Craven Cottage, 2023-09-16 16:00

Fulham - Luton

Lyfter Hatters efter uppehållet?
Får Alfie Doughty och Luton anledning att jubla mot Fulham?

Lyfter Hatters efter uppehållet?

Finns det något värre än landslagsuppehåll? Precis när man fått smak för den engelska fotbollen igen och man har satt sina helgrutiner, så kommer det evighetslånga uppehållet efter bara tre inledande Premier League-omgångar. Men nu är det äntligen dags för Luton igen och frågan är om uppehållet gynnat eller hämmat laget?

Fördelen är att Rob Edwards nu fått två veckor på sig att integrera sent inkomna nyförvärv som Teden Mengi (mittback från Mancherster United), Sambi Lokonga (mittfältare på lån från Arsenal) samt att få Ross Barkley upp i tempo och fitness. The Hatters har värvat mycket och det kan mycket väl bli upp emot sju nyförvärv (jämfört med fjolårets playoffavslut) från start mot Fulham på lördagseftermiddagen. Att få alla nya att förstå och utföra Robs spelidé och taktik kommer att ta tid. Tid som egentligen inte finns, så därför landar jag att uppehållet kom mycket lägligt.

Motargumentet är dock att Luton sett bättre och bättre ut efter varje match och var nära att sno en poäng mot Hammers. Laget har haft problem med tempot och det kan vara en nackdel att tvingas till två veckor utan match. Nu tvingas man "börja om" igen.

Luton Town och coach Rob förstår självklart att detta är inget man kan påverka och lägger ingen energi på det. Man ser fördelarna och reser till Craven Cottage med en positiv känsla och härlig energi. 3 000 Hatters på läktarna kommer bära laget på samma fina sätt som på bortaresorna till sydkusten och på Stamford Bridge. 

Vad krävs för trendbritt och poäng mot Fulham då. Nummer ett är att lyckas bibehålla koncentrationen i 90 minuter plus tillägg. Stunder av felbeslut och bristande skärpa har straffat laget hårt och resulterat i baklängesmål i samtliga tre matcher hittills. Det är naturligt och en del av att anpassa sig till livet i Premier League. Att laget och samtliga spelare nu fått lära sig att det inte går att slappna av en sekund på denna den högsta nivå är helt centralt.

Luton går nu in i en period där man möter Fulham, Wolves och Everton i kommande tre omgångar. Det känns som att laget behöver ta minst 4 poäng i dessa matcher för att känna att man är med i racet på allvar. I en träningsmatch innan säsongen drog igång blev det 0-0 borta mot Wolves. Det finns poäng att hämta här!

Fulham borta är också en passande uppgift. Det kommer bli stentufft men jag gillar våra chanser att skapa oreda i Fulhams bakre regioner. Oavsett om det blir Adebayo eller Brown som gör Carlton Morris sällskap på topp, så lär Luton göra livet surt för åldrande kapetenen Tim Ream och hans kollegor i The Cottagers backlinje.

Laget är annars skadefritt bortsett från Gabe Osho, Dan Potts och Jordan Clark som varit på skadelistan sedan länge. Pelly Ruddock-Mpanzu, Amarií Bell och Issa Kabore har uppgetts vara "något slitna" efter att ha varit iväg på långväga landslagsäventyr. Jag tror inte någon av dessa startar utan att vi istället får se Mads Andersen eller Teden Mengi göra Tom Lockyers (tillbaka efter skada) och Reece Burke sällskap centralt i backlinjen. Det skulle innebära att Ryan Giles och Alfie Doughty fortsätt förtroende som wing-backs.

Den stora frågan är hur Rob Edwards väljer att balansera mittfältet. En eller två sittande? Marvellous Nakamba är given men nu finns Sambi Lokonga som ett mer defensivt alternativ jämfört med Ross Barkley eller Tahith Chong. 

Oavsett vilket blir det hyperintressant. Fulham har allt att förlora och har fått för mycket poäng hittills om man tittar hur spelet sett ut. Luton har inte varit värda någon pinne men har en positiv trend spelmässigt. Känslan är poängen kommer nu!

COYH!

 
 

Fredrik Färm2023-09-16 10:51:00
Author

Fler artiklar om Luton

Total eufori och blytung käftsmäll
Vänder det mot Villa?