Inför Aperturan: Titelkandidaterna - Försvarar América guldet?
Club América.

Inför Aperturan: Titelkandidaterna - Försvarar América guldet?

Det är bara ett par dagar kvar tills Aperturan drar igång i Liga MX. Skribenten har i den här artikeln tagit ut sina kandidater till att vinna ligan.

América
Club América är en solklar titelkandidat. Mexiko City-klubben har en imponerande historia och har genom åren skördat titlar. Med sina 15 ligatitlar är "Las Aguilas", som klubben kallas för, det laget som vunnit ligan flest gånger. De har inte bara varit bra historiskt sett. De har varit bra i modern tid och är ofta ett lag som väntas slåss om att ta hem ligan. América har vunnit de två senaste säsongerna. Någonting som är ovanligt i Liga MX. André Jardine tillsattes som tränare sommaren 2023. Han kommer att leda laget även den här säsongen. Ett glädjande besked för América-supportrarna då han har varit en bidragande faktor till de två senaste ligagulden.

Tittar man på truppen, så är den bra även inför den kommande säsongen. Detta trots att laget har förlorat landslagsanfallaren Julian Quiñones. Han såldes till Al Qadsiah. Salvador Reyes, Mauro Lainez och Oscar Jimenez har även dem lämnat. Det är dock inte lika märkbara förändringar. Samtidigt har Rodolfo Cota, José Ivan Rodriguez och Erick Sanchez förstärkt truppen. Cota blir en utmärkt back up till Luis Malagon i målet. Erick Sanchez är hittills en av sommarens stora värvningar i Liga MX. Han är tänkt för startelvan. América kommer förmodligen att värva en ersättare till Julian Quiñones. Det är oklart ifall Igor Lichnovsky, som förra säsongen var på lån från Tigres, kommer att fortsätta i América. Han var en klippa i backlinjen förra säsongen. 


Monterrey
Monterrey, som ofta nämns som smeknamnet Rayados, har en imponerande trupp till den kommande säsongen. Varje lagdel håller en hög nivå. Mest imponerande är mittfältsuppsättningen. Med Luis Romo, Jorge Rodriguez, Oliver Torres, Jaziel Martinez, Sergio Canales och Johan Rojas har Fernando Ortiz ett lyxproblem. Även på målvaktsposten, backlinjen och anfallet ser slagkraftigt ut. Monterrey gjorde det bra förra säsongen i ligan, även om det inte räckte hela vägen.

Under sommaren har Jesus Gallardo och Arturo Gonzalez lämnat. Även om Gallardo fortfarande håller en bra nivå, så har han tappat i kvalite. På vänsterbacksplatsen har Monterrey Gerardo Arteaga som gjort det bra sedan han värvades i vintras. Roberto de la Rosa, Johan Rojas och Oliver Torres har tillkommit. Ett frågetecken kring hur mycket Roberto de la Rosa kommer att få. Konkurrensen om speltid är hård.

Senast "Rayados" vann ligan var Aperturan 2019. Är det äntligen dags att ta hem en sjätte ligatitel?


Tigres
Tigres som tidigare i år fyllde 64 år, har en ny tränare till den här säsongen. Det är den serbiska tränaren Veljko Paunovic som vi framöver kommer att se på Tigres tränarbänk. Han ersätter Robert Siboldi, som Tigres inte var nöjd med efter förra säsongen. I övrigt är sig mycket likt i Tigres från förra säsongen. Truppen har mycket rutin. Tigres har varken gjort någon anmärkningsvärd värvning eller tappat någon. Undertecknad tror att vi kan komma att få se någon värvning innan fönstret stänger som är tänkt för startelvan. Fernando Tapia, Roberto Alvarado och Raphael Varane är två av flera spelare som har kopplats ihop med Tigres i mexikansk media. Marcelo Flores och Ozziel Herrera var bra poänggörare sett till antalet spelade minuter förra säsongen. Det blir intressant att se om båda kan fortsätta att utvecklas även den här säsongen. 


Cruz Azul
Efter Cruz Azuls förra säsong, är det svårt att inte ha de som en kandidat att vinna. Cruz Azul tog sig hela vägen till final förra säsongen. Väl där fick de se sig besegrade av Club América. De fina resultaten speglar hur det såg ut på planen. Cruz Azul-spelarna uppträdde med övertygelse. Martin Anselmi som tränade laget förra säsongen, var en av de bidragande faktorerna till succén. Han är kvar, vilket är jätteviktigt. Det gäller att Cruz Azul jobbar vidare på det man visade upp förra säsongen. 

Tittar man på truppen, så har förändringar gjorts. Men inte osunt stora. Truppen ser i dagsläget strået vassare ut. Detta då klubben gjort klart med Andrés Montaño från Mazatlan, Amaury Garcia från Pumas och Giorgos Giakoumakis från Atlanta United. Montaño och Giakoumakis är två värvningar av hög kvalité. 

Ossian Lindströmossianlindstrom@hotmail.com@OssianOsito2024-07-04 00:40:00
Author

Fler artiklar om Mexiko