Grekiska Notiser: Van ´t Schip fortsätter inte som förbundskapten, PAOK vidare i europa och AEK straffade av UEFA
Andrija Zivkovic låg bakom PAOK:s seger mot Lincoln som medförde avancemang i ECL.

Grekiska Notiser: Van ´t Schip fortsätter inte som förbundskapten, PAOK vidare i europa och AEK straffade av UEFA

För en tid sedan offentliggjorde John van ´t Schip att han inte kommer fortsätta som förbundskapten. Landslagsledningen är därmed på jakt efter hans ersättare. PAOK tog sig vidare i Europa Conference League vilket gjorde att bägge våra europeiska representanter tog sig vidare eftersom Olympiakos redan sedan näst sista gruppspelsomgången hade avancemanget klart i Europa League.

* Olympiakos var redan inför den sista gruppspelsomgången av Europa League klara för avancemang som minst grupptvåa. Storklubben från Piraeus avslutade med en 1-0 förlust i Belgien mot Antwerpen och insatsen var inget att skriva hem om. Majoriteten av spelarna kändes inte riktigt påkopplade. Det var brist i koncentrationen defensivt sett (med undantag för målvakt Vaclík) och uddlöst samt initiativlöst i offensiven. Mycket riktigt konstaterade tränare Pedro Martins efter matchen att det var deras sämsta match i europa sedan han tog rodret inför säsongen 2018-19. Portugisen ska inte ha sparat på orden i omklädningsrummet efteråt utan fullt befogat varit rejält upprörd med sina spelare. Olympiakos gick alltså ändå vidare som grupptvåa och nu väntar högst sannolikt en i teorin rejäl utmaning (grupptrea från CL som t.ex. Dortmund, Barcelona) i kommande sextondelsfinalspel i februari månad. Lottningen sker på måndag (13/12).

PAOK har den senaste tiden haft ett par tunga resultat men mot Lincoln Red Imps i den avslutande gruppspelsmatchen av Europa Conference League tog de en pliktskyldig och stabil vinst. Siffrorna skrevs till 2-0 på Toumba och stor segerorganisatör var föga överraskande den ovärderlige Andrija Zivkovic. Den serbiske landslagswingern gjorde själv 1-0 på nick och serverade tvåvägsmittfältaren Stefan Schwab till 2-0 målet. PAOK avancerade således som grupptvåa och i sextondelen/knock out rundan väntar en grupptrea från Europa League. Även här sker lottningen på måndag.

* John van ´t Schip bestämde sig dryga veckan efter att VM-kvalet hade avslutats för att offentliggöra att han inte kommer fortsätta som förbundskapten för landslaget. Nederländaren med utgående kontrakt vid årsskiftet kände bland annat att förbundet hade dröjt för länge med att höra av sig med ett definitivt besked gällande hans framtid. Förbundet blev i sin tur missnöjda med att 57-åringen annonserade sitt beslut på sociala medier innan han meddelade alla berörda parter. Missnöjet vädrade förbundet via ett onödigt pressmeddelanden vilket bara förlöjligade situationen. Så sent som igår (10/12) besökte dock van ´t Schip förbundets kontor innan han beger sig av till Nederländerna inför julen. Han bjöd på sötsaker och avslutet parterna emellan blev åtminstone aningen bättre än vad det såg ut att bli.

Jakten på van ´t Schips efterträdare är sedan en tid tillbaka igång men är allt annat än enkel för de som har mest att säga till om i frågan, d.v.s. förbundsordförande Panagiotis Dimitriou, tekniske direktören Kostas Konstantinidis och sportdirektör Takis Fyssas. Vad vi kan utröna är att samtliga sägs vara överens om att det ska bli en utländsk tränare, gärna med erfarenhet av grekisk fotboll. Det är vad vi vet i dagsläget men något tal om spelfilosofi med mera verkar tyvärr mer sekundärt. Det namn som nämnts flitigast är Manolo Jimenez. Undertecknad själv skulle vilja slänga in Atromitos f.d. tränare Damir Canadi i diskussionen eftersom han utifrån de kriterier men även ur flera andra aspekter är spännande samt precis som Jimenez inom den budget som finns till förfogande för anställningen. Mer om utvecklingen i ärendet lär komma under januari månad.

* UEFA har straffat AEK med böter på 1.5 miljoner euro för överträdelse av Financial Fair Play regleringar mellan åren 2014-18. Dessutom kommer 10% av de prispengar AEK inkasserar i deras nästa europacup deltagande att dras av. UEFA hotade även med en eventuell avstängning på tre år från euroapcupspel om liknande överträdelser sker i framtiden.

* Med start idag (11/12) går vi in i omgång 13 av Super League. På dagens meny finner vi ett huvudstadsderby mellan Panathinaikos och Atromitos. En viktig match för bägge klubbarna. De förstnämnda vill försöka ta sig upp mot en playoffplats och Atromitos vill försöka klättra uppåt från den absoluta botten i tabellen. AEK har en tuff bortamatch mot Asteras Tripolis. Tabelltvåan ”Enosis” är i behov av att fortsätta vinna för att inte tappa mer mark mot Olympiakos. Ett Olympiakos som spelar hemma på Karaiskakis imorgon (12/12) mot Aris.  Matchen mellan Apollon Smyrni och OFI är uppskjuten p.g.a flera covidfall i Apollon.

Spelschemat ser ut enligt följande:

Lördag 11 december: Panathinaikos - Atromitos 16.15, PAS Giannena - Volos NPS 16.15, Asteras Tripolis - AEK 18.30 och Panetolikos - Ionikos 18.30

Söndag 12 december: Apollon Smyrni - OFI Uppskjuten, PAOK - Lamia 16.15 och Olympiakos - Aris 18.30
 

Andreas Mitsis2021-12-11 09:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland