Nästa anhalt: kvartsfinal

Nästa anhalt: kvartsfinal

Återigen var VAR i fokus och sakta, men säkert naggas passionen och intresset för fotbollen, men Tyskland vann så slutet gott, allting gott?

Jag ska villigt erkänna att jag inte såg åttondelsfinalen igår mellan Tyskland – Danmark och efter att i efterhand ha följt vad som hänt är jag glad att jag inte gjorde det. I alla fall är jag väldigt glad över att jag inte var på plats på Westfalenstadion i Dortmund för att inombords återigen bli helt fördärvad.

Det var de bortdömdas match, men allt blev ju korrekt enligt regelboken så varför gnäller folk? Ursäkta min sarkasm, ni borde vid det här laget veta i vilken ringhörna jag står när det kommer till videobedömningar enligt fotbollen särskilt när det ska fram med millimeterrättvisa som om det vore amerikansk fotboll.
Nagelsmann gjorde två förändringar - ut med vänsterbacken Mittelstädt och yttern Wirtz till förmån för Raum som assisterade till Füllkrugs kvitteringsmål mot Schweiz och Sané. Tyskarna började i ursinnigt tempo och testade både det danska försvaret samt Kasper Schmeichel i mål. Schlotterbeck med ett tidigt ledningsmål för värdnationen samtidigt som regnet fullständigt öste ner, men den engelske domaren hade hittat en foul och detta var mål nummer ett som inte godkändes. Schmeichel fick ofta kasta sig åt sitt vänstra hörn, ner mot stolproten, upp mot krysset och förhindrade ett tyskt ledningsmål flera gånger om. Danmark åt sig in i matchen, men på grund av åskan tvingades lagen in i katakomberna för ett avbrott. En aningen för brant passning från Delaney satte Höjlund i trångmål när Neuer kom utrusande annars hade det varit dansk ledning i paus.

Danmark tog ledningen tidigt i andra halvlek och vid det här laget har ni garanterat sett stillbilderna från offsiden, korrekt domslut som tas, varför gnäller ni? Är det offside så är det offside – sitt ner och håll snattran som vissa förståsigpåare uttrycker på diverse plattformar. Bara sekunder efter hittas det en straff till Tyskland och jag förstår den danska vreden. Frågan jag ställer mig är när vi supportrar säger ifrån på riktigt gällande VAR? En väldigt högljudd grupp hatar det och det har varit stora protester utan framgång, men kanske måste det till andra metoder? Kasta in tennisbollar vid varje VAR-granskning eller sluta gå på matcherna helt? Göra det kännbart för klubb, nations- och gränsöverskridande fotbollsförbund?
Att gå på match idag med VAR kan förstöra hela upplevelsen, är det värt att jubla vid mål och ska man jubla igen när målet godkänns för andra gången?

Schmeichel kastade sig återigen mot sitt vänstra hörn återigen åt rätt håll, men Havertz straff var för kirurgiskt preciserad för att gå in ändå. Tysk ledning och skulle danskarna orka resa sig efter att ha mottagit käftsmäll efter käftsmäll på kort tid? Tyskland slog långt på Havertz och Musiala och till slut blev chanserna för många, för stora och Musiala vinklade upp kroppen för att placera in 2-0 med dryga tjugo minuter kvar och då var matchen över, förbi och sista spiken i kistan var nedslagen. Värdnationen vidare till kvartsfinal mot antingen Spanien eller Georgien. Då får vi se om det blir njutning av spelarnas skicklighet istället för diskussioner om VAR-bedömningar.
 

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-06-30 10:31:00
Author

Fler artiklar om Tyskland