Exit talks - Everton: "Det är den bistra verkligheten"
Sean Dyche ledde laget till överlevnad och får högt omdöme av Per Malmqvist Stolt.

Exit talks - Everton: "Det är den bistra verkligheten"

Exit Talks fortsätter med Merseysides blå klubb som haft en händelserik säsong bakom sig och som nu går in i en oviss sommar.

Per Malmqvist Stolt fick se ännu en säsong med mycket oro kring Everton. FFP hängde som ett svart moln över klubben och länge såg laget ut att riskera att åka ur. Men en stark april månad löste överlevnad.

Ännu en säsong där ni har kniven mot halsen rätt länge, förvisso på grund av FFP. Hur summerar du 38 omgångar? 
- Som en mycket stark insats! Säsongen kommer definitivt inte att minnas av så många, förutom själva poängtappen, då det knappast har handlat om klang och jubel. Inte ens någon adrenalinstin great escape eller livgivande cup runs. Men med tanke på allt som pågått runt truppen, så är det icke desto mindre en lysande prestation.  
 
Du sa att du gick in i säsongen med historiskt låga förväntningar. När släppte oron? 
-Det var efter segern mot Nottingham i slutet av april. Vi hade skåpats ut av Chelsea matchen före och det hade gått extremt trögt under en längre period.  Det var också någonstans där jag insåg att det inte skulle bli några mer poängbestraffningar, åtminstone inte denna säsong. Därefter blev det en ganska lugn resa till säsongsslut. 
 
 
 

Vilket är ditt starkaste minne från säsongen? 
- När Dominic Calvert-Lewin nickar in sitt mål i Merseysidederbyt. Makalös spänst och så välförtjänt för alla fans på plats. 
 
Vad får tränaren för betyg? 
- Kan inte bli annat än ett toppbetyg. Han jobbade målmedvetet från start till mål. Dessutom med begränsade resurser i så måtto att han visste att det inte var fråga om några förstärkningar i januari, konstant hot om poängavdrag och en ägare som ägnar all kraft åt att försöka sälja klubben. Det var osäkerhet runt varje hörn. Men när det gick trögt under större delen av vårsäsongen, fanns där ingen desperation, utan han trodde på sin idé och spelartrupp. Dessutom är han en tränartyp som kanske inte står för det mest glamorösa i den engelska fotbollen, vilket innebär att det kommer att blåsa rätt rejält om honom när inte poängen trillar in. Han skulle ha svårt i en popularitetsmätning med coolare snubbar som Frank Lampard och Carlo Ancelotti. Å andra sidan förstod han nog också att det fanns varken kraft eller resurser från ledningen att byta ut en manager under denna gudsförgätna säsong. 
 
Vem är säsongens största flopp? 
- Jag hade förväntat mig betydligt mer av Arnaut Danjuma, men också Amadou Onana. 
 


Säsongens mest positiva överraskning? 
- Jarrad Branthwaithe har vuxit till en riktig härförare i försvaret, trots sin ringa ålder. 
 
Avlutningsvis: hur ser den idealiska silly sommaren ut med dina ögon? 
- Att vi inte släpper för många spelare som vi behöver till nästa säsong och kanske får igenom några smarta lån. Premier League är fortfarande på oss, så vi kommer behöva sälja och släppa spelare. Det finns inte heller någon skattkista för att köpa nya. Ja, eller den är i så fall tom. Det är den bistra verkligheten. 
 

Henrik Örtenvik2024-05-29 10:44:00
Author

Fler artiklar om England