Strandvallen, 2023-08-14 19:00

Mjällby - Malmö FF
1 - 0

Mjällby-MFF 1-0: Malmö dominerar utan skärpa

Mjällby-MFF 1-0: Malmö dominerar utan skärpa

Varje säsong kommer det en match när man är helt överlägsen men ändå förlorar. Här kom den. Några ögonblicks förlorad koncentration på ett par man tillsammans med ineffektivitet i straffområdet ger ett väl kämpande Mjällby alla tre poängen.


I kväll hade vi kunnat ta tillbaka serieledningen. Faktum är att det hade räckt med oavgjort, så länge vi gjort sju mål. Och det fanns anledning att vara optimistisk innan avspark.

Malmö kommer till start med en riktigt stark startelva, och dessutom med starka kort på bänken. Kolla bara:

                          Thelin
              Ali      Nanasi      Jörgensen
              Berg Johnsen       Pena
Busanello   Cornelius    Jansson     Ceesay
                             Dahlin


Bortalaget tar med stöd av dryga tusentalet inresta fans genast kommandot, det märks att spelarna bestämt sig för att inte hamna i det tempofattiga spelet man visade i hemmaförlusten mot Mjällby tidigare i somras.

Sebastian Jörgensen får ett ganska fritt läge i tredje minuten, och i efterspelet dundrar Ali ett inspel från högerkanten över från ett läge mitt i straffområdet. Detta är Malmös bästa chanser, men genom halvleken kommer en ganska jämn ström av himmelsblå chansungar. Ofta kommer man in djupt i straffområdet från kanten, men Mjällby är skickliga på att rensa undan det mesta till hörna.

Det är sällan matchbilden är så konstant genom en hel halvlek. Malmö dominerar i bollinnehav och i offensiva möjligheter. Jämfört med tidigare under säsongen varieras spelet mer, det kommer flera vassa bollar i djupled från egen planhalva. Men alltför sällan lyckas de himmelsblå med det där lilla extra som behövs för att forcera en köttmur av naturaliserade listerländare
Mjällbys matchplan är att vara kompakta, störa Malmös konstruktiva spelare med hårt bemötande över gränsen, samt att hoppas på kontringar och fasta situationer. Det går egentligen inte så bra, hemmalaget hotar nästan aldrig.

Lik förbannat. Joseph Ceesay orsakar en frispark på sin högerkant, som visserligen ser billig ut men ändå är onödig. Evigt unge David Löfquist slår en fin hörna som resulterar i hemmaledning efter att Pontus Jansson missat att nicka undan bollen samtidigt som Ceesay inte lyckas hålla undan målnickaren Herman Johansson. En dödssynd för försvarare är att bli bolltittande. Här går tyvärr Joseph för långt åt andra hållet och glömmer bort att alls titta på bollen när den kommer.

Rätt bra halvlek. Saknas det sista lilla i anfallsspelet. Några missbedömningar i samma defensiva sekvens. Det räcker ibland för att ligga under.


Den andra halvleken är ett enda långt strupgrepp från Malmö. Men ett mjukt strypgrepp, ett sån’t där som bara skapar en lätt yrsel,  som nästan kan upplevas som ett trevligt rus för den drabbade.

Mjällby kommer nästan inte över halva plan, men med ett samlat lag kring straffområdet blir det ändå svårt för ett på många sätt överlägset Malmö att hitta in.

Mot slutet av halvleken byts i tur och ordning Rieks, Vecchia och Skogmar (!) in mot en för dagen ganska osynlig Jörgensen, Ceesay och Pena. Slutkvarten är svår att beskriva i termer av positioner, mer än att Malmö har väldigt få spelare i försvarslinjen. Discoverys kommentatorer frågar sig varför inte Pontus Jansson flyttas upp i anfallet i slutminuterna.



Matchens spelare är Taha Ali, som är inblandad det mesta i chansväg. Högerbacken Herman Johansson blir tvungen att byta sida i första halvlek efter att dragit på sig ett av Mjällbys totalt fyra gula kort när Taha-karusellen snurrade alldeles för fort för honom.

Delvis på grund av att Ali har så mycket boll är inte Sebastian Nanasi lika dominant som vi sett honom den senaste månaden.
Roligt att se Stefano Vecchia på plan igen, även om det inte blev mer en än dryg kvart. Intressant är också att Rydström väljer ynglingen Adrian Skogmar när Pena har sprungit sig trött med några minuter kvar och mycket står på spel.

Naturligtvis är det en storspelande Noah Eile som står på mållinjen och nickar bort ett närskott från Ali i den 63e minuten.


Efter matchen konstaterar Pontus Jansson att man pratat om hur viktigt det är med fasta situationer, men att det ändå är där matchen förloras. Han hänvisar också till den statistik som visar hur överlägset Malmö varit.

Statistiken från Discovery med Malmös siffror först:
Expected goals:                                        2,73-0,32
Avslut:                                                      25-2
Avslut på mål:                                          12-1
Tillfällen i offensivt straffområde:             26-4.

Även Henrik Rydström är tämligen samlad trots förlusten, saknar framför allt kvalitet i inspel och avslut.
-Vi gör en bra match, även om jag vet att man inte ska säga det när man förlorat.

Jag gillar att coach Rydström inte tar den lätta vägen här och visar upp ett korrekt mått av besvikelse för fansen bara för sakens skull. För ibland förlorar man trots att man är bättre. Och då ska man heller inte göra några större förändringar för framtiden. Vågar vi lita på spelet ser det trots den bittra smaken i mun just nu väldig ljust ut för MFF inför höstspurten.
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2023-08-14 21:48:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Blått en Podd: Stannar Rydström?????