Tottenham Hotspur Stadium, 2023-02-26 14:30

2 - 0

Inför: Tottenham-Chelsea
Koulibaly firar sitt mål när lagen möttes på Stamford Bridge i augusti.

Söndagens enda PL-match är ett London-derby mellan Tottenham Hotspur och Chelsea på Tottenham Hotspur Stadium.

Senast Tottenham och Chelsea möttes var på Stamford Bridge i säsongens andra omgång i mitten av augusti. Då gick Chelsea upp i ledning genom Kalibou Koulibaly i den 19:e minuten. Första halvlek slutade 1-0 men i den 68:e minuten kvitterade bortalaget genom Pierre-Emile Hojberg. Chelsea svarade snabbt och i den 77:e minuten hade Reece James återställt hemmalagets ledning efter att ha blivit framspelad av Raheem Sterling.

Chelsea såg ut att ta tre poäng men i matchminut 90+4 fick Tottenham en hörna, som Mendy snyggt räddade genom att slå bollen över ribban. På den andra hörnan hittade Harry Kane rätt med huvudet och nickade in 2-2. Under hörnan blev Marc Cucurella nerdragen av Cristian Romero, något som friades av VAR. Inte konstigt att Tuchel blev rosenrasande och utvisad i samband med kvitteringsmålet…

Senast lagen möttes på Tottenham Hotspur Stadium var i ligacupen i januari 2022. Då satte Rüdiger matchens enda mål i den 18:e minuten och såg till att Chelsea gick vidare med sammanlagt 3-0, efter mål av Havertz och ett självmål av Ben Davies i det första mötet.

Under de senaste 33 matcherna mellan lagen har Chelsea vunnit 17, Tottenham fem och elva matcher har slutat oavgjort. Senaste gång Tottenham besegrade Chelsea var i ligacupen i september 2020, 1-1 efter fulltid och förlängning och 5-4 efter straffar. Senast Tottenham besegrade Chelsea i Premier League var i november 2018, med mål av Dele Alli, Harry Kane och Heung Min Son. Olivier Giroud satte in Chelseas reduceringsmål i den 85:e minuten. Senast Chelsea besegrade Tottenham i Premier League var i januari 2022, efter mål av Hakim Ziyech och Thiago Silva och senaste PL-segern på Tottenham Hotspur Stadium ägde rum i september 2021, med mål av Thiago Silva, N’golo Kanté och Antonio Rüdiger.

Läget i lagen:

Tottenham
På de senaste fem matcherna (1 FA Cup, 1 CL och 3 PL) har Tottenham vunnit tre och förlorat två. I FA Cupens fjärde runda besegrades Championship-laget Preston enkelt med 3-0 efter två mål av Heung Min Son och ett av Arnaut Danjuma. I början av februari tog man emot Manchester City på hemmaplan och vann med 1-0 efter mål av Harry Kane. I nästa PL-match väntade Leicester på bortaplan och då blev det stryk med 4-1 trots ett ledningsmål av Rodrigo Bentancur i den 15:e minuten. I CL-åttondelsfinalen mötte man AC Milan på bortaplan och då drog det italienska laget det längre strået och vann med 1-0 efter ett tidigt mål av Brahim Diaz. Lagets senaste PL-match var även det ett London-derby med West Ham som motståndare och då vann Tottenham med 2-0 efter mål av Emerson Royal och Heung Min Son i den andra halvleken.

För tillfället är Tottenham på fjärde plats i PL-tabellen, sju poäng bakom trean Manchester United, (som spelat lika många matcher) och en poäng mer än Newcastle, som spelat en match mindre.

Harry Kane är lagets bästa målskytt med 17 fullträffar i Premier League.
Hugo Lloris, (knäskada) Rodrigo Bentancur (korsbandsskada) och Ryan Sessegnon (sträckning i baklåret) är långtidsskadade och förblir otillgängliga. Yves Bissouma är tveksam till spel på grund av en fotledsskada.

Chelsea
På den senaste fem matcherna (4 PL, 1 CL) har Chelsea förlorat två och spelat oavgjort tre.  0-0 borta mot Liverpool i slutet av januari, samma resultat hemma mot Fulham på hemmaplan i början av februari. Den 11 februari mötte man West Ham på bortaplan och gick upp i ledning i den 16:e minuten, tolv minuter senare kvitterade den tidigare Chelsea-spelaren Emerson och samma resultat höll sig tills domaren blåst av matchen i minut 90+6. Chelsea lottades mot tyska Borussia Dortmund i CL-åttondelsfinalen och första mötet ägde rum borta på Signal-Iduna-Park. Trots en stark match av Chelsea med tio hörnor och flera bra målchanser så var det hemmalaget som lämnade planen som segrare, efter att Karim Adeyemi kontrat in matchens enda mål i den 63:e minuten. Förra helgen var det återigen PL-spel för Chelseas del när Southampton stod för motståndet, då prickade James Ward-Prowse in matchens enda mål från en frispark i matchminut 45+1.

Kai Havertz är lagets bästa målskytt med fem fullträffar i Premier League.

Armando Broja (knä) är långtidsskadad och missar resten av säsongen. Cesar Azpilicueta åkte på en tråkig spark mot huvudet mot Southampton och åkte på en hjärnskakning, men tur i oturen att det inte blev värre och kaptenen förväntas vara i spelskick i början av mars. Christian Pulisic förblir otillgänglig efter att ha åkt på en knäskada mot Manchester City i början av året, även Edouard Mendy är ur spel på grund av ett brutet finger. Senast N’golo Kanté spelade var i hemmamötet med Tottenham. Fransmannen har tränat med laget, men är inte redo för spel förrän mitten av mars.

Förväntade startelvor:

Tottenham: Forster, Romero, Dier, Lenglet, Emerson, Skipp, Hojberg, Davies, Kulusevski, Kane, Son

Chelsea: Kepa, James, Silva, Badiashile, Chilwell, Kovacic, Fernandez, Mudryk, Felix, Sterling, Havertz

Förväntad matchbild: Chelsea spelade som bekant riktigt bra mot Dortmund, trots att man slutligen åkte på förlust, potential i laget finns. Insatsen under första halvlek mot Southampton vill de flesta nog glömma, däremot såg andra halvlek betydligt piggare ut, speciellt Raheem Sterlings inhopp. Chelsea har värvat in mycket nya offensiva spelare i januari och de har börja lära känna varandra bättre efter träningar och några matcher tillsammans, vad vore bättre än att besegra Tottenham på bortaplan? Enkelt blir det inte, vi ska inte glömma att hemmalaget har en viss 17-målsskytt vid namnet Harry Kane i anfallet.

Speltips: 1-1.
Avspark: Söndagen den 26 februari kl.14:30, matchen sänds på V Premium, V Ultra och Viaplay.
Spelplats: Tottenham Hotspur Stadium
Domare: Stuart Attwell

Milstolpar
Om Trevoh Chalobah spelar blir det hans 50:e framträdande för klubben i alla tävlingar.

Återblick: Oavgjort och starka känslor i toppmötet på Stamford Bridge