Katastrofal ineffektivitet kostade poäng

Mora sköt hela 70(!) skott men lyckades med det omöjliga: Att förlora matchen!

Fredrik Bergvik i Moramålet kunde knappast ha fått en sämre start. Det var först efter Vita-Hästens fjärde (!) skott som Fredrik fick göra matchens första räddning. Och det var även alla skott som Vita-Hästen lyckades få iväg i första perioden.

Sen skulle Axel Brage få en svettig kväll i Hästen-målet.

Mora började sin upphämtning men efter 23 skott hade man med stor tveksamhet knapphändigt utnyttjat sina lägen och gick till periodvila med 1-3. En periodvila där de flesta Morafans bara satt och väntade på en kvittering.

Efter andra perioden var man äntligen ikapp, och det med 20-10 (43-14) i skott, och 2-0 i mål. Innan slutsignalen ljöd hade Vita-Hästen lyckats ta ledningen (ledningsmålet kom förövrigt på Vita-Hästens första skott i perioden) i tredje men Mora återigen kvitterat. Sista perioden hade Vita-Hästen varken puck eller knappt skott på mål, men Mora´s ineffktivitet låg på en nästintill komisk nivå.

Över 60 minuter vann Mora skotten med 65-20 och man fullständigt sköt Vita-Hästen sönder och samman. Pinsamt nog fick man bara med sig en ynklig poäng. Mora lyckades även med bedriften att missa sex straffar och ge bort extrapoängen till ett chockat bortalag. Att Vita-Hästen lämnade Mora med en poäng är en skandal, att man lämnade Mora med två poäng gör att man saknar ord.

Man kan med enkelhet framhäva att Axel Brage var störst på plan ikväll. Ingen kan ta ifrån honom hans heroiska insats. Men som vi efterlyst tidigare, en sak är säker: Mora saknar en målskytt.

Patrik Karlkvist är ingen SHL-spelare trots sitt kontrakt med Modo. Han är heller ingen dominant allsvensk lirare. Som det ser ut just nu behöver Patrik fler år i allsvenskan innan han kan göra ett övertygande kliv uppåt. Ikväll var han som ett glas vattnig blandsaft. Konstant kladd med pucken, ständigt en dragning eller två för mycket.

Daniel Hermansson sköt två mål och gjorde egentligen vad som förväntades, även fast han hade fler klara lägen genom hela matchen.

Sandin, Stene, Engvall, Lundqvist, Johansson, Jakobsson  med flera hade lägen som man inte får missa. Som man inte kan missa. Som inte ska gå att missa. Det här laget visade återigen hur otroligt farligt det är med ett ungt, oerfaret, och orutinerat lag. Det saknas något. Den här serien tillåter inte fler matcher som dessa. Man börjar tappa dyrbara poäng mot lag i onödigt täta matcher där man inte bara skjuter mer, utan stundtals även dominerar spelet.

Peter Hermodsson måste agera. Man måste hitta den felande (läs saknade) länken och bredda truppen med en spetspelare som kan avgöra matcher. Men åt vilket håll ska man titta efter spelare som dåtida snipers likt Patrik Ross och Pavel Brendl? Det kommer kosta en slant, men i dagsläget är det ett måste för att ta nödvändiga poäng och hålla sig på rätt sida av strecket.

Mora IK - Vita Hästen 4-5
(1-3, 2-0, 1-1, 0-0, 0-1)

Skott Mora: 70 (23:20:22:5:0)

Skott Vita Hästen: 21 (4:10:6:0:1)