yasin Ayari som alla är duktiga spelare som kan ställa till det.

Djurgården har haft det väldigt jobbigt mot den värsta rivalen de senaste tio åren. Blåränderna vann mot AIK så sent som under ”Coronasäsongen” 2020, men det var mer av ett undantag i en oerhört dyster trend. Det är svårt att säga varför Djurgården haft så svårt för ”Gnaget” som man haft det, men tydligt för de flesta är att det uppkommit en mental spärr för Djurgården mot de gulsvarta antagonisterna.

Tränare Thomas Lagerlöf hade följande att säga till dif.se om AIK:

– Jämfört med tidigare har de varit lite mer framåtlutade på sistone. De försöker pressa lite aggressivare och lägger mer energi i återerövringen. Det är den skillnad som har märkts mest hittills, även om allt sådant går i perioder. Sedan är de bra på att få in mycket folk i boxen när det vankas inläggslägen och liknande, det har de ju alltid varit. Utöver det har de ett stabilt försvarsspel, de har släppt in lite mer mål i år än de brukar men det är fortfarande ett stabilt lag sett till defensiven.

Skavanker i truppen
Djurgården har gått som tåget i Conference Leagues-gruppspel och är redan klart för avancemang från gruppen trots att två matcher återstår. I torsdagskväll tog man emot belgiska Gent på Tele2 Arena och gick segrande ur den bataljen med 4-2 efter en mycket imponerande insats av yttrarna Joel Asoro och Gustav Wikheim, som båda varit formsvaga dessförinnan. En historisk bedrift av Blåränderna som tränare Lagerlöf kommenterade med följande uttalande:

– Vi visste ju när vi såg lottningen att alla de här lagen kan vi faktiskt slå om vi gör en riktigt bra prestation, även om vi var sämst rankade i gruppen. Nu har vi gjort det flera gånger och lyckats vinna tre av fyra matcher, så det är en fantastisk prestation av laget, säger Lagerlöf till dif.se.

Det finns en del skavanker i truppen. Både Hampus Finndell och Rasmus Schüller utgick skadade i seriefinalen mot BK Häcken förra veckan, Schüller är tillbaka i truppen medan Finndell missar matchen. I mötet med Gent i torsdags så utgick Hjalmar Ekdal med en känning och även han är utanför truppen. Samtidigt som Ekdal byttes ut låg mittbackskollegan Marcus Danielson ner efter en tuff smäll mot ryggen (men som även såg ut att skada nacken och huvudet i fallet). Danielson spelade klart matchen och stod för en fantastisk insats, men det har ryktats om att Danielson kan missa derbyt då smällen tagit hårt. Danielson är med i truppen, men det återstår att se huruvida han startar eller ej. Ryske målvakten Aleksandr Vasyutin missar även han derbyt på grund av en skada han ådrog sig sent i mötet med Gent.

Tränare Lagerlöf kommenterade även läget i truppen inför derbyt till dif.se:

– Det var en tuff match i torsdags så vi har en del skavanker som vi bearbetar och återhämtar oss ifrån. Det kanske blir så att några spelare inte kommer till spel, vi får avvakta framåt och se hur det ser ut.

Djurgården bör ställa upp med Jacob Widell Zetterström i mål, med Piotr Johansson på högerbacksplatsen och så lär Löfgren och Danielson bilda mittbackspar samtidigt som Elias Andersson borde starta på vänsterbacksplatsen. Kommer inte Danielson till start kan det bli så att Johansson flyttar ett snäpp inåt i planen och tar den andra mittbacksplatsen medan Haris Radetinac tar högerbacksplatsen. På mittfältet lär kapten Magnus Eriksson, Rasmus Schüller och Emmanuel Banda starta. Både Joel Asoro och Gustav Wikheim visade mycket fin form mot Gent i torsdags kväll och det skulle vara anmärkningsvärt att lämna någon av de två spelarna utanför startelvan, men Haris Radetinac trivs i matcher med tufft närkampsspel som derbyn brukar bli och kan även han mycket väl få starta. Victor Edvardsen bör få starta centralt i anfallet.

Piotr Johansson och Besard Sabovic missar nästa match mot Malmö om de drar på sig gula kort i derbyt.

Matchstart: 15:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+

* * *

Vänder Djurgården sin dystra trend mot Gnaget? Vilka startar matchen? Diskutera gärna i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton.

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342022-10-15 16:15:00
Author

Fler artiklar om Djurgården