fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 123050 | Medlemmar: 183805

Kom ihåg mig
Analys Vem ska bli lagkapten?
Marcus Högström har goda chanser att bli lagkapten.

Analys: Vem ska bli lagkapten?

Efter att Calle Ridderwall och Djurgården valt att gå skilda vägar står just nu truppen utan lagkapten. Frågan är vem som är bäst lämpad för den viktiga rollen?

Värvningen av Calle Ridderwall blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Anfallaren handplockades till Djurgården för att producera mycket poäng – men hamnade istället i en mer undanskymd roll som grovjobbare och ledargestalt. Efter två år i DIF-tröjan valde Ridderwall och klubben att gå skilda vägar, vilket lämnar oss utan lagkapten inför den kommande säsongen.

Den verkligheten väcker självklart frågan vem som kan tänkas vara den perfekta spelaren att ta över rollen som innebär en stor ära – men också en hel del press. Om vi tar en titt på truppen finns det flera namn som skulle passa bra för uppdraget. Efter viss gallring, där yngre och oerfarna spelare plockats bort, växer ändå flera kandidater fram. Låt oss syna de tänkbara spelarna lite mer ingående.

TÄNKBARA KANDIDATER

Marcus Högström

Talar för: 
Har egentligen alla kvalitéer som en kapten behöver för att vara framgångsrik. Leder laget på isen med sin rejäla spelstil, gör viktiga poäng, lassar otroligt mycket speltid och har ett pumpande hjärta för klubben. Är dessutom en bra pådrivare som skänker ett lugn till sina medspelare. 

Talar emot:
Högström spelar mest i hela SHL, vilket innebär att han redan lever under stor press. Att lägga på ytterligare ett stort ansvarsområde på backen kanske stjälper mer än det hjälper? Vi vill inte hamna i en situation där Högström läcker energi på grund av lagkaptensrollen. Han måste fortsätta leverera på den höga nivån han gjort tidigare för att Djurgården ska ha en ärlig chans att blicka mot toppen av tabellen. 

Alexander Urbom

Talar för: 
Vågar alltid smälla på, kliver aldrig undan och har den senaste tiden växt i sin roll som defensiv back. Får något extra i blicken när det hettar till och kan med sin granithårda spelstil tända lagkamraterna och få dem ur negativa mönster. Har samlat på sig nyttiga erfarenheter från både NHL och KHL

Talar emot:
Är inte den som står för poängproduktionen i laget, vilket betyder att han inte bidrar framåt på det sättet som kan vara önskvärt av en lagkapten. Backen hittar ytterst sällan nätmaskorna, så vi kan inte räkna med att han gör de matchavgörande målen under tajta och ödesmättade möten. Om man vill se en poängkung med C:et på bröstet, vilket flera supportrar har vädrat, är inte Urbom rätt man för jobbet. 

Daniel Brodin

Talar för: 
En publikfavorit som haft rejält otur med skador. Har en orädd spelstil och kan med sin aggressiva forechecking och vilja att bryta in mot kassen väcka liv i spelare som tappat fokus och energi. Är i en bra ålder för att axla rollen som kapten. Brodin vet vad Djurgården står för och hans hjärta pumpar för klubben. 

Talar emot:
Brodin sitter på ett ettårskontrakt och har en hel del att bevisa. Han har som tidigare nämnt haft problem med skador, men känslan är att han måste ta nästa kliv för att få fortsatt förtroende från sportchefen Joakim Eriksson. Om det är något Brodin behöver just nu så är det att fokusera på sitt eget spel. Frågan är om det verkligen är rätt tillfälle för honom att ta på sig rollen som lagkapten, där mycket handlar om att se gruppen ur ett större perspektiv. Jag är säker på att Brodin skulle fixa den uppgiften – men tajmingen känns inte riktigt rätt med tanke på var han befinner sig i karriären just nu. 

Niclas Bergfors

Talar för: 
Har bevisat att han kan producera poäng och göra viktiga mål när Djurgården behöver det som mest. Har dessutom en förmåga att hela tiden komma till skottläge, men har en låg skotteffektivitet. Känslan är att mer finns att kräma ur Bergfors. Skulle en potentiell roll som lagkapten kunna fungera som en katalysator för honom att blomma ut till en ännu vassare poängplockare? Vi har tidigare sett spelare växa av ansvaret.

Talar emot: 
Bergfors är inte den första spelaren jag tänker på i rollen som lagkapten. Dels för att han inte känns som den typiska ledaren, utan snarare en spelartyp som mår bra av att gå under radarn. I många matcher har Bergfors en förmåga att försvinna ur matchbilden, för att sedan blixtra till från ingenstans. Något säger mig att han är nöjd med den mer tillbakalutade rollen i laget, där han får fritt spelrum att fokusera på sina offensiva byten. 

Andreas Engqvist

Talar för:
Det finns få spelare som känns lika naturliga att ikläda sig en roll som lagkapten som Engqvist. Han har drivet framåt, han har drivet bakåt. Han kan göra mål, han kan slå de avgörande passningar. Han skänker energi med sitt sätt att vara, han är alltid saklig och ödmjuk i intervjuer. Och han har ett stort hjärta för Djurgården. Dessutom skrev han ett långtidskontrakt, så han är i Stockholm för att stanna.  

Talar emot:
Det faktumet att han kanske inte spelar något nästa säsong. Engqvist befinner sig i en tuff situation och behöver lägga all energi han kan på att komma tillbaka till spel frisk och hel igen. Att ge honom ett C på matchtröjan är säkerligen en motivation i sig, men om det på något sätt ger honom en snårigare eller mer komplicerad resa tillbaka till spel ser jag gärna att någon annan tar rollen som lagkapten. 

Henrik Eriksson

Talar för:
Är en spelartyp som offrar sig själv för lagets bästa. Är också den typen av personlighet som skänker värden till truppen som inte syns utåt. Eriksson har varit i Djurgårdens organisation länge, han vet vad som förväntas av honom själv men också vad hans medspelare behöver bidra med för att få laget att växa. 

Talar emot:
Har en undanskymd roll i truppen, trots att han har ett A på bröstet. Känns inte riktigt som den verbala ledartypen som Djurgården kan behöva i många situationer. Har ett år kvar på kontraktet – och med tanke på att Mikael Ahlén fick lämna känns Erikssons framtid osäker. Jag ser gärna att den kommande lagkaptenen har rollen under flera år framöver. Frågan är om Eriksson är en del av truppen efter den här säsongen? 

Jacob Josefson

Talar för:
Efter flera år utomlands tillför han inte bara spets i truppen, utan även rejält med rutin. Josefson har SM-guldet i sikte och mycket talar för att han kommer att vara en av SHL:s absolut bästa centrar de kommande säsongerna. Har en stark relation till klubben. Känns på flera sätt som en spelare som kan bli en av dem som startar en ny era för Djurgården. 

Talar emot:
Behöver kanske landa efter sitt äventyr i NHL. Om det är något Josefson kommer att behöva tampas rejält med så är det alla högt ställda förväntningar. Med tanke på reaktionerna som strömmade in när han blev officiell finns det mycket att leva upp till. Är det bättre att låta Josefson anpassa sig och hitta sin roll innan man låter honom ta mer ansvar? 

Linus Hultström

Talar för:
Känns som att han är i Stockholm för att stanna. Besitter viktiga egenskaper, bland annat hans rappa förstapass och stenhårda direktskott. Det kombinerat med känsla för mål gör honom till en offensiv back som leder laget med hjälp av sin poängproduktion, men även sina spetsegenskaper i powerplay. Det är tydligt att Djurgården har en speciellt plats i Hultströms hjärta. 

Talar emot:
Under perioder så kan Hultström gå ner sig i sitt spel och i vissa fall uppfattas som nonchalant. Hans spelstil handlar mycket om att leverera pucken framåt och stå för tunga skott från blålinjen. När sådana bitar inte stämmer för honom – och poängen inte trillar in som de ska – känns det ibland som att han gräver ner sig i negativa mönster. Som lagkapten är det viktigt att lyfta blicken och inte gräma sig för mycket under personliga motgångar.  

FÖRSTA KAPTENSUPPSÄTTNINGEN

När jag blickar igenom alla tänkbara kandidater finns det några som sticker ut lite extra. Spelare som jag ställer mig tveksam till om de i nuläget ska ta på sig rollen som lagkapten efter att jag vägt för- och nackdelarna mot varandra är: Daniel Brodin, Niclas Bergfors, Henrik Eriksson och Linus Hultström. 

Det lämnar oss kvar med Marcus Högström, Alexander Urbom, Andreas Engqvist och Jacob Josefson. Och i det valet känns inte beslutet speciellt svårt. Om Engqvist kommer tillbaka med full kraft ser jag faktiskt ingen spelare som kan matcha hans ledaregenskaper. Med sin rutin, skicklighet och ödmjukhet kryddat med ett proffsigt och lugnt intryck i intervjuer är den 30-årige centern menad att ta klivet fram och leda Djurgården in i en ny storhetstid.

Med det sagt skulle jag vilja att DIF matcher följande kaptensuppsättning till hösten:

Andreas Engqvist – C 
Jacob Josefson – A
Marcus Högström – A

I Högström får Djurgården en spelare som kan ta ett genomgående ansvar för backarna. Hans vägvinnande spelstil och ständiga närvaro på isen (dels på grund av hans sätt att vara och dels på grund av den hysteriska istiden) gör honom till en toppkandidat att inspirera både äldre och yngre backkollegor.

Det andra A:et skulle jag gärna tilldela Josefson. Det känns verkligen som att han menar allvar när han säger att han är tillbaka i Djurgården för att vinna SM-guld. Dessutom har han samlat på sig massor av värdefull rutin från NHL som han kan använda i en potentiell ledarroll. Josefson känns som en framtida stomspelare och jag ser mer än gärna att han blir den som ansvarar lite extra för anfallssidan. 

Slutligen så har vi toppen av trion, själva lagkaptenen himself. Engqvists roll som tvåvägscenter känns som den perfekta balansen. Han vet vad som krävs framåt, men också bakåt. Med Högström som har fokus på backarna och Josefson som håller koll på anfallarna får Engqvist en mer övergripande roll där han samlar ihop helheten. 

Med den här typen av balans är jag övertygad om att Djurgården har en stabil kaptensgrupp att luta sig mot i perioder då det både går bra och mindre bra. Just den här mixen av erfarenhet, driv och naturliga ledargestalter är precis det jag vill se hos lagets kaptener.

ANDRA KAPTENSUPPSÄTTNINGEN

Med den första uppsättningen på bordet måste vi ändå räkna med worst case scenario. Om det visar sig att Engqvist inte kommer tillbaka till den kommande säsongen behöver Djurgården en annan kaptensuppsättning att förlita sig på. Om den verkligheten slår in ser jag gärna följande lösning: 

Marcus Högström – C
Jacob Josefson – A
Alexander Urbom – A

Jag är övertygad om att Urbom kan leda Djurgårdens backar på rätt spår. Hans inställning i egen zon skänker en trygghet, men också energi till medspelarna. Försvarsgeneralen har även växt som spelare den senaste tiden, så jag är övertygad om att vi inte har sett det bästa av honom ännu. 

I den här uppställningen behåller Josefson rollen som assisterande kapten. Men istället för Engqvist kliver Högström upp som lagkapten. Eftersom backen gör ett hästjobb både i egen zon men också i offensiv zon är jag säker på att han, likt Engqvist, kan ta ett helhetsgrepp på ett framgångsrikt sätt. Speciellt under slutspelet, där Högström dominerade vissa matcher, visade backen att han besitter egenskaper som gör honom till en av Djurgårdens bästa och tryggaste ledare.


3 KOMMENTARER      10970 VISNINGAR
ANTON HÖGSANDER
2018-05-17 12:00:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Helst inte Finlandsfärjan:
Högström är så långsam på skridskorna som en Finlandsfärja i vändningarna så helst någon som orkar åka och prata med domaren i stället som kapten.
1 Tumme upp 2018-05-18 16:56:13
Anton Högsander:
Ola,

Sedär! Det hade jag faktiskt inte koll på. Det känns på flera sätt som en logisk regel. Tack för info!

Tumme upp 2018-05-18 06:39:41

Ola:
Målvakten får inte vara lagkapten.

Länktips: http://www.swehockey.se/globalassets/sve....
Tumme upp 2018-05-17 23:33:55
ANNONS:

Fler artiklar om Djurgården

Senaste nytt kring Nilssons skada
Djurgården Under bortamötet med Malmö träffades Tom Nilsson av en puck som tog så illa att han tvingades kliva av. Nu är det ytterst osäkert om backen kommer till spel i returmötet mot Malmö.
2019-01-23 19:05:00

Fem tankar efter tuffa bakslaget
Djurgården Efter fyra raka segrar orkade inte Djurgården rida vidare på framgångsvågen när laget besökte Malmö under tisdagskvällen. Här bjuder vi på fem tankar efter den svidande 1–3-förlusten.
2019-01-23 07:30:00

Norsk klubb lånar från Djurgården
Djurgården Manuel Ågren kommer att spela fem matcher tillsammans med norska Storhamar. Anfallaren har blivit utlånad för att få värdefull speltid. – Det ska bli kul att få spela matcher och komma i matchform, säger han till klubbens hemsida.
2019-01-22 16:36:00

Hyllningarna: ”Aldrig upplevt det förut”
Djurgården Petteri Wirtanen och Jason Garrison har båda stor erfarenhet från spel i olika klubbar. Men de rutinerade nyförvärven har aldrig varit med om det publikstöd som de får på ett fullsatt Hovet. – Jag har spelat på många ställen, men aldrig sett det förut, säger Wirtanen till HockeyNews.se.
2019-01-21 15:00:00

Veckans hiss och diss #17
Djurgården Varje måndag blickar vi på redaktionen tillbaka på den passerade veckan och utser veckans hiss och diss.
2019-01-21 08:00:00

Tre stjärnor mot Brynäs
Djurgården Plötsligt stämmer allting för Djurgården igen. Under lördagskvällen såg laget till att ta sin fjärde raka seger när Brynäs åter igen besegrades. Vi har plockat ut Djurgårdens tre stjärnor efter den stabila 3–0-vinsten.
2019-01-19 20:40:00

Nyförvärvet sköt hem tre poäng
Djurgården Under fredagen kämpade Djurgården till sig sin tredje raka seger när laget ställdes mot Brynäs på bortaplan. Stor hjälte blev nyförvärvet Jason Garrison som gjorde det matchvinnande målet. Segersiffrorna skrev slutligen till 2–1.
2019-01-18 21:34:00

Han förlänger: "Seriens bästa back”
Djurgården Tom Nilsson har bestämt sig för att stanna i Djurgården. Försvarsgeneralen har skrivit på ett tvåårskontrakt med klubben. – Det var egentligen bara det här jag ville, säger han till klubbens officiella hemsidan.
2019-01-17 19:18:00

Backen tillbaka – nyförvärvet ej spelklar
Djurgården Inför Djurgårdens dubbelmatcher mot Brynäs är Tom Nilsson tillbaka i spel igen. Dock är det fortfarande oklart om nyförvärvet Jason Garrison hinner få klartecken tills helgen.
2019-01-16 20:10:00

Högström avslöjar sina framtidsplaner
Djurgården För Marcus Högström har den inledande säsongen i Calgary Flames organisation inneburit stora skadebekymmer. Nu är dock backen tillbaka i spel igen. Samtidigt avslöjar han hur han ser på framtiden under den här och nästa säsong. – Vår intention är att vara här, säger han till HockeyNews.se.
2019-01-15 15:08:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM DJURGÅRDENS IF
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
Frenkie de Jong till Barça
Frenkie de Jong till Barça
Silly Season:   Frenkie de Jong till Barça
Villas segerrad är bruten
Hansa kryssade mot Holstein Kiel
Barça vann kampen om de Jong
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies