Spelar- och tränarbetyg efter förlust mot HBK

Spelar- och tränarbetyg efter förlust mot HBK

Det fanns förväntningar på ett Hammarby som stundtals gjorde en riktigt bra match borta mot Häcken för bara fyra dagar sedan, men de kom på skam redan i den första minuten. Insatsen på Örjans vall var inget annat än en kollektiv kollaps, en insats så förlamande svag att man fick gnugga sig i ögonen. Månadslöner borde dras tillbaka och stora speglar sättas upp på Årsta, för nu är goda råd dyra.

Oliver Dovin – 1.5
Fortsatt trygg i sitt helhetsagerande. Nästan lika övergiven som en mobbad på en skolgård av sitt för kvällen frånvarande försvar, så kunde han inte göra speciellt mycket åt de olyckliga baklängesmålen. Det måste vara oerhört frustrerande för en målvakt att gång efter annan tvingas kapitulera på grund av andras lojhet och man kan stilla undra hur länge till han vill vara med om det. Det lär inte saknas internationella intressen.

Markus Karlsson – 1.5
Första matchen från start i Allsvenskan för året och en av få som kommer undan med godkänt. Ingen enastående match och alldeles för många felriktade uppspel när det skulle lyftas högt för att komma bakom hallänningarnas försvarslinjer, men i övrigt sedvanligt lugn och trygg med bollen. Kommer undan någorlunda med hedern i behåll. Det kan visa sig både värdefullt och avgörande att vi åtminstone har en positiv konkurrenssituation på högerbackspositionen i kampen för att undvika bottenstrid i år, eller befinna oss helt indragna i en.

Edvin Kurtulus – 1.5
Är en av de tongivande spelare i truppen som helt enkelt måste visa på auktoritet när ingenting stämmer. Gjorde en riktigt hyfsad match på Hisingen och tecken tydde på att han var på g, men var nu tillbaka på ruta ett. ”Spring eller byt”-ilskan lyser med sin frånvaro och om det inte varit för det minnesvärda i att lillebror Bleon, blott 16 år, fick göra allsvensk debut för i motståndarlaget skulle han med säkerhet kasta denna match i soptunnan i modern svensk fotbollshistorias mörkaste gränd.

Pavle Vagic´ – 1
Får märkligt nog fortsatt förtroende som mittlås och det blir allt tydligare att just den positionen inte är hans naturliga. Ödesdigra bolltapp, övermod gränsande till att förvandla backlinjen till en veritabel krigszon och orsakar dessutom det andra baklängesmålet. Vi kan med rätta ifrågasätta varför Kim Hellberg låter grundtrygge Mads Fenger sitta på bänken, för detta är oacceptabelt. Ut skadad i 59:e.

Shaquille Pinas – 1
Svarade även han för en säsongsuppryckning mot betydligt vassare gulsvart motstånd i söndags, men här var det stopp. Sent in i en duell redan efter femton minuter drog han på sig en solklart smält ostskiva, vilket var det mest uppseendeväckande för aftonen. Blev inte heller speciellt mycket bättre då han fick kliva in som mittback. Med tanke på att Marc Llinares stod för ett i det torftiga sammanhanget piggt inhopp kanske det är läge för namnbyte på den bakre vänstersidan.

Fredrik Hammar – 1.5
Som vanligt den energi och synlighet som man egentligen kan kräva av en ledare/lagkapten. Vinner några viktiga duellspel och har ett riktigt vasst avslut i minut 36 som tvingar Rönning till en teveräddning, vilket jag hoppades skulle bli en väckerklocka för den sömniga omgivningen, men någonstans hade jag förväntat mig ännu mer mot ett motstånd som just Halmstad. Får vid första anblicken ett hjärnsläpp i upprinnelsen till Halmstads ledningsmål i första halvlekens slutskede, men en närmare titt på reprisbilderna visar att felet inte var hans utan just kapten Besaras.

Nahir Besara – 1
Exakt hur Nahir i omklädningsrummen visar på de ledaregenskaper som åligger en utsedd lagkapten har jag inte den blekaste aning om, men på planen märks de sällan. Man förväntar sig något helt annat och tydligare agerande, att han skall kliva fram när spelet som i år gång på gång hackar. Han är då han kommer upp i nivå en fantastisk fotbollsspelare, vilket syntes i en eller ett par passningssekvenser, men i stort var det trubbigt. Det kan naturligtvis vara svårt att samla tankarna direkt efter slutsignalen, men att som Nahir dessutom påstå för en kvällstidning att Hammarby i den här tillställningen ”styrde och ställde” känns mer som en örfil mot övriga betraktare och man undrar stilla vilken match han själv mentalt egentligen deltog i.

Oscar Johansson Shellhas – 1.5
Skall ha åtminstone lite cred för ett par absolut nödvändiga brytningar i eget straffområde, samt löpningar utan boll, men är precis som resten av laget beroende av att samtliga gör sitt jobb. Jag ställer mig också väldigt tveksam till beslutet att placera honom defensivt. Tidigare matcher har visat att han passar bättre i en mer framåtlutad position.

Montader Madjed – 1
Fick inte till det heller i sin första allsvenska start för året. Inget presspel, slarvigt kladdande med bollen som ger Halmstad riskabla omställningar och förlorar ideligen sin kant. Svarar för ett enda bra initiativ som avslutas med skott, men är annars osynlig. Med Viktor Djukanovic utanför truppen och en befarad allvarlig skada på Jusef Erabi – två stycken som dessutom ryktas bort redan i sommarfönstret – ser vår anfallsbesättning direkt svag ut. Är jag orolig? Enormt bekymrad.

Jusef Erabi – 1
Vi vet vilka kvaliteter Jusef besitter, men trots tidigare tendenser vill det inte riktigt lossna. Å andra sidan ett hopplöst läge för vår kanske viktigaste anfallsspelare eftersom han knappt får någon boll att jobba med utan mest tvingas försöka bevaka den i väntan på de osynliga unga män som är tänkta att vara hans lagkamrater. Åkte på en ordentlig smäll i duell med Rönning, landade fel och tycktes vrida knäet och tvingades lämna planen i smärtor. Vi kan bara be en innerlig bön om att skadan inte är av det allvarligare slaget.

Dennis Gul – 1.5
Fart och kraft efterlyses i det offensiva spelet och Dennis försöker förvisso visa på just detta. Sägs vara outstanding på träningarna på Årsta, men det är i spel mot sina egna lagkamrater vars brister han väl känner till. Mot mer cyniska motståndare kommer han ofta till korta. Betyget är svagt, men han visade trots allt upp vilja till skillnad från de flesta andra.

Inhoppare:

Marc Llinares – 1.5
Inbytt efter knappa timmen då Vagic´ klev av skadad och hann med att visa på den energi och kreativitet som saknades i övrigt. Oerhört glädjande att han är tillbaka efter sin skada för med sin något aviga teknik och ofta briljanta vänsterfot är han mer svårläst för motståndarna än kollega Shaq, som i och för sig har andra kvaliteter.

Tesfaldet Tekie – 1.5
Inbytt i 66:e. Säkert skönt för Tekie att få tråckla in reduceringen som gav åtminstone skuggan av förhoppningar i slutskedet, därav överbetyget. Bidrog i övrigt inte till någon forcering, men det var han sannerligen inte ensam om.

Bazoumana Touré – 2
Inbytt i 66:e. Skall vi spekulera i framtidsnamn sett till den trupp som finns tillgänglig är den ivorianske 18-åringen definitivt ett av dem. Femårskontrakt har undertecknats och detta kan bli ett verkligt lyckat drag. Vill mycket, såklart, och det blir väl inte alltid helt klockrent, men skapar betydligt mer oreda i Halmstads försvar än Montader Madjed. Lovande.

Hampus Skoglund – 1.5
Inbytt i 80:e. Visar under den korta speltiden återigen vilka stora kliv han har tagit i sin utveckling. Försöker bidra till en slutforcering – som emellertid aldrig kommer – och är en av få som inte behöver skämmas.

Abdelrahman Boudah – 1
Inbytt i 80:e. Helt osynlig. Som sagt, att Hammarby anno 2024 saknar anfallsalternativ är smärtsamt att beskåda.

Kim Hellberg & David Sellini – 1
Man har fått en tuff start på såväl säsongen som med implementerande av sin spelidé. De två är givetvis inte ensamt ansvariga för den totalt sett misslyckade inledningen av sejouren i Hammarby – det åligger även spelarna både individuellt och som kollektiv, och inte minst styrelsen som inte har gett dem tillräckligt med verktyg för att snabbare kunna nå resultat. Att matchcoachningen, till skillnad från i fallet med HBK:s Magnus Haglund, inte syns röken av är dock direkt underkänt och nu är vi alltså där jag befarade att vi skulle hamna efter Häcken, i ett tabellens ödeland, vilket innebär att segrar i stort sett är ett krav i de kommande två hemmamatcherna mot Västerås SK och IFK Värnamo. Frågan måste ställas: Har Hammarby, satt under rejäl press, vad som krävs för att leverera detta? Sett till gårdagen är tvivlet starkt.


Per Planhammar
 

Per Planhammar2024-04-26 06:38:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona