Intill Fyrisån: Inget slutspel, i år igen.

"9 raka uttåg" så skrev lokaltidningens Daniel Meisels efter matchen mot IFK Norrköping i Svenska Cupen. Och det är lite dystert att vi inte kommit till slutspel i Cupen sedan vi var nykomlingar i Superettan. Men matchen i sig var helt klart ett fall framåt.

Länge har vi längtat på ett riktigt cupäventyr, allt som ofta faller det på målsnöret eller så hade vi aldrig en chans, så har det känts alla år jag har varit med som aktiv supporter, jag lyckades missa slutspelsäventyret 2013, men roligt nog var min allra första match på ståplatsläktaren(fina sektion A på Gamla studan) 2014 när Elfsborg körde över oss med 4-1. Det var 1 maj och jag hade precis gått i tåg. Lite, bara lite, bakfull från gårdagen, ty valborg är borgerligt.
Matchen minns jag inte mycket av annat än att vi förlorade, men jag minns hur jävla kul det var att stå i klacken. Då såg den annorlunda ut, mindre. Många komplicerade ramsor, men roliga, roligast var folket runtikring mig, som skrek det ena och det andra till domare och motståndare. Jag gillar vår klack idag, inte minst för att jag är en del av den, den är röjig som fan och är värdig Sveriges vackraste och anrikaste stad. Jag förstår folk som känner sig lite utprejade, out with the old in with the new, men det finns plats för mångfald i vår klack, Arkens Gärde är stort.

Men för att inte sväva iväg så kan vi väl ta och gå igenom matchen. Första 10 såg vi pigga ut, Norrköping såg lite yrvakna ut, men sen tappade vi greppet om matchen helt, slarvar till och de kan göra 0-1.
Halvtid, jag kränger merch, kommer ner på läktaren lite senare och hinner inte se första minuterna av andra halvlek, men precis i tid till att se Joakim Persson knorra in bollen till 1-1, vilda kramar delas ut till alla i närheten. Sen följer en sekvens där vi ser otroligt bra ut med 3 chanser på raken, varav en räddas på mållinjen. Vi känns ruskigt farliga. Nyförvärvet Salech ser riktigt bra ut, redan i de första minuterna av matchen var det någon som sa "Vilken jävla beast vi har värvat" och jag kan inget annat än att hålla med. Jag har skrikit mig hes efter en riktig targetspelare sedan Moses Ogbu. Matchen fortsätter som det gör i ett böljande spel med lite chanser åt olika håll. En och annan straffsitutation men vi återkommer till domarna sen. Älskvärde Kitten får rött kort, Norrköping gör 1-2. Där och då tänkte jag; nu är det kört.

Men Yousef Salech ville annat. Bara 3 minuter efter deras ledningsmål gör han sitt första mål i Sirius, scenes! Det glöder på läktaren, klacken låter högre och högre. Vårt cupäventyr levde vidare, i några minuter, vi trycker på, Andreas Murbeck byts in och vi får två jättar att tjonga bollar på. Norrköping får inte ens ha bollen sista 10. Då sätter sig vår gamla back Ssewankambo ner, han var väl lite trött, någon till spelare får kramp. 6 minuters tilläggstid, men Peking håller undan till slut, och går som segrare ur gruppen. Och så var det kört på riktigt.
Men vi såg mycket, mycket bättre ut än matchen mot Brage, det fanns en likhet till hur vi spelade förra hösten, det känns som att vi bara behöver några fler matcher så kommer vi ha en maskin som rullar på, vinner det vi ska vinna och lite därtill.

Nu är det bara att vänta in seriestarten igen, vårsol och box-fresh sneakers.

Domaren då:
Det skanderades mot domaren efter och folk var märkbart irriterade. al-Hakim har aldrig haft ett särskilt gott rykte i Siriuskretsar. Jag minns det röda kortet på Ian Sirelius i premiären mot Hamamrby 2018. 2 straffar och ett rött kort till Ian för en liten touch, kom igen.
Domare kan vara hur bra som helst i sin bedömning men i mina ögon borde man ha någon slags känsla för vad som är rättvisa bedömningar, antingen dömer du rättvist åt båda håll eller så dömer du orättvist åt båda håll. Svenska domare har en tendens att alltför ofta visa att de inte kan döma rättvist. Storlagsfördel brukar det heta, det är ändå lite sjukt att vi bara accepterar att det är så, är det ett svenskt Calciopoli som vi har att göra med eller?
Samtidigt som svenska domare lobbar för att införa VAR. Om ni inte kan döma rättvist på plan så kommer ni inte kunna döma rättvist med VAR heller så ni kan ju sluta jobba in det, Svenska domarkåren, vi vill inte ha det här. Har hört argument som att svenska domare inte blir slagkraftiga ute i Europa om de inte har erfarenhet av VAR, vi ska väl inte behöva lida för att ni ska bygga på ert jävla CV. Al-Hakims insats i måndags var usel rentutsagt, och jag kan ärligt inte minnas när hans insatser inte varit usla.
Men det är skitsamma, för vi ska inte vinna på att en domare är bra eller dålig, vi ska vinna på egen merit.