0 - 1

Offensiva byten blev nyckeln för Sirius
Sugita kramas om av sina lagkamrater efter att ha brutit måltorkan

Ett revanschsuget Sirius åkte till Platinum Cars Arena i hopp om att fortsätta spela den fina fotboll som man visat upp i de senaste matcherna och succé blev det. Med Yukiya Sugitas återfödelse och Daniel Bäckströms taktiska utklassning så var det inga tvivel om vilket lag som förtjänade åka hem med 3 poäng.

Sirius behövde klara sig utan både Laorent Shabani och Marcus Mathisen som blev avstängda i senaste matchen mot IFK Göteborg samt Moustafa Zeidan och Herman Sjögrell som stod med på frånvarolistan.

Det var många frågetecken om hur Sirius skulle starta. Skulle man spela med en fyrbackslinje eller flytta ner Jamie Roche till en trebackslinje? Det hela slutade med att det blev en trebackslinje där Filip Rogic fick vikariera som mittback samt att Johan Karlsson fick spela på vänsterkanten.

I den första halvleken så är Norrköping helt klart det bättre laget. Det klart farligaste läget i matchen hade Jacob Ortmark som får bollen i straffområdet och avlossar ett skott som David Mitov Nilsson styr över ribban. Sirius har också några farliga lägen. Jamie Roche med ett skott utanför straffområdet som tar på Wahlqvist och går precis utanför målvakten Oscar Janssons högerstolpe. Filip Rogic hade också ett farligt läge där han slår ett inlägg som går mot mål där Oscar Jansson tvingas att göra en parad.

Bäckström var minst sagt inte nöjd efter den första halvleken och genomförde två stycken byten inför den andra där Edi Sylisufaj och Adam Hellborg klev av och Yukiya Sugita och Filip Olsson fick komma in. Effekten av bytena märktes direkt. Sirius skapar många fler offensiva ytor när man spelar med Bjarnason, Karlsson Lagemyr och Sugita samtidigt på planen.

Sirius öppnar starkt i den andra halvleken och ser hungrigare ut än vad man gjorde i den första. I 55:e minuten så spelar Sugita ut bollen till kanten och Johan Karlsson som kan ta sig in i straffområdet och skjuta, men skottet styrs av Norrköpings Ekpolo och går i ribban och ner på mållinjen innan Egzon Binaku kan rensa bollen ut till hörna för Sirius. Sirius behåller bollen på Norrköpings planhalva och i den 57:e minuten så slår Patrik Karlsson Lagemyr ett inlägg som Viktor Agardius nickar undan, men bollen landar precis utanför straffområdet hos Yukiya Sugita som tar ner den på bröstet och smäller upp bollen i nättaket via Oscar Jansson. Bortsett från Uchennas självmål som Sugita ordnade mot BK Häcken i våras så var det hans första allsvenska mål sedan den 4:e Oktober 2020 mot just IFK Norrköping. Dryga kvarten senare så får Sirius chansen igen. Sugita hittar fram till Bjarnason på högerkanten som slår en passning in i mitten till Kouakou som avslutar men Oscar Jansson gör en superfin räddning och bollen går ut till hörna. Ett drömläge som hade kunnat bli spiken i kistan.

I den 77:e minuten så genomförde Daniel Bäckström ett defensivt byte. Patrik Karlsson Lagemyr har sprungit färdigt och in kommer den Sierra leonesiska landslagsmannen Kevin Wright.

Jonathan Levi driver bollen från mittplan fram till straffområdet och spelar till Lucas Lima som tar sig förbi Kristopher Da Graca men den vikarierande mittbacken Filip Rogic lyckas bryta bollen med en fin glidtackling innan Lima lyckas komma till avslut. Norrköping försöker komma till klara lägen men Sirius försvar är kompakt och låter de inte passera.

Med 3 minuter kvar av ordinarie matchtid så genomförde Daniel Bäckström med ett leende på läpparna sitt sista byte. Ut går islänningen Aron Bjarnason och in kommer trotjänaren Karl Larson.

Fjärdedomaren visar att det är 3 minuter kvar av matchen samtidigt som Norrköping har en frispark i fint inläggsläge. Levi lyfter in bollen som nickas bort av Roche och landar hos Wright som får den på armen och sedan rensar bollen och supportrarna ropar efter straff men det blir bara ett inkast för Norrköping.
Vid 93:16 på klockan så blåser Kristoffer Karlsson av matchen och Bäckström springer in på planen jublandes och kramar om sina spelare.
Matchhjälten Yukiya Sugita fick trotsa sin blyghet när Karl Larson sätter på honom solglasögen och knuffas fram av lagkamraterna för att leda firandet med supportrarna.