Grekiska Notiser: Inför omstarten, Mavropanos nätade på sin forna klubb och Gelson Martins till Olympiakos
Mavropanos efter sitt utmärkta nickmål på sin forna arbetsgivare.

Grekiska Notiser: Inför omstarten, Mavropanos nätade på sin forna klubb och Gelson Martins till Olympiakos

Efter ett kortare jul och nyårsuppehåll är ligaspelet tillbaka på onsdag med omgång 16 av Super League. Dinos Mavropanos har gjort sitt första mål mot West Ham och det kom mot en speciell motståndare. Olympiakos har trots det bara gått två dagar av vinterns transferfönster redan gjort klart med Fran Navarro och Gelson Martins.

* Ett nytt år har anlänt och det kortare jul och nyårsuppehållet är över spelarna när Super League återstartar igen imorgon onsdag (3/1) och på torsdag. Ligaomgång 16 stundar men tyvärr dock fortfarande inför tomma läktare i ytterligare 1,5 månad efter regeringsbeslutet i december. I toppen av tabellen är det som bekant riktigt tight mellan storklubbarna. PAOK leder på 35 poäng, Panathinaikos med ny tränare i Fatih Terim är tvåa på 34 medan både Olympiakos samt AEK står på 32 inspelade poäng. Efter veckoomgången stundar ny ligaomgång redan till helgen med en fullmatad söndag (7/1) där vi bland annat har Thessaloniki-derby mellan Aris och PAOK samt Olympiakos mot AEK på schemat. I nästa vecka drar dessutom cupåttondelsfinalerna igång. Vi tar först och främst en titt på det som kommer först, nämligen omgång 16 av SL. Fullständigt spelschema ser ut enligt följande:

Onsdag 3 Januari: Asteras Tripolis - Aris 15.00, Lamia - Olympiakos 16.00, AEK - Volos NPS 18.00, PAOK - OFI 19.00 och Panathinaikos - PAS Gianninia 20.00.

Torsdag 4 Januari: Panetolikos - Panserraikos 16.00 och Atromitos - Kifisia 18.00 

* Både Afrikanska mästerskapet men även den Asiatiska motsvarigheten står för dörren. Mellan den 13 januari och 11 februari går den förstnämnda turneringen av stapeln i Elfenbenskusten medan det Asiatiska mästerskapet spelas i Qatar mellan 12 januari och 10 februari. Detta medför att vissa SL-klubbar mer än andra drabbas av spelarbortfall. 

AEK är kanske den storklubb som påverkas värst av turneringarna. De tappar sin iranska vänsterbacksduo Ehsan Hajisafi och Milad Mohammadi som bägge står till förfogande för sin nation. Samtidigt blir det bortfall på mittbackspositionen eftersom Harold Moukoudi är kallad till Kamerun. I anfallet är Zini uttagen till spel för sitt Angola. PAOK tappar sin mittback William Troost-Ekong till Nigeria men fick behålla Baba Rahman som i samråd med det ghananska landslaget kom överens om att det bästa för honom var att koncentrera sig på klubblaget. Mbwana Samatta ska dock spela mästerskapet med sitt Tanzania. Anfallaren är lagkapten och med sina 22 mål näst bästa målskytt genom tiderna för nationen. Olympiakos får klara sig utan en anfallare eftersom Ayoub El-Kaabi ska försöka hjälpa sitt Marocko. 

Formstarka Atromitos som inte förlorat i ligan sedan nya tränare Sasa Ilic anställdes mot slutet av oktober blir utan sin duktige mittfältare Aguibou Camara. 22-åringen är i Peristeriklubben på lån från Olympiakos och är kallad av Guinea. Atromitos tappar också tungt nog en av ligans bättre högerbackar i Wajdi Kechrida som ska representera sitt Tunisien. Nykomlingarna Panserraikos får i sin tur klara sig utan sin mittfältskugge Ismahila Quedraogo. 

* Efter kontraktsförlängningen med tränare Razvan Lucescu tidigare i månaden hade PAOK:s ägare Ivan Savvidis fler positiva nyheter att komma med i mellandagarna. Savvidis meddelade nämligen att han köpt 150 hektar land i södra Thessaloniki (Thermi) där ett nytt förstklassigt träningscenter ska byggas. Mer detaljer om projektet kommer att släppas senare i månaden. 

* Kostas Tsimikas har fått mycket speltid i sitt Liverpool under senhösten och gjort det bra men hans framfart tog tyvärr stopp häromveckan när han skadades i Liverpools match mot Arsenal den 23 december. Landslagets vänsterback ådrog sin en nyckelbensskada vilket gör att han enligt uppgifter kommer vara borta från spel i c.a. 2-3 månader. Sannolikt missar han därmed NL-playoffen i slutet på mars men tur i oturen är att vi i så fall har en fin ersättare i Dimitris Giannoulis som exempelvis gjorde en utmärkt insats mot Frankrike i november. 

Desto muntrare är det för en annan landslagsspelare i Premier League, nämligen Dinos Mavropanos. I förra veckan stod mittbacken med näsa för sin första fullträff för West Ham i deras vinstmatch med 0-2 borta mot Arsenal. Passande av Mavropanos att göra sitt första mål för sin nya klubb mot sin forna arbetsgivare. Målet var dessutom en fantastisk nick efter en hörna från James Ward-Prowse, [Highlights]. Mavropanos stod för en utmärkt prestation i matchen och lär fortsatt få en hel del speltid med tanke på hans form samt att mittbackskollegan Nayef Aguerd är på uppdrag med sitt Marocko. Att tillägga är att Dimitris Goutas i Cardiff varit en av Championships bästa mittbackar denna säsongen. Han har även producerat fyra mål framåt och har Manolis Siopis med sig i laget. Cardiff parkerar in sig på en nionde plats i Championship med playoffplats inom räckhåll.

* Med det nya kalenderåret öppnar även vinterns transferfönster. Panathinaikos har gjort klart med Dimitris Limnios och blir första nyförvärvet under nya tränaren Fathi Terim som får ännu fler alternativ till winger-positionerna. De gröna kopplas också starkt ihop med landslagskaptenen Tasos Bakasetas. Aris är på jakt efter en återkomst för Giannis Fetfatzidis samtidigt som de bedriver tuffa förhandlingar med Brighton om ett lån av Jeremy Sarmiento. 

Olympiakos i sin tur har gjort klart med anfallsförstärkning. Spanjoren Fran Navarro ansluter på lån med köpoption från Porto. 25-åringen kan eventuellt göra sin debut redan imorgon onsdag (3/1). Förutom Navarro blev det igår måndag (1/1) även klart att den landslagsmeriterade portugisiske wingern Gelson Martins från Monaco ansluter till Olympiakos. Det rör sig om en permanent transfer vars kostnad beräknas ligga på c.a. tre miljoner euro och ett kontrakt som sträcker sig över de kommande 2,5 åren. Han väntas officiellt presenteras senare idag (2/1). 28-åringen har under en längre tidsperiod haft det tufft med lite speltid kombinerat med skador. Förhoppningen är att tränare Carlos Carvalhal och övriga ska kunna väcka liv i hans karriär igen och få Martins att bidra till laget. 

Andreas Mitsis2024-01-02 07:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland