
NHL Allmänt
2020-09-30 14:00
Mock draft – plats 1-10: ”Så nära en garanterad stjärna man kan komma”
SvenskaFans presenterar draften 2020 med hjälp av en mock draft.

Niclas Viberg
niclas.viberg@svenskafans.com
@NiclasViberg
1 kommentarer
Draften brukar i normala fall genomföras i juni – men den pågående pandemin gjorde att NHL sköt fram den i somras. Nu ska det istället draftas den 6-7 oktober – på distans, via videokonferens – och det börjar alltså bli hög tid att blicka fram mot draften.
I grunden är förhållningssättet att ta den bästa tillgängliga spelaren, men det finns undantag där positionsbehov lyfts fram. Det ska också sägas att det här årets förstarunda förefaller vara väldigt forwardstung.
SvenskaFans presenterar morgondagens stjärnor i en mock draft, fördelat på tre delar. Den här gången börjar vi med förstavalet och går bakåt. Först ut är alltså plats 1-10.
---
Mock draft – plats 1-10:
1. New York Rangers
Alexis Lafreniere – LW – Kanada – Rimouski Oceanic (QMJHL)
Om det är lite öppet kring platserna bakom förstavalet så råder det ingen som helst tvekan om vem som går först. Alexis Lafreniere är så nära en garanterad stjärna man kan komma och det har pratats om honom och hans potential i flera år.
Han gjorde avtryck redan under sitt första år i QMJHL och har nu dominerat två år i rad. Han har prisats rejält under de här tre åren och visade upp sig för en mer internationell publik i samband med JVM senast. Trots att han då skadade sig och missade ett par matcher hann Lafreniere med tio poäng på fem matcher och blev utsedd till mästerskapets MVP.
Förmågan att lyfta spelarna omkring sig nämns ofta som en stor tillgång – och det är alltid något som tilltalar lagen. I övrigt är hans speluppfattning briljant, han är snabbtänkt och behärskar alla aspekter av spelet. Skridskoåkningen behöver sannolikt förbättras, men det är absolut inget som håller tillbaka honom och alla andra tillgångar kompenserar med råge den lilla bristen.
New York Rangers kan skatta sig lyckliga för att man vann draftlotteriet och kan skjuta till en talang av Lafreniere i sin rebuild, där man redan har kommit en bra bit på vägen. Lafreniere borde vara NHL-redo direkt och nog ska vi kunna se en större impact än vad både Jack Hughes och Kaapo Kakko visade upp under förra säsongen?
---
2. Los Angeles Kings
Quinton Byfield – C – Kanada – Sudbury Wolves (OHL)
Flera spelare väntas kunna gå lite överallt bakom förstavalet, men det är svårt att se Los Angeles nobba en center av hög klass här – oavsett om den centern är Quinton Byfield eller Tim Stützle. Kings har draftat oerhört bra de senaste åren och sitter på en finfin talangbank. Även om det kan locka att peta in en back som Jamie Drysdale där bör man gå efter någon av de två centrarna med andravalet.
Vem man då föredrar är väl kanske en smaksak, men vi är fördomsfulla och konstaterar att Los Angeles går efter den storväxta centern. Byfield är nämligen enorm, trots att han är en av de yngre spelarna i draften. Han mäter redan in på nästan två meter och 100 kilo som sen 02:a.
Kombinationen av storlek och skridskoåkning gör Byfield attraktiv. Addera en härlig speluppfattning och de flesta är överens om att kanadensaren – som hade en lite undanskymd roll i JVM senast – är en väldigt fin centertalang.
---
3. Ottawa Senators (från San José)
Tim Stützle – C/LW – Tyskland – Adler Mannheim (DEL)
Ottawa har ett gäng intressanta unga spelare i sin organisation. Några – Thomas Chabot, Erik Brännström och Brady Tkachuk – har redan fått kliva in i NHL, medan andra fortfarande står på tillväxt. Nu har man ett drömläge att snygga till sina förutsättningar rejält och det ska väl inte ens Senators kunna slarva bort?
Det är inte det minsta orimligt att förvänta sig att Ottawa lägger beslag på den centern som Los Angeles avstår och i det här fallet blir det Tim Stützle. Tysken blev en personlig favorit efter framträdande insatser i JVM och går i frontlinjen för den nya tyska generationen som faktiskt ser spännande ut.
I Stützle får Ottawa en center som är kvick, påhittig och effektiv. Snabbheten märker vi av i såväl skridskoåkningen som tanken och förmågan att framgångsrikt spela både center och winger är säkerligen uppskattat. I Stützle skulle Ottawa få en center väl värd att peta in i sin unga core.
---
4. Detroit Red Wings
Lucas Raymond – LW/RW – Sverige – Frölunda (SHL)
Kanske kan Lucas Raymonds anseende – och vill det sig illa även lite av hans utveckling – ha lidit av en begränsad roll i Frölunda förra säsongen. Många hade säkert förhoppningar om mer än fyra mål och tio poäng på 33 matcher, men svenskens talang är fortfarande odiskutabel.
Det är svårt att veta vad Detroit siktar in sig på – att ta Moritz Seider med sjättevalet förra året var en skräll – men rimligtvis vill man boosta upp forwardsbesättningen i sin talangpool. I den bästa av världar hoppas säkerligen Red Wings att Quinton Byfield eller Tim Stützle är kvar vid fjärdevalet, men Raymond är sannerligen ingen dålig spelare att få in.
Han kan driva sin kedja från kanten, är kreativ och har beundransvärda handleder.
---
5. Ottawa Senators
Jamie Drysdale – D – Kanada – Erie Otters (OHL)
I en forwardstung förstarunda – i synnerhet i toppskiktet – kan Jamie Drysdale mycket väl försvinna tidigare om något lag desperat anser sig behöva en back. Men finns han kvar vid femtevalet finns det mycket som kan tyda på att Ottawa lägger beslag på honom. Får man den där centern med tredjevalet är det kanske helt enkelt logiskt att ta Drysdale här.
Drysdale är en modern försvarare som behärskar alla aspekter av spelet. Han är skridskostark, rörlig och spelskicklig. Det lär inte bli någon extrem poängmaskin av honom och kanske inte heller en garanterad förstaback – men fortsätter utvecklingen som väntat får man sannolikt en back för ett förstapar eller en ledare i andraparet.
Är det en back man vill ta tidigt så är det Jamie Drysdale som är alternativet.
---
6. Anaheim Ducks
Marco Rossi – C – Österrike – Ottawa 67’s (OHL)
Anaheim skulle nog egentligen främst ha ett behov av försvarare – man har inte draftat någon back i förstarundan sedan 2015 – men om Jamie Drysdale redan har gått så bör man fokusera på en forward här. Och då bör Marco Rossi ligga högt upp på listan.
2018 tog österrikaren klivet över till juniorhockeyn i Kanada och kan – även om det känns lite avlägset – bli den högst draftade österrikaren någonsin om han väljs i topp-4. Det är väl mer sannolikt att han går strax bakom, men det är en intressant prospect man kan lägga beslag på. Han dominerade hela OHL med 120 poäng på 56 matcher och kan definitivt bli en värdig ersättare till Ryan Getzlaf.
I Rossi får man en, för det här stadiet av hans utveckling, mer eller mindre komplett tvåvägscenter – det attraherar alltid lagen – som är svår att ta pucken från. Kombinera det med en bra speluppfattning, offervilja och utvecklade skridskoåkning så får man kort och gott ett safe pick med god uppsida.
---
7. New Jersey Devils
Alexander Holtz – RW – Sverige – Djurgården (SHL)
Med Jack Hughes och Nico Hischier i stallet lär centerpositionen vara fylld under en längre tid, så frågan är om New Jersey vågar skippa en winger med Alexander Holtz uppsida? Vid första anblick framstår kanske inte hans 16 poäng på 35 matcher som något speciellt, men hans nio SHL-mål är tidernas näst bästa notering bland U18-spelare.
Holtz har redan ett skott som imponerar – kanske det bästa i draften – och man kan onekligen se en framtida radarpartner i Jack Hughes. Redan nu är Holtz duktig på att sätta sig i position för att göra mål och med tanke på hur giftigt hans skott är ska det nog mycket till om han inte blir en framgångsrik målskytt i NHL.
---
8. Buffalo Sabres
Cole Perfetti – C – Kanada – Saginaw Spirit (OHL)
Cole Perfetti vräkte in poäng under sitt andra år i OHL – faktum är att enbart Marco Rossi överträffade hans 111 poäng. Han beskrivs bland annat som draftens smartaste spelare på sina håll och flera delar av den aspekten pekas ut som elitnivå. Kanadensaren är dock relativt tunn och det brukar fortfarande kunna avskräcka vissa lag – framför allt gör det kanske att han inte går i det absoluta toppskiktet.
Lyckas Buffalo lägga beslag på Perfetti har man sannolikt en perfekt spelare att slussa in bakom Jack Eichel när Eric Staal har gjort sitt.
---
9. Minnesota Wild
Anton Lundell – C – Finland – HIFK (Liiga)
Minnesota har ett stort behov av att fylla på centerpositionen – i NHL såväl som i talangpoolen. De främsta centrarna har redan gått, men Anton Lundell är inget dåligt alternativ. Det har pratats om honom i flera år och han var exempelvis med i JVM redan 2019. Någon garanterad förstacenter är det däremot sannolikt inte.
Lundell inledde den gångna säsongen i full fart, men en skadade satte stopp för JVM-spel i vintras och när han väl var tillbaka hade han tappat fart. Finländaren är annars en typisk tvåvägscenter som är ansvarsfull och gör allt det lilla rätt. Skridskoåkningen behöver utvecklas, men det ska nog mycket till om han i alla fall inte blir en pålitlig NHL-center.
---
10. Winnipeg Jets
Jake Sanderson – D – USA – University of North Dakota (NCAA)
Jake Sanderson rundar av topp-10 som draftens första amerikan. Geoff Sandersons son är en spännande försvarare och kan mycket väl gå högre om ett tidigare lag desperat vill ha en försvarare. Man ska nog inte iskallt förvänta sig att Sanderson blir en självklar förstaback i NHL, men det borde tveklöst bli en kvalitativ back för toppskiktet i ett lag.
Han får mycket beröm för skridskoåkningen och speluppfattningen, vilket gör honom till en tillgång både med och utan puck. Även hans ledarskap och arbetsmoral lyfts fram och det känns onekligen som att Sanderson är en karaktär som många klubbar kommer uppskatta.
---
Plats 11-20 följer under morgondagen.
I grunden är förhållningssättet att ta den bästa tillgängliga spelaren, men det finns undantag där positionsbehov lyfts fram. Det ska också sägas att det här årets förstarunda förefaller vara väldigt forwardstung.
SvenskaFans presenterar morgondagens stjärnor i en mock draft, fördelat på tre delar. Den här gången börjar vi med förstavalet och går bakåt. Först ut är alltså plats 1-10.
---
Mock draft – plats 1-10:
1. New York Rangers
Alexis Lafreniere – LW – Kanada – Rimouski Oceanic (QMJHL)
Om det är lite öppet kring platserna bakom förstavalet så råder det ingen som helst tvekan om vem som går först. Alexis Lafreniere är så nära en garanterad stjärna man kan komma och det har pratats om honom och hans potential i flera år.
Han gjorde avtryck redan under sitt första år i QMJHL och har nu dominerat två år i rad. Han har prisats rejält under de här tre åren och visade upp sig för en mer internationell publik i samband med JVM senast. Trots att han då skadade sig och missade ett par matcher hann Lafreniere med tio poäng på fem matcher och blev utsedd till mästerskapets MVP.
Förmågan att lyfta spelarna omkring sig nämns ofta som en stor tillgång – och det är alltid något som tilltalar lagen. I övrigt är hans speluppfattning briljant, han är snabbtänkt och behärskar alla aspekter av spelet. Skridskoåkningen behöver sannolikt förbättras, men det är absolut inget som håller tillbaka honom och alla andra tillgångar kompenserar med råge den lilla bristen.
New York Rangers kan skatta sig lyckliga för att man vann draftlotteriet och kan skjuta till en talang av Lafreniere i sin rebuild, där man redan har kommit en bra bit på vägen. Lafreniere borde vara NHL-redo direkt och nog ska vi kunna se en större impact än vad både Jack Hughes och Kaapo Kakko visade upp under förra säsongen?
---
2. Los Angeles Kings
Quinton Byfield – C – Kanada – Sudbury Wolves (OHL)
Flera spelare väntas kunna gå lite överallt bakom förstavalet, men det är svårt att se Los Angeles nobba en center av hög klass här – oavsett om den centern är Quinton Byfield eller Tim Stützle. Kings har draftat oerhört bra de senaste åren och sitter på en finfin talangbank. Även om det kan locka att peta in en back som Jamie Drysdale där bör man gå efter någon av de två centrarna med andravalet.
Vem man då föredrar är väl kanske en smaksak, men vi är fördomsfulla och konstaterar att Los Angeles går efter den storväxta centern. Byfield är nämligen enorm, trots att han är en av de yngre spelarna i draften. Han mäter redan in på nästan två meter och 100 kilo som sen 02:a.
Kombinationen av storlek och skridskoåkning gör Byfield attraktiv. Addera en härlig speluppfattning och de flesta är överens om att kanadensaren – som hade en lite undanskymd roll i JVM senast – är en väldigt fin centertalang.
---
3. Ottawa Senators (från San José)
Tim Stützle – C/LW – Tyskland – Adler Mannheim (DEL)
Ottawa har ett gäng intressanta unga spelare i sin organisation. Några – Thomas Chabot, Erik Brännström och Brady Tkachuk – har redan fått kliva in i NHL, medan andra fortfarande står på tillväxt. Nu har man ett drömläge att snygga till sina förutsättningar rejält och det ska väl inte ens Senators kunna slarva bort?
Det är inte det minsta orimligt att förvänta sig att Ottawa lägger beslag på den centern som Los Angeles avstår och i det här fallet blir det Tim Stützle. Tysken blev en personlig favorit efter framträdande insatser i JVM och går i frontlinjen för den nya tyska generationen som faktiskt ser spännande ut.
I Stützle får Ottawa en center som är kvick, påhittig och effektiv. Snabbheten märker vi av i såväl skridskoåkningen som tanken och förmågan att framgångsrikt spela både center och winger är säkerligen uppskattat. I Stützle skulle Ottawa få en center väl värd att peta in i sin unga core.
---
4. Detroit Red Wings
Lucas Raymond – LW/RW – Sverige – Frölunda (SHL)
Kanske kan Lucas Raymonds anseende – och vill det sig illa även lite av hans utveckling – ha lidit av en begränsad roll i Frölunda förra säsongen. Många hade säkert förhoppningar om mer än fyra mål och tio poäng på 33 matcher, men svenskens talang är fortfarande odiskutabel.
Det är svårt att veta vad Detroit siktar in sig på – att ta Moritz Seider med sjättevalet förra året var en skräll – men rimligtvis vill man boosta upp forwardsbesättningen i sin talangpool. I den bästa av världar hoppas säkerligen Red Wings att Quinton Byfield eller Tim Stützle är kvar vid fjärdevalet, men Raymond är sannerligen ingen dålig spelare att få in.
Han kan driva sin kedja från kanten, är kreativ och har beundransvärda handleder.
---
5. Ottawa Senators
Jamie Drysdale – D – Kanada – Erie Otters (OHL)
I en forwardstung förstarunda – i synnerhet i toppskiktet – kan Jamie Drysdale mycket väl försvinna tidigare om något lag desperat anser sig behöva en back. Men finns han kvar vid femtevalet finns det mycket som kan tyda på att Ottawa lägger beslag på honom. Får man den där centern med tredjevalet är det kanske helt enkelt logiskt att ta Drysdale här.
Drysdale är en modern försvarare som behärskar alla aspekter av spelet. Han är skridskostark, rörlig och spelskicklig. Det lär inte bli någon extrem poängmaskin av honom och kanske inte heller en garanterad förstaback – men fortsätter utvecklingen som väntat får man sannolikt en back för ett förstapar eller en ledare i andraparet.
Är det en back man vill ta tidigt så är det Jamie Drysdale som är alternativet.
---
6. Anaheim Ducks
Marco Rossi – C – Österrike – Ottawa 67’s (OHL)
Anaheim skulle nog egentligen främst ha ett behov av försvarare – man har inte draftat någon back i förstarundan sedan 2015 – men om Jamie Drysdale redan har gått så bör man fokusera på en forward här. Och då bör Marco Rossi ligga högt upp på listan.
2018 tog österrikaren klivet över till juniorhockeyn i Kanada och kan – även om det känns lite avlägset – bli den högst draftade österrikaren någonsin om han väljs i topp-4. Det är väl mer sannolikt att han går strax bakom, men det är en intressant prospect man kan lägga beslag på. Han dominerade hela OHL med 120 poäng på 56 matcher och kan definitivt bli en värdig ersättare till Ryan Getzlaf.
I Rossi får man en, för det här stadiet av hans utveckling, mer eller mindre komplett tvåvägscenter – det attraherar alltid lagen – som är svår att ta pucken från. Kombinera det med en bra speluppfattning, offervilja och utvecklade skridskoåkning så får man kort och gott ett safe pick med god uppsida.
---
7. New Jersey Devils
Alexander Holtz – RW – Sverige – Djurgården (SHL)
Med Jack Hughes och Nico Hischier i stallet lär centerpositionen vara fylld under en längre tid, så frågan är om New Jersey vågar skippa en winger med Alexander Holtz uppsida? Vid första anblick framstår kanske inte hans 16 poäng på 35 matcher som något speciellt, men hans nio SHL-mål är tidernas näst bästa notering bland U18-spelare.
Holtz har redan ett skott som imponerar – kanske det bästa i draften – och man kan onekligen se en framtida radarpartner i Jack Hughes. Redan nu är Holtz duktig på att sätta sig i position för att göra mål och med tanke på hur giftigt hans skott är ska det nog mycket till om han inte blir en framgångsrik målskytt i NHL.
---
8. Buffalo Sabres
Cole Perfetti – C – Kanada – Saginaw Spirit (OHL)
Cole Perfetti vräkte in poäng under sitt andra år i OHL – faktum är att enbart Marco Rossi överträffade hans 111 poäng. Han beskrivs bland annat som draftens smartaste spelare på sina håll och flera delar av den aspekten pekas ut som elitnivå. Kanadensaren är dock relativt tunn och det brukar fortfarande kunna avskräcka vissa lag – framför allt gör det kanske att han inte går i det absoluta toppskiktet.
Lyckas Buffalo lägga beslag på Perfetti har man sannolikt en perfekt spelare att slussa in bakom Jack Eichel när Eric Staal har gjort sitt.
---
9. Minnesota Wild
Anton Lundell – C – Finland – HIFK (Liiga)
Minnesota har ett stort behov av att fylla på centerpositionen – i NHL såväl som i talangpoolen. De främsta centrarna har redan gått, men Anton Lundell är inget dåligt alternativ. Det har pratats om honom i flera år och han var exempelvis med i JVM redan 2019. Någon garanterad förstacenter är det däremot sannolikt inte.
Lundell inledde den gångna säsongen i full fart, men en skadade satte stopp för JVM-spel i vintras och när han väl var tillbaka hade han tappat fart. Finländaren är annars en typisk tvåvägscenter som är ansvarsfull och gör allt det lilla rätt. Skridskoåkningen behöver utvecklas, men det ska nog mycket till om han i alla fall inte blir en pålitlig NHL-center.
---
10. Winnipeg Jets
Jake Sanderson – D – USA – University of North Dakota (NCAA)
Jake Sanderson rundar av topp-10 som draftens första amerikan. Geoff Sandersons son är en spännande försvarare och kan mycket väl gå högre om ett tidigare lag desperat vill ha en försvarare. Man ska nog inte iskallt förvänta sig att Sanderson blir en självklar förstaback i NHL, men det borde tveklöst bli en kvalitativ back för toppskiktet i ett lag.
Han får mycket beröm för skridskoåkningen och speluppfattningen, vilket gör honom till en tillgång både med och utan puck. Även hans ledarskap och arbetsmoral lyfts fram och det känns onekligen som att Sanderson är en karaktär som många klubbar kommer uppskatta.
---
Plats 11-20 följer under morgondagen.