Lagbanner
En matchdag i Brottby

En matchdag i Brottby

Nio timmar i Brottby sätter sina spår. När matchen var slut kändes benen som gelé men det var värt ansträngningen. Många intryck från dagen som inte bara handlade om fotboll.

Jag satte mig i bilen vid elvatiden för att åka till den lilla byn Brottby. Hade tidigt planerat att innan matchen åka till naturreservatet Angarnsjöängen innan matchen. Hux flux var jag framme i den lilla byn, och hux flux var den lilla byn slut och jag var ute på landet igen. Det var bara att vända och åka tillbaka. Visste att jag var tvungen att äta lunch för att ta mig igenom dagen, och hittade ett lite café som serverade mat. Givetvis fanns det reklam för århundradets match för bygden. Efter en stund hörde jag hur det snackades fotboll bordet bredvid. Det var då givetvis Brottbys matcharrangörer som planerade matchen. Det var speaker Mattias som redan intervjuats på den här sidan, ordförande och mediansvarig med flera. Den lilla division fyra klubben visste redan vid lunchtid att historia skulle skrivas den här dagen. De var säkra på att deras publikrekord på 350 personer skulle slås, men frågan var med hur hur mycket.

Efter magen fått sitt var det dax att åka ca tio minuters bilfärd till ett fantastisk fågelreservat. Cirka 250 fågelarter har observerats där. Gick knappt sju kilometer runt sjön och träskmarken, men det kändes som drygt en mil i den oländiga terrängen. Jag såg tranor, sångsvan, ormvråk, änder, häger och hundratals gäss som flög över stråk på himlen. På grund av strandskydd var det svårt att komma tillräckligt nära för att ta kort. Men omgivningen var magiskt vacker som till exempel så här:

Efter två timmar kändes det otroligt skönt att sitta i bilen och ta en kopp kaffe innan jag åkte tillbaka. Jag visste att mina drygt 60-åriga ben skulle utsättas för nya prov, eftersom arenan där matchen skulle spelas inte hade några sittplatser. När jag hade parkerat bilen vem kommer inte då strax efter tillsammans med sin fru, om inte ambassadören från Motala. Calle Ågren heter han som många av er vet. En stund senare så är vi cirka 35 exilsnokar som samlades under vår flagga, och ställde oss tillrätta. Speaker Mattias ropar ut till hela arenan: ”Nu kommer Exilsnokarna in till arenan...!” Lokalpressen skulle fota flaggan och snacka med undertecknad. Ett sådant mottagande har vi aldrig fått förut. Jag kände mig både stolt och glad i det ögonblicket! När spelarna kom in ropade vi deras namn och de vinkade glatt tillbaka. Vi hade den i särklass största flaggan inne på arenan.

Strax innan avspark ropar speakern ut till till IFK Norrköping: ”Tänk nu på att det är spel mot två mål...!” Lilla Brottby var heroiska i början. Det skiljer fem divisioner mellan lagen, och ändå höll de nollan i lite drygt 20 minuter. Men sen rann det iväg fyra mål hann det bli innan Brottbyspelarna fick en välförtjänt paus. Målen gjordes av Kalle, Ante, Jordan och Johannes.

Sen fortsatte det än värre i andra halvlek. Det låter helt sjukt att säga det, men kanske var Brottbys målvakt i mitt tycke en av de fem bästa på planen! Utan honom hade matchen kunnat sluta med 15-0 men nu slutade det med att IFK gjorde sex mål till i andra halvlek. Målskyttar i nämnd ordning Jordan, Kalle, Jordan, danske Alexander, svenske Alexander, och vår svenske Alexander fick sätta tian. Då ska man betänka att Jordan hade både en stolpträff och en ribbträff. Faktum är att detta var IFK Norrköpings största cupvinst genom tiderna. Men hatten av för Brottby vars by har cirka 2-300 invånare beroende på hur man räknar. En fantastiskt väl genomfört arrangemang som platsar flera divisioner högre. På många sätt är det här när fotboll är som bäst. Grabbarna som jobbar på dagen och tränar på kvällen får chansen att mäta sig med de stora grabbarna. Klubben låg i division fem förra året, och är nu och nosar på avancemang till trean. Det var någon som sa att deras duktiga målvakt Johan Lundmark jobbade som målare! Är det sant är det helt otroligt!

Efter matchen fick jag en lite drygt tre minuter lång videointervju med Jordan Larsson.

Den kan ni se och höra på länken nedan. Intervjun fick ett abrubt slut, men jag säger som Jordan själv sa, jag kan inte göra mer än så:
https://www.youtube.com/watch?v=SFh68KF2eSY

I bilen hem tog jag med mig tre exilsnokar bland annat vår ordförande och vår fanbärare. Vi kunde konstatera att Brottby slog sitt publikrekord med bred marginal. Drygt 1900 betalande personer såg matchen. De slog inte bara sitt publikrekord utan kommunrekordet. Det gamla prick 1900 då Vallentuna mötte Halmstad i Svenska Cupen. Man kan bara sluta den här artikel på ett sätt

LÄNGE LEVE SVENSKA CUPEN OCH MOT ETT CUPGULD FÖR PEKING 2019

Fotnot: 
Om du som läser det här också vill bli en äkta Exilsnok gå in på vår hemsida http://www.exilsnokarna.se/
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2018-08-24 10:45:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Höstrysaren fortsätter för Peking!
Bottenbetyg efter bottennappet mot Blåvitt
Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås