University of Bolton Stadium, 2024-05-07 21:00

Bolton - Barnsley
2 - 3

Så nära

Så nära

Barnsleys utgångsläge var inte bra inför gårdagens returmöte, men till slut så skiljde det endast ett mål. Bolton får nu spela playoff-final på Wembley efter att ha vunnit dubbelmötet med 5-4.

Det som på förhand såg ut att bli till en promenad seger för Bolton utvecklade sig till en riktig rysare, Bolton var i den andra halvleken rejält i gungning men lyckades ändå till slut att reda ut situationen och kvittera ut Wembley biljetten. Men vi tar det från början.

Det var en ganska så händelserik förstahalvlek där Bolton spelmässigt var det bättre laget.
Bolton hade ett 1-0 mål inne redan efter 9 minuter, men det blev underkänt på grund av en lätt ruff i ryggen på Mael de Gevigney.

Efter 12 minuter så borde nog Barnsley fått en straff, när Boltons målvakt Baxter gjorde ner Sam Cosgrove? Eller var han på bollen före?

Collins var ett ständigt orosmoment för Barnsleys försvar, och i den 17:e minuten så knäppte han iväg ett farligt avslut som Barnsleys målvakt Liam Roberts fick sträcka ut på för att rädda till hörna.

I den 36:e minuten skulle hoppet tändas för en mirakulös vändning, jag ber alla grannar på gatan om ursäkt om jag råkade väcka dem.
De Gevigney kastade iväg ett mäktigt inkast från vänsterkanten, via en skarv så hamnade bollen hos McAtee vid den bortre stolpen. McAtee lyfte in bollen centralt, och där kom Sam Cosgrove flygande och tryckte in både boll och Bolton spelare in i mål, och 1-0 till Barnsley.

Barnsley hade därefter sin bästa period under den första halvleken, de kunde flytta upp laget och etablera spel på offensiv planhalva mot ett chockat Bolton. Dock utan att skapa någon riktigt vass målchans.

I slutet av halvleken så hittade dock Bolton tillbaka till sitt spel, och fick dessutom utdelning.
I den 43:e minuten så fick Collins alldeles för mycket tid på sig att sikta mot ett passivt Barnsleyförsvar, han tryckte sedan iväg ett riktigt bra avslut från 25 meter, Liam Collins hann inte ner vid sin högra stolpe, och det var kvitterat.

Men det skulle bli värre för Barnsley, för endast två minuter senare så kom Collins loss i ett friläge, dock så kom han helt ur vinkel och de Gevigney kunde täcka ut hans avslut till en hörna.
Men på hörnan så kunde sedan Toal nicka in 2-1 till Bolton.
Ridå ner för Barnsley, men sett till spel och chanser så var Boltons ledning i halvtid fullt rättvis.

Halvtid 2-1

Att behöva göra tre mål mot ett defensivt starkt Bolton, det är aldrig lätt. När man dessutom bara har 45 minuter på sig som Barnsley hade när de äntrade planen för den andra halvleken, ja då är det nästan en omöjlig uppgift. Men gud så nära det var att vi lyckades.

Den första chansen i den andra halvleken var Boltons, och den kom till via en bjudning från mael de Gevigney. Dion Charles fick ett riktigt bra läge att avsluta på men träffade helt fel, det blev till slut till en strumprullare som gick en bra bit utanför Roberts högra stolpe. Där kunde det ha varit godnatt för Barnsley, men istället så gav ett trippelbyte i den 61:e minuten laget ny energi.
Ut gick Cadden, Kane och McAtee, och in kom Grant, Cole och Cotter.

Ricardo Santos har varit en jätte i Boltons försvar under dessa två matcherna, men i den 64:e minuten så var han inte riktigt vän med bollen. Cole med hjälp av Cosgrove kunde stjäla bollen och Cosgrove hittade sedan fram med en boll till Adam Phillips på högerkanten.
Phillips avslut letade sig via försvarsben in i mål och matchen var kvitterad.

Redan där så tyckte jag att det började att bli lite nervöst i Boltons lag och på läktaren, men det var ändå ingenting emot vad det skulle bli i den 76:e minuten.
Conor Grant fick tag i bollen på vänsterkanten och måttade in ett helt perfekt inlägg för Sam Cosgrove.
Cosgrove satte pannan till bollen och Barnsley var i ledningen med 3-2.
Bad jag om ursäkt för att jag eventuellt väckte ett par grannar vid 1-0 målet så får nog den ursäkten omfatta hela kvarteret denna gången.

14 minuter plus tillägg att spela, och endast ett mål till behövdes för att Barnsley skulle tvinga fram en förlängning.
Och även om Barnsley inte lyckades att skapa något jättetryck mot ett skärrat men ändå smart spelande Bolton så saknades det inte chanser.

I den 78:e så fick Barnsley en frispark på offensiv planhalva, bollen lyftes in, men tyvärr precis framför centralt placerade Cosgrove. Mael de Gevigney lyckades ändå fånga upp bollen vid den bortre stolpen men avslutet gick metern över Baxters ribba.

Det hade varit lite intressant om man hade satt på sig en blodtrycktsmätare i detta skedet av matchen, men det är väl högst tveksamt om den hade hållit ihop för påfrestningen.

I den 82:a minuten så sprintade sig Cole loss på vänsterkanten och slog in ett nästan perfekt inlägg. Dock lite för långt bak för att en inlöpande Sam Cosgrove skulle kunna sätta pannan till, istället blev det en styrning med axeln som Baxter enkelt kunde rädda.

Den sista farligheten kom i den 92:a minuten, och den kom på ett lite snöpligt vis. Jordan Williams bröt in till höger i straffområdet och slängde iväg ett inlägg. Dock så träffade bollen ett täckande försvarsben och seglade sedan över Baxter, men precis utanför den vänstra stolpen.

Närmre än så kom inte Barnsley, jag vill ändå ge en eloge till spelarna, vi gjorde verkligen ett seriöst försök igår. Tyvärr så förlorade vi denna matchserien i fredags där hörnmålet som vi släppte in på övertid skulle visa sig vara helt avgörande.
Samtidigt så kan jag inte riktigt förstå Devaney, han gjorde visserligen trippelbytet i rätt tid men jag tycker att han var alldeles för passiv sista kvarten.
Varför inte byta ut en mittfältare eller försvarare och få in den unge och hungriga anfallaren Fabio Jalo?
Varför inte flytta fram målvakten Roberts när man har en hörna på övertid?
Eller lyfta upp de Gevigney i anfallet, då skulle det finnas fler alternativ än Cosgrove att sikta på i boxen?
Där tycker jag faktiskt att Devaney var lite feg, hellre ge det chansen riktigt ordentligt, vi hade ju ingenting att förlora. Om Bolton hade kontrat in ett vore ju skit samma.
Samtidigt som det otroligt surt att falla på målsnöret så måste jag erkänna att Bolton var det bättre laget sett över bägge matcherna.

Jag återkommer med en säsongssammanfattning och lite tankar inför nästa säsong. Det är en hel del spelare vars kontrakt går ut i sommar så i dagsläget så är det högst osäkert om en framskjuten position är realistisk nästa säsong. Det känns som att det var under denna som vi skulle ta steget tillbaka till The Championship, därför så känns gårdagens uttåg extra jobbigt nu.

Bolton-Barnsley 2-3 (totalt 5-4)

1-0 Cosgrove 36
1-1 Collins 42