Exit Talks - Tottenham: "Framtidstron tillbaka"
Micky van De Ven är en av säsongens utropstecken i Premier League.

Exit Talks - Tottenham: "Framtidstron tillbaka"

Exit Talks fortsätter med ett snack med Tottenhamredaktionen.

Tottenham ruskade om i Premier League-grytan i början av säsongen då Ange Postecoglou radade upp månadens manager-utmärkelser och tog 26 av de första 30 möjliga poängen. Men sedan kom den numera ökända Chelseamatchen där VAR tog bort 2-0 för hårfin offside, Romero orsakde straff och blev avstängd tre matcher, van De Ven drog baksida lår och Maddison blev skadad och blev sen aldrig den spelare han var första tio matcherna.

Men 28 matcher senare överträffade i alla fall laget vad många trodde skulle bli en väldigt tuff säsong utan Harry Kane. Vi snackar med Bror Hemming om hur säsongen var med Tottenhamögon.

Inför säsongen var det många frågetecken: hur blir det med Harry Kane? och hur blir det med ny tränare? Så... hur summerar du en femteplats?
- En femteplats är bra utifrån var Spurs befann sig för ett år sedan men det är knappast sensationellt bra utifrån var Spurs har befunnit sig sedan Martin Jol klev in för 20 år sedan. Spurs har sedan dess placerat sig bättre sju gånger, sämre sju gånger och som just femma sex gånger. Men nu var osäkerheten stor, var Spurs på väg att falla tillbaka, och därför har den här säsongen varit så viktig. Känslan är åter att Spurs fortfarande är på gång.
 


Trots att Tottenham slutade högre än de flesta bedömare trodde, inklusive SvenskaFans, så utmålas ändå säsongen av många som ett fiasko. Ännu en säsong utan titel och så vidare. Men den starka säsongsstarten som spoilerades av skador på van De Ven, Maddison och Bentancur gjorde väl sitt att höja ribban markant?
- Jag menar att det är omöjligt att se på den här säsongen som ett fiasko. Visst, nån titel blev det inte, men vi fick nåt annat tillbaka. Glädjen. Framtidstron. Skadorna gjorde att Spurs tappade det lite tidigare än vad man annars hade gjort, men det är inte rimligt att tro att det hade räckt längre än till en fjärdeplats om man hade sluppit det som hände under och efter hemmamötet med Chelsea. Sen har jag själv varit kritisk till vissa val som Ange Postecoglou gjort under vintern och våren, men det finns ingen anledning att hänga upp sig på detta nu. Big Ange har tack vare detta fått många svar, och nu är förutsättningarna bättre än nånsin för en riktigt bra sommar. Hade Spurs börjat som man slutade, och slutat som man började, då hade många nog trott att Spurs skulle utmana om titeln nästa säsong. Nu kommer förväntningarna vara mer realistiska, men som sagt kommer det att vara lättare att få in helt rätt spelare och därmed stärka laget tack vare hur säsongen utvecklade sig.

Vilket är ditt starkaste minne från säsongen?
- Det jag kommer att komma ihåg från den här säsongen är stämningen på arenan efter dom tidiga vinsterna samt det där mötet med Chelsea när allt och lite till gick fel men Spurs vägrade acceptera det så länge matchen pågick.

Vad får tränaren för betyg?
- Den här frågan är lite lurig. Tittar man bara på resultat så är det bara marginellt bättre än godkänt. Men det stod så mycket mer på spel det här året. Att Spurs hittade en väg ut ur mörkret känns som en ganska oväntad utveckling efter hur det sett ut dom senaste åren och försäljningen av Harry Kane. Ange Postecoglou har tack vare den här säsongen sett till att Spurs åter kan drömma. Det förtjänar han ett fint betyg för. Så om han lyckas vinna något med Spurs framöver är det för att det första året blev just så här. Ett absolut toppbetyg kan han självklart inte få när Spurs slutar femma utan att lyckas särskilt bra i nån cup, men för mig förtjänar han en fyra på en femgradig skala.


Kulusevski har svårt att hitta jämnheten i sitt spel.

Vem är säsongens största flopp?
- Jag tycker att det känns väl tufft att utse spelare som Bryan Gil, Oliver Skipp eller Ryan Sessegnon till största floppen. Inte heller Emerson Royal hör hemma i sådana här sammanhang. Ett skadat nyförvärv som Manor Solomon blir också fel. Spelare som hamnat ur form har gjort vissa saker bra men andra sämre, Brennan Johnson inledde lite floppartat medan Dejan Kulusevski, Yves Bissouma och James Maddison avslutade sämre än förväntat, men återigen inga floppar. Nä, jag vet inte, utifrån mina förväntningar tycker jag inte att det finns någon som ska ses som en flopp.
 


Säsongens mest positiva överraskning?
- Jag kommer att svara Guglielmo Vicario. Men han är inte ensam. För där jag inte kan se nån riktig flopp i det här laget finns det gott om positiva överraskningar. Destiny Udogie, Micky van de Ven och Pedro Porro har alla gjort det bättre än vad jag hade trott. Samtidigt är Cristian Romero min spelare sedan tidigare, men därför ingen positiv överraskning. Det är lite konstigt att på det här sättet lyfta fram målvakt och en hel backlinje i ett lag som släppt in 61 mål på 38 matcher, men så är det ändå och det säger ganska mycket om annat som saknas i laget.

Avslutningsvis: hur ser den idealiska silly sommaren ut med dina ögon?
- Det är extremt tydligt att det saknas något på det centrala mittfältet. Spurs behöver nån som skyddar backlinjen men som samtidigt kan spela bollvårdande efter egen förmåga. Det verkar vara omöjligt att hitta nån som kan göra det som Mousa Dembele gjorde i Spurs, men med den spelaren skulle Spurs kunna nå hur långt som helst. Spurs har haft spelare som under kortare perioder varit helt fantastiska för defensiven, som Sandro, men nu behöver man hitta nån som kan kliva in som ett givet förstaval i laget och som övriga sedan bara måste förhålla sig till i defensiven. Sen behövs det fysik längst fram, någon som är ständigt närvarande i duellspelet i motståndarnas straffområde samt kan göra ett jobb vid den första stolpen på defensiva hörnor. Sen vet jag att man ska säga att Spurs ska göra klart med dessa spelare tidigt, så jag säger väl det, men egentligen tycker jag att det är viktigare att få in rätt spelare än att övergångarna blir färdiga tidigt. Men för all del, allt annat lika så är tidigt bättre än sent.
 

Henrik Örtenvik2024-06-03 07:30:00
Author

Fler artiklar om England