Brentford Community Stadium, 2022-09-18 13:00

Brentford - Arsenal
0 - 3

Matchrapport: Brentford - Arsenal (0-3)

Matchrapport: Brentford - Arsenal (0-3)

Efter senaste ligaförlusten studsade Arsenal tillbaka i en övertygande insats på Brentford Community stadium. Fabio Vieira gjorde succé när ha fick chansen från start för första gången i ligan och inhoppande Ethan Nwaneri slog nytt rekord.

Arsenal tog tag i taktpinnen direkt från start med ett fint anfall där Brentford knappt fick nudda bollen på nästan två minuter. Anfallet avslutades med en riktigt fin chans för Martinelli efter ett väldigt snyggt väggspel i offensivt straffområde med Xhaka. Martinelli bör ha förvaltat chansen bättre men halkar till och får endast iväg en strumprullare som Raya enkelt plockar upp. 
Förutom den första farligheten är den första kvarten väldigt böljande. Arsenal är absolut laget med flest tendenser till att hota framåt, dock utan att skapa några riktigt heta målchanser. 

Mål 0-1! (17')
Arsenal har börjat dominera allt mer och efter ett smart inkast mot kortlinjen lyckas Saka skapa sig en hörna som han förvaltar på bästa sätt. Med bra fart skickar han in bollen mot första stolpen där Saliba når högst och skarvar in den via bortre stolpen. 

Efter målet tog Arsenal över matchen och bollinnehavet allt mer och kontrollerade matchen både offensivt och defensivt. Mycket tack vare att Arsenal vinner andra-bollarna och återerövrar bollen kan man bilda nya anfallsvågor gång på gång och trycka ner Brentford djupt. Fortfarande inga jättefarliga målchanser men trots det behåller Arsenal sitt tryck och lugn i bollinnehavet där man spelar bort Brentfords press gång på gång.

Mål 0-2! (28')
Efter ett mönsteranfall från egen backlinje med flera spelvändningar får Xhaka bollen av Tierney utanför offensivt straffområde. Han tittar upp och lättar bara in bollen med perfektion till Jesus som nickar in den i det bortre krysset. Riktig högklassig framspelning av Xhaka som tillsammans med Partey, var Arsenals två bästa spelare i den här matchen enligt undertecknad.

Efter andra målet börjar Brentford samla på sig en del inkast och hörnor. Genom de fasta situationerna lyckas hemmalaget skapa ett litet tryck mot Arsenals straffområde. Olikt målet Arsenal släppte in ifjol på Brentfords långa inkastvariant så var man numera mycket mer beslutsam i eget straffområde. Arsenal rider ut de lilla tryck som Brentford skapar och fortsätter att kontrollera resten av halvleken. Känslan vid halvtid är att Brentford inte har så mycket mer att ge i den här matchen och att Arsenal kontrollerar allt komfortabelt. 

Andra halvlek börjar likartat som den första där Arsenal spelar igenom Brentfords höga press och skapar en halvchans genom Jesus vars skott blockeras. Likt första halvleken fortsätter Arsenal att mala på med Partey och Xhaka fortsatt dominerandes på mittfältet

Mål 0-3! (49')
Återigen en fin uppbyggnad där Saka kliver in i banan och ger bollen till Fabio Vieira som från distans avlossar och skjuter via stolpen och in. Världsklass-avslut från portugisen som var nästintill felfri och bidrog mycket på sista tredjedelen i denna match. Arsenal fortsätter att kontrollera och skapar en ny farlighet genom Jesus. Xhaka lyckas sträcka ut sitt långa ben och lyckas med tån få fram bollen till Jesus som i hög fart avlossar precis framför Raya som gör en fin benparad. Arsenal pressar vidare för ett fjärde mål. I en ny våg får Ben White bollen i en överlapp och spelar in till Martinelli centralt i straffområdet. Genom några snabba passningar på liten yta får Saka bollen serverad av Tierney och skjuter på ett tillslag men bra räddning av Raya som är uppe med högernäven.

Mitt under hyllningsapplåderna för drottning Elisabeth skapar Brentford sin första bra möjlighet i matchen. En fin genomskärare av Mbuemo hittar Damsgaard men Ramsdale kommer ut och täcker avslutet bra. I denna period har tempot sjunkit en aning och Arsenal låter Brentford ha ett större bollinnehav. Sista tio spelar Arsenal av matchen som nu är ganska avslagen. Då passar man också på att slå ett nytt rekord när Arteta väljer att byta in Ethan Nwanieri, blott 15 år och 181 dagar gammal. Därmed slog 15-åringen Harvey Elliots tidigare rekord som var 16 år och en månad gammal när han år 2019 debuterade för Liverpool mot Fulham.

Efter fyra tilläggsminutrar blåser domaren av matchen och Arsenal går in i landslagsuppehållet som etta vilket känns oerhört skönt. Otroligt stabil seger där Arsenal kontrollerar matchen rakt igenom och hade kunnat måla både en och två gånger till. Nu väntar som sagt ett landslagsuppehåll innan Arsenal återvänder första Oktober då man tar emot Spurs på Emirates!

Spelarbetyg (enligt följande skala):
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass 

Aaron Ramsdale - 3
Bra match av Ramsdale som inte fick jättemycket att göra. Bra med fötterna men lyckades inte fullt ut med sina långa utspel.

Ben White - 3 ( ut 86’)
Stabil som vanligt på ytterbackspositionen. Fyller på bra i korridoren och bra bollbehandling i speluppbyggnaden. Även stark och stabil i luftrummet och eget straffområde.

Gabriel - 3
Godkänd insats av Gabriel, varken bättre eller sämre. Stark i närkamperna men kan missa i passningsspelet imellanåt.

Saliba - 4
Väldigt bra insats av Saliba som går från klarhet till klarhet. Fransmannen hade Toney i sin ficka hela matchen och var oerhört svårpaserad. Iochmed målet blir betyget en fyra. 

Kieran Tierney - 3.5
Tycker Tierney gör sin bästa match för året där han ångar på bra längs sin vänsterkant. Följsam och stark i försvaret men landar också högt upp i banan i det offensiva spelet.

Granit Xhaka - 4
Dominerade hela mittfältet, slår en assist av högsta klass och jobbar hårt över hela banan. 90 % passningsprocent och oerhört bolltrygg samt en nyckel i uppspelsfasen.

Thomas Partey - 4 (ut 78’)
Likt Xhaka väldigt stabil och var verkligen Arsenals spelmotor idag. Spelar ofta väldigt enkelt men vrider och vänder vilket gör han väldigt svåråtkomlig. Lyckades däremot inte lika bra med sina avgörande passningar.

Fabio Vieira - 4 (ut 91’)
Väldigt fina fötter och tappar bollen väldigt sällan om ens någonsin under den här matchen. Fina passningar och smarta aktioner samt ett bra hemjobb. Det fina målet från hans vänsterfot var grädden på moset.

Gabriel Martinelli - 3 (ut 78’)
Borde ha gjort mål i första minuten redan men annars väldigt bra fart hos Martinelli som alltid utgör ett offensivt hot. Kom inte till några riktigt heta chanser idag men likväl väldigt bra i spelet över hela banan.

Bukayo Saka - 3 (ut 92')
Bra som alltid men hamnar inte jätteofta i farliga lägen men gör trots allt två assist i den här matchen. Det säger en del om Saka som ännu inte kommit upp i nivå men som ändå redan har ett mål och fyra assist i år.

Gabriel Jesus - 4
River, sliter och är alltid ett hot framåt. Skapar sig lägen ur ingenting och är väldigt delaktig i speluppbyggnaden med sin fina teknik. Gör ett väldigt snyggt nickmål och borde kanske fått in ett till.

Avbytare:
Sambi Lokonga (in 78’)
Spelade för kort tid att betygsättas
Eddie Nketiah (in 78’) 
Spelade för kort tid att betygsättas
Takehiro Tomiyasu (in 86’)
Spelade för kort tid att betygsättas
Ethan Nwaneri (in 91’)
Spelade för kort tid att betygsättas
Marquinhos (in 92’)
Spelade för kort tid att betygsättas

Jacob Olin Karlsson2022-09-18 22:53:00
Author

Fler artiklar om Arsenal