Stade Bollaert-Delelis, 2022-02-19 17:00

Lens - Lyon

Inför: Lens - Lyon
Ersätter Tino Kadewere avstängde Moussa Dembélé som 9:a?

Inför: Lens - Lyon

Nu har vi två matcher kvar i februari. En borta och en hemma, bägge mot topp-10 lag och bägge konkurrenter till Lyon om Europa-platserna. Denna lördagen reser laget till Lens och Stade Bollaert-Delelis. OL är obesegrade där sedan 2008, dessutom så är man obesegrade av Lens i ligan sedan 2014.

Förra helgen så såg vi säsongens, hittills, bästa match med OL. Det blev inte alls vad jag var rädd för. Lyon vann över Nice med 2-0 och det var endast den sista kvarten som oroade mig en aning. 
När våra bästa spelare för kvällen, Moussa och KTE, byttes ut mot Kadewere och Aouar. Då sjönk kvalitéen och vi började "släppa jävelen över bron".
Men vi stod emot trots allt, och lyckades vinna. 
De flesta spelarna spelade på sina föredragna positioner. 
Paqueta fick spela på sin favoritplats som 10:a, och han var återigen magisk. Inte mycket som slår en lycklig Paqueta med spelglädje.
Det var endast Mendes som var omplacerad till mittback eftersom Boateng inte fanns i den kallade truppen, och han gjorde det faktiskt riktigt bra.
Fansen var nöjda, laget var nöjt. 

Precis som Peter Bosz:
- Jag såg det jag ville se. Sedan säsongsstarten spelade vi bara en period, annars missade vi slutet på matchen eller början. Nu jobbade killarna ihop. Jag gillade allt! 
Bosz har sedan han kom, straffat Paqueta för sen ankomst och placerat Boateng utanför truppen pga något som ännu inte kommit ut, tror jag, Bosz nekar och säger endast att Boateng inte "var redo"? 
- Det är endast det kollektiva arbetet som gör att du vinner i fotboll. På en halv säsong upplevde jag nästan lika många händelser i Lyon som under hela min karriär, men det är fotboll, säger Bosz!

T.o.m Sidney Govou (Le Progrès) var nöjd och släppte på lite av sina tvivel:
- Äntligen ! Det var dags att ha ett riktigt lagspel, ett helt spel i 95 minuter. Är det en kollektiv medvetenhet, supportrarnas återkomst? Jag hade i alla fall ännu inte sett Lyon ha en så kollektiv attityd den här säsongen. Att pressa, aggressiviteten, intensitet med och utan boll, och det i alla linjer, från alla spelare. Vi har sett allt vi vill se från Olympique Lyonnais, allt de kan göra. Återkomsten av Toko, Ndombele och Faivre räknades också enormt. Jag tror att efter den här matchen kan Lyon inte falla tillbaka i nivå. Jag säger inte att OL vinner alla sina matcher, men jag tror att man funnit en rejäl medvetenhet. Spelarna fann varandra mentalt. Den här matchen lugnar, det är en referensmatch. De vet nu vad som krävs för att vinna.
Vad tycker jag om att Boateng hamnade utanför? Tränaren må ha tappat en spelare, men han har återhämtat sig en grupp bakom!


Det är nu, i matchen mot Lens, som Govous teorier, förhoppningsvis, ska bekräftas! 
Den 4:e maj kommer OL att fira 20-års jubiléet av sin första ligatitel efter en final mot just Lens. Nog skulle det kännas som en sluten cirkel om vi kan slå Lens nu igen?

Läget i laget
OL reser till Lens utan Moussa Dembélé. Denne är avstängd pga för många gula kort. Så nu blir det lite ommöblering i startelvan. 
Bosz säger att han har många möjligheter.
Vilken gillar ni bäst?

Vår kapten, Leo Dubois är just nu spelaren som utsetts till hatobjekt av OL-fansen. Tidigare var det Cornet, nu är det Dubois.
Jag tänker att man alltid måste ha någon att skylla på när det går dåligt. Och det ser alltid ut att drabba de som på något vis står i vägen för de i Lyon så älskade akademi-spelarna?
I Dubois fall så stod han tidigare i vägen för Pierre Kalulu som drog till Milan. Nu upptar han den plats som enligt OL-fansen tillhör Malo Gusto
När sedan Dubois går ur form en aning, något som drabbar alla spelarna under en säsong, då är vissel-orkestrarna på läktarna i full gång.
Bosz är riktigt irriterad och undrar över hur man kan göra så mot sig egna spelare? För när det kommer från de egna fansen så påverkar det spelaren till 100%! Få se om det blir bättre nu efter Dubois samtal med Bad Gones efter matchen mot Nice!?

Tittar ni på den kallade truppen så ser ni namnet Castello jr och det är då Lukeba. Lukeba har valt namnet Castello jr. Lukeba ligger f.ö på en lista som innehåller de 20 spelarna i L1 som rör bollen mest. På en 12:e plats med 81,3 spelade bollar/match hittar vi honom, f.ö den ende OL-spelaren på listan. Toppar listan gör Verratti med 99,1. 

Rayan Cherki är fortsatt skadad några månader till.

JRA och Denayer spelar bägge med reservlaget denna helgen.

Boateng är tillbaka i truppen. 

Lyon
Har spelat 3 bortamatcher sedan den 12 december (Lille, Troyes, Monaco). Dessa har slutat med en oavgjord, en vinst och en förlust, i den ordningen. 
Lyon klättrade inte mer än en placering efter vinsten mot Nice, man ligger vid omgångens början på en 7:e plats. Men poängmässigt så krympte avståndet till 3:e plats (Nice m 42 poäng), från 8 poäng till 5. 
Lagen på plats 5,6 och 7 (Rennes, Monaco, Lyon) har alla 37 poäng. 
Lyon vann sin hemmamatch i oktober mot Lens med 2-1.

Kallad trupp:
Lopes, Pollersbeck, Bonnevie - Dubois, Gusto, Boateng, Da Silva, Diomandé, Castello jr, Emerson, Henrique - Aouar, Caqueret, Keita, Ndombele, Paquetá, Thiago Mendes - Barcola, Faivre, Kadewere, Toko-Ekambi

Möjlig startelva:
Lopes - Emerson, Castillo Jr, Mendes, Dubois - Ndombélé, Paqueta, Caqueret - KTE, Kadewere, Faivre

Lens
Ligger på tabellens 8:e plats och flåsar OL i nacken med sina 36 poäng. 

Lens spelar endast i ligan, man slogs ut från CdF av Monaco. 
De tre senaste ligamatcherna på hemmaplan har slutat med två vunna (Rennes, Bordeaux) och en förlust (OM). 
Lens tränas sedan mars 2020 av Franck Haise (tidigare Lorient). 

Yannick Cahuzac är tillbaka efter avstängning.
Corentin Jean (14 matcher) är knäskadad på sjukstugan.
Backen Jonathan Gradit (22 matcher) och Wesley Saïd (13 matcher/5 mål) är på rehab. 

Se upp för Lens kapten, Seko Fofana! En gigant med 7 gjorda mål! 

Kallad trupp:
Farinez, Leca - Machado, Danso, Wooh, Clauss, Médina, Haïdara, Louveau - Berg, Fofana, Kakuta, Cahuzac, Pereira Da Costa, Doucouré, Frankowski - Sotoca, Ganago, Kalimuendo, Baldé

Möjlig startelva:
Farinez - Medina, Danso, Wooh - Haïdara, Doucouré, Fofana, Berg, Clauss - Kalimuendo, Kakuta

Domaren i denna matchen heter Jérôme Brisard. Han dömde Lyon i deras vinstmatch borta mot Troyes (0-1) för någon månad sedan. 

Övrigt
Man har nu släppt info om OL's ekonomiska läge. Det ser ljusare ut. Jag ska försöka åstadkomma en liten artikel om det. Hav tålamod!

Avspark 17.00
expressen.se sänder Ligue 1. 

Allez Les Gones, AHOU!

Birgitta Malmborg2022-02-18 23:07:02
Author

Fler artiklar om Lyon

Inför Europa League: Lyon - Olympiakos
Inför L'Olympico: Lyon - Marseille