Inför Italien: kniven mot strupen!

Inför Italien: kniven mot strupen!

Sista ögonblicket kan ha kommit för den vinnande generationen med Modric, Vida och Perisic. Matchen mot Italien är bäddad för en spartansk fight, nu är det kristallklart att Vatreni måste besegra Gli Azzuri för att säkra deltagandet i utslagsrundan och detta efter en fattig poäng mot Albanien i andra omgången. Italien kommer närmast från ett förtjänat nederlag mot spanjorerna där Donnarumma såg till att hålla nere siffrorna.

Läget i grupp B
Kroatien befinner sig i en bisarr situation där även ett kryss mot Italien kan leda till att man måste avvakta två dagar tills övriga grupper avslutas för att få reda på om man går vidare till åttondelsfinal. Två poäng kan faktiskt räcka för att avancera vidare tack vare UEFA-s nya EM format med 24-lag.
 

Lag Poäng
1. Spanien 6
2. Italien 3
3. Albanien 1
4. Kroatien 1



Men det förutser att flera resultat i övriga grupper går Kroatiens väg, ett oavgjort resultat mot Italien vill vi helst undvika och fokusera endast på primära målet vilket är att besegra Italien.

För Italiens del räcker det med oavgjort eller en seger för att säkra andraplatsen i grupp B. En förlust kan också leda till att man går vidare som en av bästa treor men då ställs man mest troligt mot Portugal i åttondelsfinalen.

Utan tvekan kommer den här matchen vara ett av EM-s mest intressanta att följa. Ett Kroatien som gjorde en plattmatch mot Spanien men visade styrkan i andra halvleken mot Albanien, möter ett defensivt stabilt Italien som kommer gör allt för att försvara andraplatsen.

Italien
Efter att ha missat fotbolls VM 2022 siktar Italien på EM 2024 med några nya ansikten. Först lämnade Roberto Mancini för att ta över Saudiarabiens landslag och Scudetto vinnaren 2022/2023 Luciano Spalletti ersatte honom.

Italiens starkaste startelva är enkel att förutspå eftersom Spalletti redan provat många olika spelare och olika formationer. Uppenbarligen att vissa spelare, speciellt Inter stjärnorna Nicolo Barella och Federico Dimarco, kommer vara en viktig del av det nya Italien.

Intressant är att skaran av italienska truppen är i pik åldern 23- och 30 år där endast tre spelare är över trettio: Jorginho, Acerbi och Darmian! Om någon hade några tvivel om italienska landslagets framtid så kan ni sluta oroa er, för detta lagbygge kommer hålla i många år framöver.

Italien är också mångsidiga och förutom att de kan spela i 3-4-3 formation så kan det lika enkelt hända att de ställer om i en 3-5-2 eller 4-2-3-1 formation som de använt under EM-s två matcher, eller till och med 4-3-3. Samtidigt har man under Spalletti en relationell spelstil där samspelet och överföringen mellan olika lagdelar fungerar felfritt och intakt.

Landslagets spelstil har också förändrats sedan Spalletti tog över och man har gått ifrån bollinnehavspelet som man hade under EM 2020 till ett bättre flyt i spelet där spelarna har mer frihet att utrycka sig istället för att följa tydlig rollfördelning. Förbundskaptenen har ingjutit sitt sätt att spela vilket gör det ännu svårare för motståndarna att förutspå Italiens mönsteranfall.

Precis som under EM 2020 (mästerskapet spelades år 2021 på grund av Covid-pandemi) var italienarna inga seedade favoriter, men gick ändå hela vägen och vann finalen mot England. Detta EM är de inte heller stora favoriter, men lagbygget är högintressant och spelarna har stor vilja att pusha tillbaka Italien till rampljuset bland stornationerna. Det hela betyder att det skall mycket till om Kroatien ska besegra ett pånyttfött Italien!

Spanien – Italien 1-0
Spallettis ord inför matchen om att Italien kan parera Spaniens offensiv gick upp i rök. Total dominans av La roja under åttio minuter som missade att dödat matchen relativt tidigt, men tack vare PSG-s målvakt Gianluigi Donnarumma kunde Italien forcera i slutet av matchen för en kvittering som aldrig kom ens i närheten.


Spanien v Italien

Skillnaden mellan den här matchen och Spanien-Kroatien var att spanjorerna var mycket mer effektiva i Berlin där nästan varenda skott på mål åkte in bakom Livakovic, men samtidigt höll Kroatiens försvar en väldigt låg standard för ett EM!

Italien som var duktiga på att försvara sig lågt och målet var att ställa om med snabba offensiva kontringar men när man väl fick möjligheterna agerade spelarna trögt och segt i offensiven. Frågan är om Spaniens dominans som sträckte sig fram till åttionde minut mattade ut Spallettis manskap som saknade fokus och intensitet i slutet av matchen. Gli Azzuri visade första sårbara tecken och uthållighet ser inte ut att vara italienarnas starkaste sida.

Förväntad startelva
4-2-3-1 formation
Donnarumma MV – Di Lorenzo HB, Dimarco VB, Bastoni MB, Califiori MB – Barella CM, Jorginho CM – Pellegrini OM, Chiesa OVM, Frattesi OHM – Scamacca CF

//

Kroatien
Tunga dagar är bakom kroatiska landslaget som totalt underpresterat under detta EM och frågan är om vi redan nått maxkapacitet? Landslaget saknar den där glimten man hade under VM 2018 och 2022 samt Nations League 2023 när man vann gruppen före Frankrike och Danmark och gick hela vägen till finalen.

Om landslagets form beror på att Luka Modric och Ivan Perisic är för gamla och saknar matchtempo då är vi riktigt illa ute. Statistiken efter matchen mot Albanien visade att Modric löpte mest bland kroatiska spelarna, statistik är pålitlig men den visar oss oroande siffror!
 
Vi har inte sett ett långsamt och trögt Kroatien på länge, reaktionerna på borttappade bollar var för dåliga i matchen mot Albanien. Det var överraskande hur deras mittfält på ett enkelt sätt kom in i straffområdet, vilket var så de gjorde första målet och praktiskt taget kommer det andra målet liknande, efter en returboll, ingen av kroatiska spelarna följer returerna och Albanien kvitterar på tilläggstid. Realistiskt slutresultat när man inte orkade att stänga matchen med ett tredje mål.

Albanien gör nästan lika många mål mot Kroatien som Spanien gjorde och förbundskaptenens Sylvinho ord efter matchen säger allt: ”Jag respekterar Kroatien men ärligt talat förväntade jag mig inte mycket mer”. Orden talade tusen språk, t.o.m. Albanien hade botemedel mot kroatisk spelstil.

Vatreni är ett stort frågetecken inför avgörande matchen. Hur kommer Dalic mönstra startelvan i avgörande matchen? Vi kan bara spekulera och hoppas att utvalda spelare som kliver ut på Leipzig arenan kommer höja sig och ge allt för kroatiska dressen.




Startelvan och taktik
Saudiarabien har satt spår på Marcelo Brozovic som inte håller Serie A kvalitén. Brozovic är redan ett år i Al-Nassr och det märks att han tappat enormt mycket, men vi ska inte glömma att han är en naturlig motorisk spelare och Dalic kan komma att använda honom längre framåt i turneringen om landslaget på något mirakulöst sätt tar sig vidare.

Senaste dagarna har kroatisk media attackerat Brozovic och det är uppenbart att alla vill korsfästa före-detta Inter spelaren. Känns uppenbart att alla vill se Brozovic hamna på bänken i den sista matchen. Så här talade förbundskaptenen Dalic om Brozovics form: ”Marcelo är en av de största i kroatisk fotboll, han har en stor förtjänst för allt han åstadkommit. När vi besegrade Portugal spelade Brozovic bra, då spelade hela laget bra. Nu när vi inte lyckas besegra motståndare så är det inte bara Marcelos fel, det är kollektivet”

”Saudiligan är som den är, där finns bra spelare, men det är bevisat att när hela laget vinner, då kan även en spelare som Kante bli tilldelad som matchens lirare i Frankrikes premiärmatch”. Pressen är enorm nu och Dalic känner av situationen, mest rimligt känns det som att Brozovic skall användas som joker.


Marcelo Brozovic

Vidare har vi Perisic och Juranovic som spelade bra på kanterna mot Albanien, speciellt i andra halvleken efter att Luka Sucic, Ante Budimir och Mario Pasalic blev inbytta. Tecken på att Kroatien behöver färskt blod och roteringar kommer behövas mot ett starkt Italien som i dagsläget står bättre till.

4-2-3-1
Livakovic MV – Perisic VB, Stanisic HB, Gvardiol MB, Sutalo MB – Modric CM, Kovacic CM – Sucic OM, Kramaric OVM, Pasalic OHM – Budimir CF

Intressant fakta
Kroatien och Italien har hittills spelat åtta inbördes matcher. Aldrig har schackrutorna förlorat mot Gli Azzuri. Med tre segrar och fem oavgjorda matcher har Kroatien en tradition att hålla i liv. Senaste gången landslagen spelade var under kvalet till EM 2016 där båda matcherna slutade  oavgjort med identiska resultat 1-1.

Förväntningar
För att börja med supporterstödet från läktarna vilket kommer vara enormt stöd för kroatiska spelarna precis som det varit i matcherna som spelades i Berlin och Hamburg. Mer än en halv miljon kroater bor i Tyskland, faktum är att det är som att spela på hemmaplan, men spelarna är de som måste komma ut fulla av självförtroende och återgå till den nivå vi är vana att se dom vid och vinna matchen. En seger kan innebära en total moralisk vändning för Vatreni som plötsligt kommer bli en direkt fara för varenda motståndare under EM. Zlatko Dalic är den ansvarige som måste hitta den vinnande formeln, han har lyckats tidigare och han har tillräckligt stark trupp för att lyckas återigen. Känslan är att Kroatien har mer pondus men det behöver komma upp till ytan. Vatreni saknar en enda seger för att tända alla turbiner, på måndag spelar Modrics generation ett av tuffaste matcher och man går inte ens i tankarna att det är en farväl match på måndag.

Datum: 24:e juni
Tid: 21.00
Plats: Red Bull Arena (Leipzig)
 

Mato Zoricmato_zoric@hotmail.com@ZoricMat2024-06-23 23:06:00
Author

Fler artiklar om Kroatien

Nations League: Portugal – Kroatien 2-1: tuff match på stadion da Luz.
Kroatien 2 - 2 Albanien: schackrutorna nära uttåg i EM!