Lagbanner
Anfield, 2024-05-19 17:00

Liverpool - Wolves
2 - 0

Fem tankar efter Wolverhampton

Fem tankar efter Wolverhampton

Ligans sista omgång och Liverpool spelade match mot Wolverhampton på Anfield men allt handlade om Jürgen Klopp. Jürgentifon täckte hela arenan. Jürgen hedrades under hela matchen och “I’m so Glad that Jürgen is a Red” sjöngs unisont tio minuter i sträck. Ingen ville lämna Anfield. Inget Liverpoolöga var torrt.

Matchen 
Den sista matchen skulle vinnas och den vanns. Laget gjorde vad som krävdes och fick viss hjälp när Nelson Semedo fick rött kort efter sin fula stämpling av Alexis Mac Allister i den 38:e minuten. Tack och lov skadades inte Macca vilket han mycket väl kunde ha gjort. Istället reste sig vår hjälte och knoppade in 1-0 sex minuter senare på Harvey Elliotts fina inlägg.

Ett annat av våra utropstecken denna säsong fick också måla. Jarrel Quansah gjorde mål för andra matchen i rad, denna gång med högern när han stod bra placerad vid bortre stolpen efter att Cody Gakpo stångats i en nickduell efter Andy Robertsons hörna. Det stod 2-0 i halvlek och vi trodde att det skulle rinna på, men det blev inga fler mål. Det räckte. Tre poäng i Jürgens sista match var vad som behövdes. 

Historien
Jürgen kom till ett sargat och ihåligt lag den 8:e oktober 2015. Det var längesedan vi var det där stabila och fruktade världslaget, ungefär tjugofem år sedan. Vi hade inga världsspelare, Steven Gerrard hade slutat, Luis Suarez hade gått till Barcelona. Det var ett signum på den tiden att dom bästa spelarna lämnade till mer potenta klubbar. Philippe Coutinho hade blivit den nya kelgrisen men han skulle också komma att lämna.

Jürgens första lag var: Simon Mignolet; Nathaniel Clyne, Martin Skrtel, Mamadou Sakho, Alberto Moreno; Lucas Leiva, Emre Can; James Milner, Adam Lallana, Philippe Coutinho; Divock Origi. Jürgen kom på sjunde plats det första året, därefter gick det spikrakt uppåt.

Liverpool 1.0
Jûrgen skapade ett nytt lag, ett vinnarlag, ett lag som vann alla stora pokaler som finns. Det var ett lag som bar hans signum; stenhård press, kamp och intensitet. Det fanns en förstauppställning som var: Alisson Becker, Trent Alexander-Arnold, Joel Matip, Virgil van Dijk, Andy Robertson; Jordan Henderson, Fabinho, Gini Wijnaldum; Mohamed Salah, Roberto Firmino, Sadio Mané. Det var detta lag som vann Champions League 2019. Jürgen hade skapat ett helt nytt lag med elva nya startspelare. 

Detta lag med några små förändringar vann sedan Club World Cup 2019, UEFA Super Cup 2019, ligan 2020 och ligacupen 2022. Men laget började åldras och säsongen 2022-23 orkade inte laget spela på samma sätt som förut, andra lag hade också tagit efter samt lärt sig vårt spel. Kanske hade Jürgen varit lite för trofast och inte förnyat i tid?

Liverpool 2.0
Under sommaren 2023 köptes det in ett helt nytt mittfält. Det fanns också många ungdomar från akademin som pockade på. Jürgen hade börjat spela Trent som inverterad playmaker. Vi blev ett nytt lag denna säsong. Vi fick ny energi och flög fram under hösten. I januari ledde vi ligan, gick till final i ligacupen, var kvar i FA-cupen och Europa League. Skulle va ta kvadrupeln? Det blev endast Ligacupen, sedan tröt orken får vi nog säga. Den energin och det flytet som vi hade under hösten mattades av, vi drabbades också av många skador.

Men vi visade att vårt nya lag med mittfältarna Macca, Dominik Szoboszlai, Wataru Endo och ungtupparna Harvey Elliott och Curtis Jones både kan spela och fightas. Jarrel Quansah slog sig in bredvid Virgil van Dijk, Conor Bradley visade väldigt gott gry som högerback och flera andra ungdomar luftades. 

Vi har fem seniora anfallare, Mo Salah är kvar från Liverpool 1.0, Diogo Jota, Luis Diaz. Darwin Nünez, och Cody Gakpo har tillkommit. Vi har en bra grund. 

Framtiden
Nu kommer Arne Slot, nya röda tider. Arne är inhämtad för att kunna ta vid efter Jürgen, men ingen är som Jürgen. Arne är kanske något mindre risktagande, kanske kommer vi inte att ha en lika extremt hög backlinje hela tiden, kanske kommer vi att ha två balansspelare. Det blir intressant att följa vad som händer.

Det finns också vissa luckor i 2.0-laget. Vi har släppt in lite för mycket mål, vi behöver komplettera backlinjen. Som ordinarie mittbackar har vi 33-årige Virgil, 21-årige Jarell och skadedrabbade Ibou. Joel Matip har lämnat och Joe Gomez har mycket sällan fått förtroende som mittback. Vi har ingen fullgod ersättare för Robbo. Vi har inte heller någon riktig Fabinho i laget. 

Vårt anfall har skapat massor av chanser, mest av alla lag, men det är bara Diogo Jota som förvaltar i paritet med förväntade mål. Darwin och Lucho har missat väldigt många feta chanser, Mo har inte varit sig lik sedan sin skada i AFCON i januari. Vi skulle behöva ny injektion framåt. Silly season är igång. 

Tack för allt Jürgen! You´ll Never Walk Alone! Och välkommen till världens skönaste klubb Arne!
 

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2024-05-20 12:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool