Exit Talks - West Ham United: "Jag kommer att sakna Moyes"
West Ham slutar nia, fem platser bättre än fjolårssäsongen.

Exit Talks - West Ham United: "Jag kommer att sakna Moyes"

Vi fortsätter Exit Talks med en snack med West Ham-redaktionen, som precis som många andra börjar om på ny kula med ny manager i sommar.

West Ham tappade kuggen Declan Rice och sedan bygga om hela mittfältet. Efter en tapper säsong slutar laget nia och börjar nu om på nytt med spanjoren Julen Lopetegui. Vi snackar med Arne Söderlund om läget i "The Hammers"

Inför säsongen var det irriterat i West Ham-läget och du kände oro inför säsongen. Hur är känslan 38 omgångar senare när ni slutat nia?
 - Ja vi hade en tunn trupp redan i höstas så nog kände jag oro alltid. Hösten fram till nyår höll dock väldigt bra så förhoppningar fanns. Det grusades dock efter att truppen blev ännu tunnare. Fyra spelare försvann i Pablo Fornals, Said Benrahma, Thilo Kehrer och Conor Coventry och endast en togs in i Kalvin Phillips på lån från City. Med facit i hand hade varit bättre om vi inte tagit in Phillips som blev ett riktigt stolpskott för oss men det var ju inte lätt att veta. Så hoppet om ännu en säsong med spel i Europa försvann sakta men säkert. Så nionde plats speglar säsongen ganska bra.


Mohammed Kudus är en av säsongens allra bästa nyförvärv i Premier League.

En positiv grej är ju att ni ändå fick till några nyförvärv riktigt bra att ni fick bra valuta för pengarna?
- Absolut. Alla fyra (James Ward-Prowse, Mohammed Kudus, Edson Alvarez och Konstantinos Mavropanos) som köptes in under sommaren var bra nyförvärv. Declan Rice försvann ju tyvärr som väntat men de £105 miljoner vi fick för honom gav ju chansen att få in spelare. Så det förvaltades på ett bra sätt.
 


Nu lämnar David Moyes och in kommer istället Julen Lopeteui. Hur känns det?
- Jag kommer att sakna Moyes. Han stod för en trygghet och stabilitet om man tittar på de sammanlagda fem åren under två sejourer han var i West Ham. Det kändes dock som att det var dags. Sista halvåret var inte bra. Hans envishet till att inte ta in fler spelare tillsammans med West Hams ledning i januari blev hans fall till att det inte blev fortsatt tid i klubben. Jag ser dock tillbaka på hans tid med stor tacksamhet. Julen Lopetegui känner jag inte till speciellt mycket. Det är hans tid i Wolves som jag har en liten uppfattning om honom. Det man läser dock om honom så verkar det som att han kan passa bra hos oss. Men framtiden får visa om hur det blir.


Vilket är ditt starkaste minne från säsongen?
 - Om man ser till positiva minnen så är åttondelsfinalen mot Freiburg i Europa League den som lyser starkast. Då var West Ham riktigt bra och vann med 5-0. Däremot om ser på negativa minnen så är det några storförluster som 0-6 hemma mot Arsenal eller 1-5 borta mot Liverpool i Ligacupen som dyker upp.
 
Vad får tränaren för betyg?
- Det får bli en 3:a på en 5 gradig skala.


Lånet av Kalvin Phillips blev ett fiasko.

Vem är säsongens största flopp?
- Utan tvekan lånet av Kalvin Phillips. Ett riktigt stolpskott. Hans tillkortakommanden ledde till ett par tre baklänges mål. Utvisning och en orsakad straff vid ledningen 3-1 borta mot Newcastle som ledde till att vi förlorade matchen. Många poäng som försvann. Där tog säsongen verkligen slut.

Säsongens mest positiva överraskning?
- Mohammed Kudus fantastisk spelare en riktig toppvärvning. Det känns som att han kan bara bli änne bättre än det han hittills visat och det har varit en hel del som han redan visat.

Avslutningsvis: hur ser den idealiska silly sommaren ut med dina ögon?
- Minst 9-10 spelare in. Vi behöver mittbackar minst två helst tre. Vi behöver även ett par ytterbackar. Vidare två mittfältare. En vänsterytter och helst två anfallare av rang. Av dessa spelare som behöver flera av dem vara fostrade i den engelska fotbollen. Truppen måste också föryngras. Så det är mycket som måste hända i sommar när det gäller spelare in.
Det senaste runt Lucas Paquetá och FA:s anklagan mot honom om bettingfusk oroar dock. Dels en bra spelare som vi kanske hade fått £85 miljoner vid en förmodad försäljning. Nu känns allt runt honom otroligt osäkert. Vilket kommer att påverka hur truppen utformas.
 

Henrik Örtenvik2024-05-25 15:00:00
Author

Fler artiklar om England