”Europas sista diktator” är tillbaka – här är mina favoritanekdoter om Magath

”Europas sista diktator” är tillbaka – här är mina favoritanekdoter om Magath

Demontränaren Felix Magath är tillbaka i hetluften igen och för att hylla hans återkomst har undertecknad valt ut några av sina favoritanekdoter om den människa här på jorden som gestaltar den tyska disciplinen på bästa tänkbara vis.

Det slog ner som en bomb i fotbollsvärlden när Hertha Berlin i söndags lät meddela att det framöver är Felix Magath som kommer leda den krisande huvudstadsklubben.

Hotet om en ödesdiger degradering har på senare tid växt sig allt större och med endast två inkasserade poäng på de tio senaste matcherna och en horribel målskillnad ansåg klubbledningen att något måste åtgärdas. Föga överraskande föll valet på att genomföra ett tränarskifte och efter bara strax över hundra dagar vid rodret fick Tayfun Korkut lämna posten som huvudtränare för ”Die Alte Dame”.

Beslutet om att entlediga Korkut kom inte som någon överraskning – men det gjorde däremot valet av hans ersättare.

För den som inte känner till Magath kan han nästan liknas vid ett väsen och historierna om honom är både många och häpnadsväckande. När han i början av 2020 deklarerade att hans tid som fotbollstränare var över var det nog en och annan spelare som drog ett lättnandes suck. Detta eftersom Magath gjort sig känd för sin benhårda disciplin och sina extrema träningsmetoder, som bäst kan liknas med den kompromisslösa träning elitsoldater genomför under sin utbildning. Något som genom åren fått flera spelare att bryta ihop både fysiskt och psykiskt.

Att han nu plötsligt är tillbaka på tränarbänken kom därför för många som en rejäl chock och förmodligen inte minst för spelarna i Hertha Berlin som framöver kommer behöva skärpa till sig för att inte hamna i onåd hos ”Europas sista diktator” – som han så fint benämnts som av en tidigare spelare. Smeknamnet ”Saddam” efter Saddam Hussein har också förekommit.

Dessvärre kommer det dröja innan vi får se den gode Magath genomföra sin återkomst vid sidlinjen då han under gårdagen testade positivt för coronaviruset och befinner sig därmed i karantän.

Undertecknad har alltid varit väldigt fascinerad av den 68-årige demontränaren och hans historia, och har här nedan valt ut några av sina favoritanekdoter om Magath. Något som inte var helt enkelt då det finns mängder med fängslande kuriosa att ta del av.

”Lidandets kulle” i Wolfsburg
Efter att ha tränat storklubbar som Bayern München, HSV och Werder Bremen tog Magath inför säsongen 2007/08 över Wolfsburg. En tämligen anonym förening som aldrig tidigare varit med och slagits om de stora titlarna.

Under sin första säsong med ”Vargarna” ledde han klubben till en imponerande femteplats – vilket beskrevs som något av en bragd. Magath var dock inte nöjd där utan ville sikta högre och som bekant är hans filosofi att hård träning ger resultat.

Därför lät han under den efterföljande säsongen bygga en tre och en halv meter hög kulle gjord av gummi på klubbens träningsanläggning. På den installerades tre trappor med olika steghöjder som hans spelare fick springa och hoppa upp för flera gånger i veckan. Inte alltför sällan utrustade med en medicinboll antingen i famnen eller bak på ryggen.

Magaths konstgjorda skapelse kom snabbt att benämnas som ”lidandets kulle” och var av förklarliga skäl ingen större favorit hos spelarna. Dock skulle all träning på kullen visa sig bära frukt då Wolfsburg den säsongen – mot alla odds – vann sin första ligatitel efter att lite krasst sagt ha sprungit sönder sina motståndare i match efter match.

Utflykten till caféet i Alperna
Inför den sensationella titelsäsongen befann sig Wolfsburg på träningsläger i Schweiz. Laget hade just avslutat ett träningspass av det mer påfrestande slaget och satt samlade i matsalen för att förtära lunch. Då talade Magath om att eftermiddagens träning var inställd och att man i stället skulle besöka ett café uppe i bergen för att äta tårta och umgås.

Spelarna ombads infinna sig utanför hotellet iförda sina träningskläder och man kan tycka att de borde ha anat ugglor i mossen av den befallningen. För så klart hade Magath inte för avsikt att det här skulle bli någon gemytlig liten utflykt.

I stället för att åka upp till bergstoppen med linbanan fick spelarna order om att man skulle ta sig dit till fots – springandes. I två och en halv timme kämpade laget sig upp för berget och ett bevis på att det var minst sagt ansträngande var att anfallaren Grafite kollapsade innan de var framme.

Väl uppe vid caféet ska flera spelare ha fallit i tårar medan andra stormat in i lokalen och med bara händerna försett sig med tårtbit efter tårtbit. Christian Gentner ska ha tagit sig bakom serveringsdisken och halsat i sig flera flaskor apfelschorle (kolsyrad äppeljuice).

Vad Magath ansåg om detta beteende förtäljer inte historien. Men förmodligen fick de mest burdusa spelarna sig en rejäl uppsträckning för sitt djuriska uppförande.

En lektion i laganda – den hårda vägen
Att Magath hatar att förlora är en underdrift. Något han dock hatar än mer är när hans spelare uppträder odisciplinerat.

Under sin andra sejour i Wolfsburg hade han vid sidlinjen tvingats stå och se på när Bayern München körde över hans manskap med klara 3–0. På den efterföljande träningen beordrade han sina spelare att ge sig ut på en lång löptur i skogen och var noga med att samtliga spelare skulle hålla ett högt tempo från start till mål.

När spelarna kom tillbaka var de naturligtvis utmattade och rejält törstiga. De skulle dock snart bli varse om att endast tio av de sammanlagt fyrtio vattenflaskorna innehöll någon vätska. Resten var tomma. När detta påpekades berättade Magath lugnt och sansat att han personligen tömt ut majoriteten av flaskorna samtidigt som spelarna sprang.

Anledningen till detta var att när målvakten Diego Benaglio under matchen mot Bayern München blivit knockad i en duell med Arjen Robben hade ingen av hans medspelare gått fram till honom för att se efter hur hans tillstånd var. Något som gjorde Magath fullkomligt rosenrasande och för att få hans spelare att förstå vikten av laganda valde han alltså att tömma ut samtliga vattenflaskor förutom tio stycken så att spelarna skulle lära sig att dela med sig och visa kamratskap gentemot varandra.

I en efterföljande intervju där händelsen kom upp till ytan menade Magath på att flaskorna ”råkat välta” och att det här inte var något han gjorde för att bestraffa sina spelare, utan för att få dem att få upp ögonen för att vilja skapa en bättre sammanhållning inom spelargruppen.

Ett annorlunda träningspass
I februari 2014 stod det klart att Fulham anlitat Magath – som därmed blev den förste tyska tränaren att leda en klubb hemmahörande i Premier League.

Den engelska huvudstadsföreningen hade en förfärlig säsong bakom sig och var placerade sist i tabellen. Magath sade sig trots det vara övertygad om att han skulle få rätsida på laget och som så många gånger tidigare under sin tränarkarriär ta ett bottenlag upp på säker mark tack vare – surprise – hård träning och en ordentlig dos disciplin.

Det skulle dock visa sig att hans gamla hederliga träningsmetoder inte hade någon större inverkan på spelarna och Fulham kunde inte undgå en degradering.

I efterhand har Steve Sidwell, som spelade i Fulham under Magaths tid i klubben, berättat diverse historier om vad den hårdhudade tysken använde sig av för tillvägagångssätt för att tukta sina spelare. Ett av dem handlar om påföljden efter att laget förlorat en bortamatch där Magath ansåg att spelarna inte ansträngt sig tillräckligt.

Innan laget skiljdes åt meddelade Magath att spelarna skulle infinna sig på träningsanläggningen prick klockan åtta på morgonen dagen därpå. Väl på plats hade nog de flesta ställt in sig på att behöva genomlida ett mördande träningspass – men det skulle visa sig bli precis tvärtom.

I stället för att beordra spelarna att springa i trappor kånkandes på medicinbollar lät han dem under nästan en timmes tid stå blickstilla ute på planen i samma formation som de hade ställt upp med under matchen dagen dessförinnan. Detta eftersom han ansåg att de stått still under matchen och om de inte ville springa när det var blodigt allvar skulle de minsann inte behöva göra det nu heller. Detta utspelade sig under en kylig vårdag och spelarna som kommit ut på träningsplanen utrustade med handskar och halsvärmare tvingades ta av sig dessa.

Mig veterligen har Magath inte själv kommenterat den här anekdoten, men jag är säker på att han inte heller anser det här vara en bestraffning utan bara en metod för att få spelarna att reflektera och komma till insikt att de måste anstränga sig mer under matcherna.

*  *  *

Historierna om Magaths minst sagt radikala träningsmetoder och enorma krav på disciplin är som sagt många och jag hoppas innerligt att det kommer fyllas på med nya under hans tid som tränare för Hertha Berlin.

Om han kommer lyckas hjälpa klubben att säkra ett nytt kontrakt för fortsatt spel i Bundesliga återstår dock att se. Det är fem år sedan han senast ledde ett lag och det är mycket vatten som flutit under broarna sedan dess.

Jag tänkte avsluta den här artikeln med ett väldigt passande citat med tanke på Hertha Berlins prekära situation, som myntades av den tidigare spelaren Jan Åge Fjørtoft efter att Magath räddat kvar Eintracht Frankfurt i Bundesliga: ”Jag vet inte om Magath hade kunnat rädda Titanic, men alla överlevarna hade i alla fall varit oerhört vältränade”.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-03-18 08:45:00
Author

Fler artiklar om Tyskland