Ineffektivt Spanien klara för slutspel

Ineffektivt Spanien klara för slutspel

Spanien blev under torsdagskvällen klara gruppettor när man besegrade Italien med 1-0.

Efter ha fått en drömstart på sommarens EM när man i premiären besegrade Kroatien med klara 3-0 var det en allt mer tuffare match i omgång två när “La Roja” ställdes mot de regerande europa mästarna Italien på Arena AufSchalke i Gelsenkirchen. Inför premiären mot just Kroatien så var det flera utropstecken i Spaniens startelva. Med den startelvan nu i bakhuvudet var det nu istället inga större skrällar i Luis de la Fuente elva idag. En förändring kunde vi se när startelvan släpptes dryga timmen innan avspark. Aymeric Laporte, till vardags i Al Nassr, klev istället för den skadade Nacho Fernandez in i startelvan.

Startelvorna:

Spanien
Unai Simon; Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella; Pedri, Rodri, Fabian Ruiz; Yamal, Morata, Nico Williams

Italien 
Donnarumma; Di Lorenzo, Calafiori, Bastoni, Dimarco; Jorginho, Barella, Chiesa, Frattesi, Pellegrini; Scamacca

Spanien däremot gjorde inga ändringar överhuvudtaget utan behöll exakt samma startelva som mot Albanien i premiären. Mycket kring snacket runt Italien handlade om Federico Chiesa. Juventus-spelaren gjorde stor succé när Italien vann guld för tre år sedan och förväntningarna på 26-åringen var såklart stora.

Precis som mot Kroatien så startade Spanien i ett rivande tempo. Under den inledande halvtimmen var det ett stort övertag, både chansmässigt och spelmässigt. Mycket skulle också handla om Athletic Clubs Nico Williams som var inblandad i det mesta i chansväg för Spanien som skapade flertalet farliga målchanser under den första halvleken. Pedri var den första av flera spanska spelare som var nära att spräcka målnollan och hans möjlighet kom redan efter två spelade minuter. Den tidigare nämnde Nico Williams utmanade Italiens högerback Di Lorenzo och satte sedan in ett inlägg till Pedri vars nick styrdes över ribban av Gianluigi Donnarumma. Då den första halvleken trots allt förblev mållös så får vi istället fokusera på de alla målchanser som Spanien skapade. Efter Pedris tidiga chans så fortsatte Spanien att vara farliga i offensiv riktning. Alvaro Morata spelade in ett nytt fint inlägg och denna gången var det Williams som avslutade med huvudet men tyvärr för Spanien så gick avslutet tätt utanför Donnarummas vänstra stolpe.  

På många sätt var det egentligen Spanien mot just Donnarumma under de första 45 minuterna och målchanserna fortsatte att komma från Spanien. Både Alvaro Morata och Fabian Ruiz två gånger om var nära att ge Spanien ledningen men det var återigen Donnarumma som höll Italien kvar i matchen. Trots ett bollinnehav på strax över 60% och 9-1 i avslut så stod det mållösa resultatet till halvtid och mycket av det berodde på just Donnarumma. För Spaniens del så handlade mycket på förhand om Lamine Yamal men det var ändå Spaniens vänsterkant med Williams som stack ut under den första halvleken där Di Lorenzo hade det tufft i princip konstant.  

Det var tydligt att förbundskapten Luciano Spalletti inte var nöjd efter den första halvleken då han redan i halvtid agerade med två stycken byten där Andrea Cambiaso och Bryan Cristante ersatte Davide Frattesi och Jorginho. Dubbelbytet gav däremot inte något positiv effekt över huvud taget. Strax efter att Pedri fått en ny jättechans kunde Spanien tillslut spräcka nollan och därmed koppla ett järngrepp om förstaplatsen i gruppen. Det var återigen Nico Williams som gick en mot en mot Di Lorenzo och denna gången hittade inlägget Moratas panna för att sedan gå via Riccardo Calafiori och in i eget mål. Nico Williams fick den andra halvleken bästa möjlighet när han från distans träffade ribban. 
Trots att det var ett väldigt ineffektivt Spanien så var ledningen aldrig hotad. Visserligen blev det en aning puls under slutminuterna men det var utan att Italien var nära en kvittering. Istället kunde Spanien spela ut och hålla ut och ta tre nya poäng vilket nu betyder sex poäng totalt vilket man toppar gruppen på inför den avslutande matchen mot Albanien nästa vecka. Dessutom betyder också segern ikväll gruppseger. 

Kommentar:
Spanien imponerade på nytt stort och kunde och borde egentligen slagit Italien med liknande siffror som i premiären mot Kroatien. Man visar på nytt upp en effektiv hög press där man flertalet gånger, speciellt i den första halvleken, vann bollen högt upp och Italien hade fruktansvärt svårt att etablera spel på offensiv planhalva. Precis som mot Kroatien så kom Spanien till spel med ett ungt lag och det var återigen flertalet av dem som var tongivande. Pedri och Yamal var inblandade en hel del men det var ändå Nico Williams som var matchens bäste spelare. Den storklubben som plockar den yngre Williams brorsan kommer att få in en otroligt bra spelare med en hög potential. Det som dock ska sägas kring Spanien är att med otur idag så kunde man tvingats lämna med ett oavgjort resultat. Effektiviteten behöver komma upp en hel del inför kommande matcher.   

Matchfakta

Mål
Spanien: Självmål, Calafiori (55)
Italien: -

Varningar
Spanien: Rodri (45+1), Le Normand (69), Carvajal (90+6)
Italien: Donnarumma (15), Cristante (46)

Arena: Arena AufSchalke (Gelsenkirchen)
Domare: Slavko Vincic (Slovenien)
Slutresultat: Spanien - Italien 1-0

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-06-20 23:18:00
Author

Fler artiklar om Spanien